Hemşire Maaşı Ne Kadar? (Kıdeme Göre Güncel Maaş Listesi)

Hemşire Maaşı Ne Kadar? (Kıdeme Göre Güncel Maaş Listesi)

Hemşire maaşı 2024 yılındaki asgari ücretin zamlanmasıyla birlikte yükseldi. Özel sektörde çalışan hemşirelerin maaşları, faaliyet gösterdiği kurumlara göre farklılıklar görülmektedir.

Kamu kurumlarında hemşire maaşları özel sektörlere göre daha yüksek olabiliyor. Buna ek olarak kamu kurumlarında derece ve kıdemlere göre maaşların artmasına neden olan etkenlerdir. Özek sektörlerde hemşire maaşları tecrübe ve çalışılan süreye göre maaşın artmasına neden olabilecek en temel etkenler arasında yer almaktadır.

Hemşire Maaşı Ne Kadar?

Özel sektör ve kamu alanlarında çalışan hemşire maaşları 25,000 Türk lirası ile 85,000 Türk lirası arasında değişkenlik göstermektedir. Bu alanlarda maaşları etkileyebilecek en önemli etkenler arasında çalışma yılı, deneyimleri ve çalışılan hastanenin tanınırlık seviyesine göre değişmektedir. Ayrıca kamu alanlarında ve özel sektörlerde çalışan hemşirelere aile yardımları, toplu sözleşme ve çocuk parası gibi ek gelirler de verilmektedir. Bu ek gelirler maaş bordrolarında ayrıntılı olarak yazılmaktadır.

Yeni Atanan Hemşire Maaşı Ne Kadar?

2024 yeni atanan hemşire maaşı kamu alanlarında lisans mezunu olan hemşire maaşları 38,000 Türk lirasıdır. Özel sektörde çalışan hemşire maaşları başlangıç olarak 25,000 Türk lirası olsa da bu elbette çalışılan il ve hastanelere göre değişkenlik göstermektedir. Bu yazımızda yer alan maaşlar ortalama maaşlar olması sebebiyle maaşlara ek olarak gerçekleştirilen ek ödemeler ve sözleşme gibi en temel unsurlar maaşların artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle minimum olarak bu maaşlar yazılmaktadır.

Hemşire Ne İŞ Yapar?

Hemşire ne iş yapar sorusu genel olarak çalışılan kurum ve birimlere göre değişiklik göstermektedir. Ancak temel anlamda tedavi yapılan hastaların bakımları, tedavilerin doğru şekilde uygulanması ve gerekli kontrollerin yapılmasında faaliyet göstermektedir. Hemşireler görev yaptıkları kurumlarda farklı sorumluluklar yüklense de genel anlamda şu şekildedir;

  • Sağlık çalışanları arasındaki uyumu ve koordinasyonu sağlamak
  • Hastaların bakımları ve tedavileri için gerekli şartların yerine getirilmesi
  • Hasta olan bireylerin bakımlarını yaparken iğne yapılmasını ve serum takılması
  • Hastaların teşhisleri sırasında gerekli kanların alınması
  • Hasta ve doktor arasında köprü görevi görerek uyum içinde çalışmayı sağlamak
  • Hastaların tetkiklerini inceleyerek gerekli çalışmaların yapılması için faaliyet göstermek
  • Yatalak olarak tedavi gören hastaların tedavilerine destek olmak
  • Hastaların girebileceği ameliyatlar ya da operasyonlara girmesini hazırlamak ve eksiklerin giderilmesini sağlamak
  • Tansiyon ya da şeker gibi hastalıkların ölçümlerini yerine getirmek
  • Genel anlamda hastayla ilk işlemlerin yapılmasını sağlamak

Hemşire İş Olanakları Nedir?

Hemşire iş olanakları sadece özel hastaneler ve kamu hastaneleriyle sınırlı değildir. Özellikle revir, huzur evleri, özel sağlık klinikleri ve KIZILAY gibi devlet kurumlarında da çalışma yetkileri bulunmaktadır. Bunlara ek olarak yaşlı bakım ve özel hastalara ihtiyaç duyulan noktalarda hemşireler etkin olarak görev yapabilir. Genel anlamda hemşirelerin görev yapabileceği iş alanları şu şekildedir;

  • Kamu hastaneleri (Şehir hastanesi, Araştırma Hastanesi, Üniversite hastaneleri)
  • Sağlık merkezleri
  • Özel hastaneler
  • Dispanserler
  • Kamu ve özel sektör huzur evleri
  • Spor salonları
  • Kamu özel kuruluşları
  • Ceza evleri
  • Özel ya da kamu kreşleri
  • Özel sağlık merkezleri
  • Ayakta tanı tedavi merkezleri
  • Okullardaki revirler

Kamu Hemşire Maaşları Ne Kadar?

Kamu hemşire maaşları, çalıştıkları hastanelere ya da kurumlara göre değişkenlik gösteren en önemli etkenler arasında yer alsa da görev yılları, kadrolardaki derecelere ve tecrübelere göre değişkenlik göstermektedir. Kamu alanlarında lisans mezunu hemşireler 8/1 kademe ve dereceleri baz alınılarak iş başı yapmaktadır. Ayrıca hizmet verdiği sürelerde artışlar meydana gelmesiyle birlikte ¼ derece seviyelerinde artışlar meydana gelir. Kamu hemşire maaşlarını etkileyecek en önemli etkenler arasında ek ödemeler ve evlilik durumları maaşları artıran durumlar arasında yer almaktadır. Buna göre kamu hemşire maaşları etkileyen durumlar şu şekildedir;

  • 4 yıllık üniversite mezunu hemşire maaşı: 40,000 Türk lirası
  • 2 Yıllık ön lisans mezunu hemşire maaşı: 35,000 Türk lirası
  • Lise mezunu hemşire maaşı: 33,000 Türk lirası
  • Orta okul mezunu hemşire maaşı: 32,000 Türk lirası

Yukarıda yer alan maaşlar minimum maaş baz alınarak hesaplanmaktadır. Bu nedenle maaşlar arasında değişikliklerin gözlemlenmesi durumunda değişiklikler güncellenecektir.

Başhemşire Maaşı Ne Kadar?

2024 başhemşire maaşı, kamu hastanelerinde ve özel sektörlerde çalışma durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Buna göre başhemşire maaşları normal hemşirelere göre ortalama %25 oranında daha yüksektir. Bu nedenle kademe ve tecrübeye göre değişiklik göstermektedir.

Özel Hastane Hemşire Maaşı Ne Kadar?

2024 özel hastane hemşire maaşları Ocak ayında asgari ücretin artmasıyla birlikte yükseldi. Buna göre özel hastanelerde işe başlayacak olan hemşirelerin maaşları ortalama 21,000 Türk lirası ile 24,000 Türk lirası arasında değişiklik göstermektedir. Ancak özel hastane hemşire maaşı tecrübeye göre maaşı doğrudan etkileyen durumlar arasında yer alsa da görev yapılan il ve hastaneye göre hesaplanması durumunda 2024 özel hastane hemşire maaşı 77,000 Türk lirasına kadar çıkmaktadır.

Hemşire Günde Kaç Saat Çalışır?

Hemşire çalışma saatleri kamu ve özel sektörlere göre değişkenlik gösterse de haftalık maksimum 45 saattir. Kamu hastanelerinde ve özel sektörde görev yapan hemşirelerin çalışma saatleri arasında büyük değişiklikler gözlemlenmektedir. Buna göre kamu hastanelerinde görev yapan hemşireler, nöbet olması sebebiyle farklı vardiya sistemleri ve hastane sistemindeki işleyiş durumuna göre hemşirelere özel olarak düzenlenir.

Hemşire çalışma saatleri vardiyalı ve nöbet usulüne göre çalışma süreleri olması sebebiyle özellikle gece ve gündüz çalışma sistemleri bulunur. Gündüz hemşire çalışma saatleri 9 saat olarak belirlenirken, bazı durumlarda 12 saat görev yapıp 24 saat dinlenme süreleri de bulunmaktadır. Görev yapılan ildeki hastanelere ve hastanelerin yoğunluğuna bağlı olarak nöbet sistemiyle çalışma sistemleri de bulunmaktadır.

Hemşire Nasıl Olunur?

2024 hemşire nasıl olunur sorusu son dönemlerde gerçekleştirilen değişiklikler sebebiyle en az ön lisans mezunu olma şartı getirildi. Buna ek olarak lise ve dengi okullardan mezun olan bireylerin minimum 4 yıllık hemşirelik bölümünü bitirmeleri durumunda görev yapabilirler. Lise mezunu olmasından sonra Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen Üniversite giriş sınavına girerek tercih edilecek üniversitenin hemşirelik bölümünden mezun olmak gerekiyor.

Sağlık meslek lisesi mezunları, ek puan alması durumunda hemşirelik bölümlerine rahat şekilde geçiş yapabilirler. 2 yıllık ön lisans Hemşirelik Yüksek okul ön lisans mezunu bireylerin DGS (dikey geçiş sınavlarına)girdikten sonra başarılı puan almaları durumunda 4 yıllık hemşirelik bölümlerinden mezun olabilirler.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.