Geriye Dönük Emeklilik Borçlanması Nedir?
Geriye dönük emeklilik borçlanması, bireyin emeklilik şartlarını tamamlamak amacıyla geçmiş dönemlerde sigorta primlerini ödemelerine olanak tanıyan özel bir sistemdir. Geriye dönük emeklilik borçlanma sistemi sayesinde emeklilik için gereklidir.
Emeklilik Borçlanması Nedir?
Emeklilik borçlanması, bireylerin geçmiş dönemlerde sigortalı olarak çalıştığı dönemlerde eksik olarak kalan prim günlerinin tamamlanması amacıyla belirli şartların karşılanması amacıyla geriye dönük olarak gerçekleştirilen prim ödemeleridir. Emeklilik sisteminde genel olarak eksik günlerin tamamlanması amacıyla kullanılan emeklilik borçlanmaları son dönemlerde herkes tarafından merak edilen konuların başında gelmektedir. Bu kapsamda gerekli detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
Emeklilik Borçlanması İçin Ne Yapılır?
Bireylerin emeklilik borçlanmasını tamamlaması için uygulanacak yöntemler şu şekildedir;
Emeklilik sebebiyle borçlanmalar için;
- Bireyler Sosyal Güvenlik Kurumuna bireysel olarak başvuru yaparak emeklilik borçlanması yapabilir.
- Bireyler gerekli evraklarla birlikte borçlanma taleplerini gerçekleştirebilir.
En Fazla Ne Kadar Prim Borçlanması Yapılır?
Bireylerin emeklilik prim borçlanmalarında borçlanabilecek maksimum gün sayıları bireylerin durumlarına ve borçlanma türlerine göre değişkenlik göstermektedir. Bu kapsamda genel olarak kadınların doğum borçlanmaları 2024 yılı itibariyle 3 çocuk için toplamda 2160 gün borçlanma hakkı bulunmaktadır.
Erkeklerde geriye dönük emeklilik borçlanması genellikle askerlik süresi üzerinden yapılabilir. Geriye dönük borçlanmalar, sigorta başlangıç tarihini öne çekebildiği gibi, prim gün sayısını artırarak daha erken emekli olma imkanı sağlar. Ancak, borçlanma miktarı bazı sınırlamalara ve kurallara tabidir. İşte detaylar:
Erkeklerde Geriye Dönük Emeklilik Borçlanma Seçenekleri Nelerdi?
- Askerlik Borçlanması:
- Erkekler için en fazla tercih edilen geriye dönük borçlanma türü askerlik borçlanmasıdır.
- Askerlik süresi boyunca prim ödenmediği için bu süreyi borçlanarak emeklilik hesabına dahil etmek mümkündür.
- Erkekler tarafından borçlanabilecek maksimum süre, askerlik yapılan toplam gün sayısı kadardır (örneklendirecek olursak, geçmiş dönemlerde 18 ay askerlik yapan bireyler, yaptıkları süreye göre borçlanabilir).
- Borçlanma Tutarı Nasıl Hesaplanır?
- Borçlanma tutarı, borçlanılacak dönemin prime esas kazanç alt ve üst sınırları arasında belirlenen günlük kazanç üzerinden hesaplanmaktadır.
- 2024 yılından itibaren günlük borçlanma tutarları, prime esas kazancın %32’si üzerinden hesaplanmaktadır. Bu orana göre, en düşük prime esas kazanç tutarından en yüksek tutara kadar değişkenlik gösterebilir.
- En düşük günlük kazanç 2024 yılı için asgari ücretin 1/30’udur. En düşük günlük borçlanma tutarı, bu tutarın %32’si olarak belirlenmektedir.
Örneklendirecek olursak, asgari ücretin brüt tutarının 1/30’u 500 TL olarak hesaplarsak (bu tutar yıllık güncellemelerle değişkenlik gösterebilir), günlük borçlanma tutarı yaklaşık 160 TL olacaktır. 18 ay (540 gün) askerlik borçlanması yapmak isteyen bireyler için toplam borçlanma tutarı: 540 gün x 160 TL = 86.400 Türk lirasıdır. Bu hesap asgari tutarlar üzerinden gerçekleştirilmesi sebebiyle prime esas kazancını artırmak isteyenler için bu tutar da artışlar meydana gelecektir.
Emeklilik Borçlanması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Borçlanma miktarı, ödeme yapılacak dönemdeki prime esas kazanç tutarlarına göre değişkenlik göstermektedir. Borçlanmanın sigorta başlangıç tarihine etkisi bulunmaktadır. Buna göre askerlik borçlanması yapan bireyler sigorta başlangıç tarihinden itibaren borçlanılan süre kadar geriye çekilmektedir.
Bu kapsamda hem daha doğru hem de daha net bir hesaplama ve güncel borçlanma miktarları için ikamet edilen bölgedeki en yakın Sosyal Güvenlik Kurumundan ya da bir mali müşavirden destek almak her zaman faydalı olacaktır.
Geriye Dönük Yurtdışı Borçlanması Nedir?
Geriye Dönük Yurtdışı Borçlanması, yurt dışında yaşayan ya da yurt dışında çalışmış olan Türk vatandaşlarının, bu süreleri Türkiye’deki emeklilik hesabına dahil edebilmesi amacıyla gerçekleştirilen borçlanma türüdür. Geriye dönük yurtdışı borçlanması, yurt dışında geçen sigortalı çalışma süreleri, ev kadınlığı süreleri ya da belirli şartlar altında geçirilen diğer sürelerin Türkiye'de prim günü olarak sayılmasını sağlayan özel bir borçlanma sistemidir. Bu kapsamda, yurt dışında geçirilen zaman emeklilik hesabına eklenerek daha erken emekli olma imkanını bireylere sunmaktadır.
İkamet Şartı Olmadan Kadrolu Personel Alımı Yapılacak
Geriye Dönük Yurtdışı Borçlanmasından Kimler Yararlanabilir?
Türk vatandaşı olup yurt dışında çalışmış, işsizlik dönemi geçirmiş ya da ev hanımı olarak yaşamış olan bireyler bu borçlanma sisteminden yararlanmaktadır. Çifte vatandaş olanlar da bu borçlanmadan yararlanması sebebiyle oldukça önemlidir.
Ne kadar süre borçlanır?
Yurt dışında geçen sigortalı çalışma süre boyunca borçlanılmaktadır. Özellikle işsizlik süreleri (-çalışma sürelerinden sonra geçen, prim ödenmeyen işsizlik dönemleri süresi boyunca borçlanmak mümkündür. Özellikle kadın bireyler ev kadınlığı olarak geçirdiği süreleri borçlanma yetkisine sahiptir.
Geriye Dönük Yurtdışı Borçlanması Nasıl Hesaplanır?
Borçlanma miktarları, başvuru tarihindeki prime esas kazancın %45’i oranında hesaplanmaktadır. Bu oran, en düşük prime esas kazanç genellikle asgari ücret üzerinden hesaplanırken borçlanan gün sayısıyla çarpılarak hesaplanmaktadır. Ödenecek miktar, borçlanacak gün sayısına ve başvuru tarihindeki prime esas kazanca bağlı olarak değişkenlik göstermesi sebebiyle net sonuç alabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yaparak daha net sonuç alınabilir.
Geriye Dönük Yurtdışı Başvuru Süreci Nasıl Olur?
Geriye dönük yurtdışı başvurusu, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bireysel olarak yapılmaktadır. Başvuruda gerekli belgeler arasında yurtdışındaki çalışma belgeleri, ikamet belgeleri ve Türk vatandaşlığını gösterir belgeler zorunlu olarak bulundurulmaktadır. Sosyal güvenlik kurumu, başvuruyu değerlendirmeye alarak bireyin borçlanma miktarını belirlemektedir. Sosyal Güvenlik Kurumundan belirlenen miktar, başvuru yapan bireye tebliğ edilerek ödemesi gerçekleştirilir.
Yurt dışı borçlanma durumunun emekliliğe etkisi özellikle borçlanılacak süreler, Türkiye’de prim gün sayısına eklenir ve sigorta başlangıç tarihi geriye çekilmektedir. Bu kapsamda, emeklilik yaşının öne alınmasına ve prim günü eksik olan bireylerinin bu açığı kapatmasına oldukça önemli fayda sağlamaktadır.
Özellikle belirlenen borçlanma miktarının tamamı peşin olarak ödenmektedir. Ödeme yapıldıktan sonra süreler sigorta hesabına işlenmektedir. Yurtdışı borçlanması, emeklilik planlamasında önemli bir avantaj sağlasa da başvuru şartları ve borçlanma miktarları belirli zamanlarda değişkenlik göstermesi sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumuna danışmak en net sonucu ortaya çıkaracaktır. Genel olarak yıllara göre değişkenlik göstermesi sebebiyle güncel ve etkin sonuç alabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumundan hesaplamalar yapılabilir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.