E Tebligat Nedir?

E Tebligat Nedir?

E tebligat, elektronik ortamlarda gerçekleştirilen resmi bildirimlerin ismidir. Bu kapsamda klasik posta yöntemlerinin yerine tebligatların dijitalleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Özellikle resmi kurumlar ve bireyler arasında maliyeti düşük, güvenli.

E Tebligat Nasıl Kullanılır?

E tebligat kullanımı için gerekli altyapı sistemi PTT tarafından gerçekleştirilir. Elektronik Tebligat sistemi yani UETS, 7201 sayılı tebligat kanunuyla 30617 sayılı Elektronik Tebligat yönetmeliğine göre oluşturulur. E tebligat kullanabilmek için bu sisteme dahil olma zorunluluğu bulunur. Buna göre:

  • UETS hesabı olmayanlar PTT resmi web sitesine girdikten sonra Elektronik tebligat sayfası üzerinden E-devlet, elektronik imza kullanarak ya da mobil imzayla giriş yapın. Bu aşamadan sonra formda yer alan gerekli bilgileri doldurun ve hesabınızı oluşturun.
  • UETS hesap açılışından sonra kullanıcı adı ve şifre yazılarak sisteme giriş yapılır.

Giriş yapıldıktan sonra UETS üzerinden tebligatlar görüntülenebilir. İmzalama ya da arşivleme seçeneklerinden sonra tebligatlarız için gerekli işlemleri kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

E Tebligat İçin Gerekenler

E tebligat alabilmek için gerekli belgeler alıcıya göre değişkenlik göstermektedir. Tebligatın elektronik ortamdan yapılması zorunlu olması durumlarında kurum, kuruluş ve birlik gerçek ya da tüzel kişiler ve elektronik tebligat alma zorunluluğu varsa başvuru zorunluluğunun başladığı tarihten sonra 1 ay içinde PTT’den yapılması gerekir.

Başvuru sırasında teslim edilmesi gereken belgeler:

  • Kamu kurumlarında birlik söz konusu olduğunda Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt sistemi üzerinden benzersiz olarak numara ve sistem bilgileri
  • MERSİS Merkezi Sicil Kayıt Sisteminden kayıt tüzel kişi olanlar MERSİS numaranız ve sistem bilgisi
  • Türk vatandaşı olan bireyler T.C kimlik numarası üzerinden kimlik bilgileriyle, yabancı bireyler ise yabancı kimlik numaraları dahil olmak üzere işlemlerini gerçekleştirebilirler

Tebligatların elektronik yol kullanılarak yapılma zorunluluğu bulunmuyorsa E- tebligat almak için başvuru için gerekli işlemler şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, kimlik yerine geçerli olabilecek resmi belge ya da güvenli elektronik imza, pasaport
  • UETS alma zorunluluğu olmayanlarda tüzel kişiler tabi oldukları sistem bilgileri

E-Tebligat Nasıl Gönderilir?

E tebligat gönderimleri, UETS sisteminden gerçekleştirilmez. Bu noktada E tebligat gönderimleri KEP sistemi kullanılmalıdır.

E Tebligat Sorgulaması Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden ya da PTT resmi web sitesi üzerinden E-tebligat sorgulaması yapılabilir. Bu sistemlere giriş yapıldıktan sonra sorgulamalarınızı yaparak resmi kurumlar ya da mahkemeler tarafından gönderilmiş olan belgelerin nerede ve içeriklerinin ne olduğunu görebilirsiniz. E-tebligat sorgulamalarında UETS sisteminde yer alan özelliklerden de faydalanabilirsiniz. Gerçekleştirilen E Tebligat, alıcı postasına ulaştıktan sonra sistem üzerinde delil niteliği taşıması sebebiyle gönderici bu delillere bakabilir. Buna ek olarak alıcı tarafından okunması da delil oluşturarak gönderici tarafından sistem üzerinden delil gözlemlenmektedir.

E- Tebligat Avantajları Nelerdir?

E-tebligatın avantajları şu şekildedir:

  • Hızlı ve güvenli olması
  • Çevre dostu olması
  • Teyit gücünün yüksek olması
  • Kolay erişime sahip olması

E- tebligat Dezavantajları Nelerdir?

E- tebligatın avantajı olduğu kadar dezavantajları da bulunur. Bu kapsamda dezavantajlar şu şekildedir:

  • Kullanıcı hataları
  • Dijital arşiv

E- Tebligat Süresi Neden Hesaplanır?

E- Tebligat süresi 2 farklı kalemde incelenmektedir. Bunlar arasında ilk kavram e-tebligat zorunluluğuna sahip olmasıdır. E-tebligat zorunluluğunda yer alan bireyler hesap açmaları için 15 gün süre vardır. Bu konuda mükellefiyet kazanan kurumlar vergisi ödeyen bireyler ve işletmeler, 15 gün içinde e tebligat sistemin başvuru yapması gerekmektedir.

İkinci kavramsa e-tebligat açma konusudur. E-tebligat açılması konusunda belirli bir süre bulunmamaktadır. Bunun nedeni ise E-tebligat konusunda en önemli nokta gönderen tarafın tebliğidir ve sistem üstünde karşı tarafa gönderildiğinin kesin olmasıdır. E-tebligat gönderimleri sonrasında 5 gün sonrasında hukuken tebliğ okundu olarak kabul edilir.

E-tebligat Adresi Nasıl Değişir?

E- tebligat adresi, UETS’yi kuran ve işletmekte yükümlü olan PTT tarafından verilmektedir. Gerçek bireylerde kimlik bilgileri, tüzel kişilerdeyse tabi oldukları sistem bilgileri esas alınır. E-tebligat adresini değiştirmek için GİB web sitesi üzerinden gerekli alana giriş yaparak mevcut bilgileri güncelleyebilirsiniz.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.