Kep Adresi Nedir?

Kep Adresi Nedir?

Kayıtlı Elektronik Posta KEP, elektronik ortamda gerçekleştirilen işlemlerin ve yazışmaların yasal ve hızlı geçerliliğe sahip olması amacıyla gerçekleştirilen sistemdir.

Kayıtlı Elektronik Posta, ekleriyle birlikte veri bütünlüğünün sağlanarak damgası ve imzasıyla iletilmektedir. KEP adresi özellikle ticari ve resmi yazışmalarda aktif olarak kullanılmaktadır. İletilerin gönderildikten sonra alıcı tarafında ulaşması sonrasında içeriklerin değişmeden ve belirli tarihlerde gönderildiğinde hukuki olarak kanıt olarak kabul edilir. Alıcı ve göndericilerin kimlik tespitleri ve geçerliliği için kimlik doğrulama işlemleri yapılmaktadır. Bu sayede alıcı ya da göndericinin söz konusu E-postayı inkar etme durumu ortadan kalkar. KEP aracılığıyla gönderilen epostalar delil niteliği olarak kabul edilir ve 20 yıl saklanır.

KEP Adresinin Faydaları Nelerdir?

KEP adresi, elektronik ortamlarda gerçekleştirilen işlemlerin ve yazışmaların hem daha güvenli, hızlı ve yasal geçerliliğinin kabul edilmesine olanak tanır. Hem maddi açıdan hem de zamandan tasarruf etmenize olanak tanırken, elektronik işlemleri daha güvenli ve kolay bir iletişim olanağı tanır. Bunlara ek olarak KEP adresi sayesinde gerçekleştirilen bu işlemler hukuki niteliği taşıması sebebiyle ticari ve resmi yazışmaları daha güvenli bir hale getirir.

KEP adresini kullanmak hem fiziksel posta gönderim sırasında gerçekleştirilen maliyetten ve zamandan tasarruf etmenize olanak tanır. Geleneksel posta hizmetlerine gerçekleşen yüksek maliyetler ve gecikmeler, KEP adresinde yaşanmamaktadır. Bu kapsamda elektronik ortamlarda gerçekleştirilen gönderimler hem anlık olarak iletilirken hem de maliyetleri minimum seviyeye indirir.

Elektronik ve dijital ortamlara adapte edilen işlemler normal gönderimlerden daha kolay bir şekilde ilerler. KEP adresi ticari ve resmi işlemlerde de aktif olarak kullanılması sebebiyle işletmelerin sözleşmelerini, faturalarını ve resmi yazışmaları KEP adresi üzerinden güvenli ve hızlı şekilde gerçekleştirebilirsiniz. İş süreçlerinde verimliliği büyük oranda artırırken işletmelerin daha düzenli bir formata alarak iş çevikliğini de ciddi oranlarda artırır.

KEP adresinden gönderilen iletilerin içerikleri hiçbir şekilde değiştirilmeden alıcıya gönderildiği gibi ulaştırılır. Elektronik ortamlarda meydana gelen yazışmalarda en fazla karşılaşılan problemlerin başında güven gelmektedir. KEP sisteminde iletiler yasal geçerlilik sahibi olması sebebiyle gerekmesi durumunda hukuki delil olarak kullanılır. KEP adresinin kapatılması sonrasında hiçbir şekilde devredilme şansı yoktur. Yeniden başvuru yapılarak kimlik ibrazı bulunulması sonrasında aynı hesabı tekrar alabilirsiniz.

KEP Adresi Nasıl Alınır?

KEP adresi alınabilmesi için uygulanacak farklı yöntemler bulunur. BTK tarafından lisanslı kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcıları üzerinden temin edilen KEP adresinin en fazla tercih edilen yöntemi PTT şubelerinden alınmasıdır. Buna ek olarak E-devlet üzerinden başvuru yaparak alabilirsiniz. Başvuru için bireylerden istenecek bilgilerin eksiksiz ve tam olarak doldurulması gerekmektedir. Buna ek olarak KEP hizmeti sunan kurumlar tarafından belirlemiş olduğu ücretleri peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. BTK tarafından onaylandığı Kayıtlı Elektronik Posta hizmet sağlayıcıları bulunmaktadır.

PTT Üzerinden KEP Adresi Nasıl Alınır?

PTT, KEP adresi sunan en önemli sağlayıcıdır. Online olarak gerçekleştirilen işlemlerden sonra KEP ön başvuru numaranızla birlikte PTT şubelerine gerekli belgeleri teslim ederek KEP adresini açtırabilirsiniz.

E- Devlet Üzerinden KEP Adresi Nasıl Alınır?

E-devlet üzerinden KEP adresini almak için başvuru yapılması gerekmektedir. Bu noktada E-devlet üzerinden yapılan başvurular PTT’nin online sitesine yönlendirecektir. PTT KEP online sayfası üzerinden başvuru tipini seçin ve T.C kimlik numaranızla giriş sağladıktan sonra gerekli bilgilerin eksiksiz ve doğru şekilde doldurulduktan sonra ödeme işlemlerini tamamlayın. Bu noktada KEP n başvuru numarası ve gerekli belgelerle birlikte PTT şubelerinize gitmeniz gerekecektir.

KEP Adresi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

KEP adresi için başvuru yapacak olanların pasaport, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi gibi kimlik yerine kullanılan üstünde T.C kimlik numarasının yer aldığı resmi belgelerle birlikte KEP ön başvuru numarasını aldıktan sonra PTT üzerinden başvurularını tamamlayabilir.


KEP açtıracak tüzel kişiler online ön başvuru sırasında Tüzel kişi seçeneğini seçtikten sonra başvuru yapması gerekmektedir. Bu aşamadan sonra PTT’ye teslim etmesi gereken evraklar şu şekildedir:

  • Ticaret sicil memurluğundan alınan tüzel kişinin MERSİS numarası ya da ticaret sicil numarasının üzerinde yazılı olan ticaret sicil tasdiknamesi ya da faaliyet belgesinin orijinali
  • Noter onaylı imza sirküleri
  • Online olarak yapılan KEP adres ön başvuru numarası
  • Başvuru yapan bireyin kimlik tespitleri için pasaport, sürücü belgesi ya da fotoğraflı kimlik yerine geçen ve üzerinde T.C kimlik numarası yazan belge

Yukarıda yer alan belgeler KEP gönderimini yapmak için E-imza ya da mobil imzanızın olması gerekmektedir. Mobil imza alabilmek için GSM işletmecilerine başvuru yapılarak alınabilir. E-imza PTT üzerinden başvuru yapılarak alınabilir.

KEP adresiyle Hangi İşlemler Yapılır?

KEP adresi ticari alanlarda yasal geçerliliğe sahip bir yöntemdir. KEP adresi sayesinde geçmiş dönemlerde sadece noterlerden taahhütlü telgraf ya da mektup aracılığıyla gerçekleştiriliyordu. Bu noktada geçmiş dönemlerde en fazla karşılaşılan sorunların başında gönderilen içerikler ya da iletilerin belgeyi teslim almadığının iddia ederek bertaraf ediyordu. Buna ek olarak belgenin açılarak okunduğu zamanlarda sunularak hukuki misyon üstlenmiş oluyor.

“Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 18 / III maddesinde önceden sadece noter vasıtasıyla, taahhütlü mektup veya telgraf gönderilerek gerçekleştirilen tacirler arasında diğer tarafı temerrüde düşürmeye, sözleşmeyi feshe veya sözleşmeden dönmeye ilişkin ihbar ve ihtarların Kayıtlı Elektronik Posta sistemi üzerinden de yapılabileceği belirtilmiştir.”

Buna ek olarak Türk Ticaret Kanunundaki 1525. Maddesinde KEP kullanılarak gerçekleştirilen işlemler şu şekildedir:

  • Toplantı çağrısı
  • İhbar
  • İştirak Taahhütnamesi
  • İhtar
  • Teyit mektubu
  • İtiraz ve benzeri beyanlar
  • Fatura

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.