SGK Rapor Bildirmeme Cezası
2024 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu rapor bildirmeme cezası güncellendi. Son dönemlerde en fazla merak edilen konuların başında gelen SGK rapor bildirmeme cezasının detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumu Rapor Bildirmeme Cezası Ne Kadar?
Sosyal Güvenlik Kurumu rapor bildirmeme cezası, işverenlerin çalışanlarının iş görememezlik raporlarını gerekli zaman dilimi içerisinde bildirmemesi durumlarında uygulanan cezadır. Günümüzde SGK rapor bildirmeme cezaları asgari ücretin 5 katına kadar güncellenmiştir. Uygulanan bu cezayla birlikte rapor bildirmem cezası ya da belirlenen süre dışında bildirilme durumlarında uygulanmaktadır.
SGK Rapor Bildirmeme Cezası Nasıl Ödenir?
Sosyal Güvenlik Kurumu rapor bildirmeme cezasını ödemenin farklı yöntemleri bulunur. Bu yöntemler ise şu şekildedir;
- Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerine ya da merkezlerine giderek kredi kartlarından ya da nakit olarak ödenebilir.
- Sosyal Güvenlik Kurumuyla anlaşmalı olan bankaların mobil uygulamalarından, internet sitelerinden ya da merkezi şubelerine giderek ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
- PTT Şubeleri üzerinden ödemelerini gerçekleştirebilirsiniz.
- Sosyal Güvelik Kurumu kartlarını kullanarak SGK’nın web sitesi üzerinden elektronik olarak ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Çalışan Rapor Alırsa İşverene Bildirme Zorunluluğu Var Mı?
Çalışan bir bireyin olası hastalanma durumları sonrasında rapor aldıysa işverene bu rapor durumunu bildirme zorunluluğu bulunmaktadır. Özellikle sağlık kurulu aracılığıyla gerçekleştirilen raporların işverene bildirilmesi, işverenin gerekli bildirimleri gerçekleştirmesi ve işçinin çalışamaz durumunu rapor süresi boyunca Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmesi gerekmektedir. Bu noktada işçinin rapor bildirme durumu olduğu kadar işverenin işçinin rapor aldığını da Sosyal Güvenlik kurumuna bildirme zorunluluğu bulunmaktadır.
İşveren Çalışan Raporunu SGK’ya Ne Zaman Bildirmeli?
Faaliyet gösteren bir işveren, hasta çalışanın almış olduğu raporu Sosyal Güvenlik Kurumuna raporun alındığı tarihten itibaren baz alınarak 5 iş günü içerisinde bunu bildirmesi gerekmektedir. Aksi taktirde asgari ücretin 5 katı kadar ödemekle yükümlüdür.
KPSS Şartı Olmadan Personel Alımı Yapılacak
Rapor Sosyal Güvenlik Kurumuna Nasıl Bildirilir?
Alınan raporun Sosyal Güvenlik Kurumunda bildirilmesi için uygulanacak adımlar şu şekildedir;
- İşveren tarafından E-sigorta uygulamasını kullanarak rapor bildirimi gerçekleştirebilir.
- Sosyal Güvenlik Kurumunun web sitesi üzerinden Elektronik İstirahat Rapor girişi alanından rapor bildirimi gerçekleştirilebilir.
- Sağlık hizmet sunucuları üzerinden alınan E-imzalı rapor Medula sisteminden bildirim gerçekleştirilebilir.
- İşverenler işçi tarafından sunulan raporu posta yoluyla ya da doğrudan faaliyet gösterilen ildeki sosyal güvenlik müdürlüklerine ya da il müdürlüklerine teslim edilebilir. ,
Raporlu İşçiyi İşveren İşten Çıkarabilir Mi?
İşveren rapor almış bireyleri belirli sebeplerden dolayı işten çıkarabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli konu bazı yasal sınırlamalara tabi olmasıdır. Buna göre;
- Ahlaki ve iyi niyet kurallarına aykırı şekilde davranan işçiler işveren tarafından işten çıkarılabilir.
- İşçilerin rapor ya da tedavi sürecinin uzaması, ihbar süresinin 6 haftadan daha uzun olması durumunda işveren işçilere tazminatını ödeyerek işten çıkarma hakkına sahiptir.
- Genel anlamda işveren, raporlu işçileri işten çıkarabilmek için yasal düzenlemelere uygun davranması zorunludur. Bu noktada yasal düzenlemeler haricinde işçi kendi haklarını korumak amacıyla tazminat davası açma hakkına sahiptir.
Yukarıda yer alan bilgiler genel araştırma konusu neticesinde hazırlanmaktadır. Buna göre kesin sonuç alabilmek için farklı kaynaklardan yararlanabileceğiniz gibi bireysel olarak Sosyal Güvenlik kurumuna giderek destek alabilirsiniz.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.