Devlet Kurumları İçin Nasıl CV Hazırlanır?

Devlet Kurumları İçin Nasıl CV Hazırlanır?

Devlet Kurumları İçin CV Nasıl Hazırlanır, Dikkat Edilmesi Gereken Yerler Nelerdir? Püf Noktalarıyla Tek Tek Listeledik, İşte Tüm Detaylar...

Devlet kurumları içerisinde yapılan personel temini işlemleri ilgili kurum tarafından belirlenen kriterler ve ihtiyaçlar kapsamında planlanır. Planlama içerisinde doğrudan iş başvurusu yapılan açık pozisyonlar da bulunur. Doğrudan başvuru yapılan pozisyonlar için adayların CV göndererek başvuru yapmaları talep edilir. Bu kapsamda devlet kurumları için nasıl etkili bir CV hazırlanması gerektiğini öğrenmek, kritik derecede önemli bir konu olarak ön plana çıkar.

Etkili CV’ler birbirlerine yakın KPSS puanı alan adaylar arasındaki farkı belirler, nitelik ve yeteneklerin ilgili iş pozisyonuna odaklı olarak net bir şekilde ifade edilmesini sağlar. Devlet kurumlarında çalışmayı hedefleyen bir aday olarak nasıl profesyonel bir CV hazırlamanız gerektiğini merak ediyorsanız, yazımız içerisindeki talimatları uygulayabilir ve devlet kadrolarına yönelik etkili bir CV hazırlama aşamalarını inceleyebilirsiniz.

CV Formatını Oluşturun

Devlet kurumları için yapılan başvurularda dikkat edilmesi gereken ilk nokta, sade ve net bir CV formatı oluşturmaktır. Biçimsel sadelik içerisinde göz alıcı renkler, tablolu sunumlar ve karmaşık bir görünüm oluşturan diğer öğeler bulunmaz. Biçimsel sadelik, okuma konforu yüksek ve düzenli bir yapıyı temsil eder.

Devlet kurumlarındaki açık pozisyonlara yönelik doğru bir CV formatı oluşturmak için şu maddelere dikkat edilmesi gerekir:

  • Aday CV’si tek sayfa üzerinde yapılandırılmalıdır.
  • CV içerisinde yer alan bölümler başlıklarla ayrılmalıdır.
  • CV çıktısı PDF formatında devlet kurumlarına gönderilmelidir.
  • Yazı tipi, yazı karakter boyutu, kenar boşlukları ve bölüm aralıkları orantılı bir şekilde belirlenmeli, okuma konforu ön planda tutulmalıdır.

Aday niteliklerini ön plana çıkaran estetik CV şablonlarının kullanılması, rekabet avantajı kazandıran bir başvuru yapılmasına yardımcı olur. Doğru bir format oluşturduğunuzdan emin olmak, kişisel bilgilerinizi profesyonel bir görünüm ile ifade etmek ve zamandan tasarruf etmek için Jobseeker platformunun sunduğu CV şablonlarını kullanabilirsiniz.

CV Bölümlerini Belirleyin ve Yapılandırın

CV içerisinde yer alması gereken 5 temel bölüm; kişisel bilgiler, CV hedefi, eğitim bilgileri, iş deneyimleri ve beceriler olarak sıralanır. Ayrıca isteğe bağlı olarak referanslar, sertifikalar, yabancı dil bilgisi, gönüllü çalışma deneyimleri, kurslar, hobi ve ilgi alanları da CV içerisine yeni bir bölüm olarak eklenebilir.

Bu bilgilerle birlikte devlet kurumlarına yapılacak başvurular için KPSS sınav puanının belirtilmesi isteniyorsa, ilgili bilgileri ifade etmek için ayrı bir CV bölümünün oluşturulması gerekir. Belirttiğimiz bu bölümleri farklı başlıklar altında açıklayarak yazımıza devam edelim.

Kişisel Bilgiler

Kişisel bilgiler bölümü içerisinde adayların isim, soy isim, ev adresi, e-posta adresi ve cep telefonu numarası bulunur. Bazı kurumlar T.C. kimlik numarasının da bu bölümde paylaşılmasını talep eder. Ayrıca bu bölüme medeni durum ve ehliyet gibi bilgiler de yazılabilir. Ancak bizim tavsiyemiz, başvuru ile ilgisi olmayan gereksiz bilgilerin CV içerisinde paylaşılmaması yönündedir.

CV Hedefi

CV hedefi bölümü adayların güçlü yönlerini belirtir, özgün yeteneklerini açıklar, deneyimleri hakkında bilgi verir ve ilgili pozisyon için hangi sebeplerle uygun olunduğunu ifade eder. Bu bölüm adayların kişisel yetkinlikleri kapsamında hazırlanır ve CV’nin üst kısımlarına yerleştirilir. CV hedefi bölümünün kendini tekrar etmeyen bir metin olarak hazırlanması ve tek paragraf olarak yazılması önerilir.

Eğitim Bilgileri

Eğitim bilgileri bölümü içerisinde akademik alanda eğitim görülen kurumların isimleri, ilgili tarihler, eğitim dereceleri ve kurumların bulunduğu konumlar ifade edilir. Eğitim hayatlarında çeşitli başarılar elde eden adayların bu başarılarını eğitim bilgileri içerisinde birkaç cümle ile açıklaması önerilir. En son eğitim görülen 3 veya 4 farklı eğitim kurumunun bu bölüme eklenmesi yeterlidir. Kurumlar ifade edilirken kronolojik sıralama yapılması tavsiye edilir.

İş Deneyimleri

Devlet kurumları için personel alımı yapılırken iş deneyimleri belirleyici bir kriter olabilir. Bu kapsamda adayların çalışma hayatlarındaki deneyimlerini CV içerisinde ifade etmesi gerekir. İş deneyimleri bölümüne eklenecek her tecrübe için çalışılan kuruluşun ismi, görev alınan pozisyon, ilgili tarihler ve alınan sorumluluklar belirtilmelidir. En fazla 3 farklı iş deneyiminin bu bölüme eklenmesi yeterlidir. İş deneyimlerinin ters kronolojik sıralama kullanılarak CV içerisine dahil edilmesi, geniş bir bakış açısıyla değerlendirilme yapılmasını kolaylaştıracaktır.

Beceriler

CV içerisinde yer alan beceriler teknik ve sosyal olmak üzere iki temel grupta ele alınır. Teknik beceriler ofis programlarını kullanma gibi yetkinlikleri kapsarken, sosyal beceriler ise takım çalışması ve liderlik gibi yetenekleri ifade eder. Devlet kurumları yapı itibariyle sosyal becerilerin ön plana çıktığı çalışma ortamlarıdır. Bu sebeplerle sosyal ve teknik becerilerin ayrı başlıklar oluşturularak ifade edilmesi ve her bölüm için en fazla 4 becerinin gerçek tecrübelere dayalı örnekler verilerek CV içerisine eklenmesi önerilir.

Sınav Bilgileri

KPSS sınav sonuçları CV içerisine eklenecekse, sınav kapsamında öğrenilmek istenen tüm bilgilerin açık ve net bir şekilde sunulması gerekir. Bu bilgiler sınav tarihi, puan türü, alan ve geçerlilik süresi olarak sıralanır. Ayrıca YDS ve TUS gibi diğer sınavların bilgileri de ifade edilmek isteniyorsa, sınav sonuçları madde işaretleri kullanılarak sıralanmalı ve eklenen her sınav için puan ve tarih detayları belirtilmelidir.

İsteğe Bağlı Bölümler

İsteğe bağlı olarak CV içerisine eklenen bölümlerin temel amacı adayların yetkinliğini ve profesyonel gelişimini ifade etmektir. Bu kapsamda isteğe bağlı bölümler CV içerisine eklenirken seçici bir yaklaşım izlenmesi gerekir. Örneğin devlet kurumlarına yapılan başvurularda yabancı dil bilgisi adayların gelişimini gösteren bir nitelik olarak kabul edilirken, hobi ve ilgi alanları bu bilgiye kıyasla ikinci planda yer alır. Dolayısıyla CV’nin sadeliğine ve hedef odaklı yapısına zarar vermesi muhtemel bilgilerin ifade edilmemesi gerekir.

Resmi Bir Hitap Dili Kullanın

CV içerisinde kullanılan hitap dili adayların devlet kurumlarına karşı duyduğu saygıyı yansıtmalı ve profesyonelliği göstermelidir. Kullanılacak cümlelerin kısa, anlamlı ve ciddi bir tonlama ile yazılması, bu noktada tavsiye edilen hitap dilinin oluşturulmasına yardımcı olacaktır. Aşırı teknik detayların, genel ifadelerin veya süslü cümlelerin kullanılmaması tavsiye edilir.

Örneğin “Kendini geliştirmeye açık, çalışkan ve takım ruhuna sahip bir bireyim.” ifadesini kullanmak yerine, “Belge düzenleme ve arşivleme alanlarında deneyim sahibiyim. Word ve Excel programlarını ileri seviyede kullanıyorum.” ifadesinin tercih edilmesi önerilir.

Devlet Kurumları İçin CV Hazırlanırken Yapılan Yaygın Hatalar Nelerdir?

Yazımızın sonlarına yaklaşırken tecrübesiz adaylar tarafından devlet kurumları için CV hazırlanırken yapılan yaygın hatalara yer vermek istedik. İlgili hataları aşağıdaki maddeler üzerinden inceleyebilir ve kendi CV’nizi hazırlarken bu hatalara daha çok dikkat edebilirsiniz.

  • CV’yi KPSS puanı ile sınırlı tutmak: KPSS puanı oldukça önemli bir kriter olsa da profesyonel bir CV’nin yalnızca bununla sınırlı olmadığını ve adayların kuruma sunabilecekleri katkıları somut olarak gösteren bir araç olduğunu göz önünde bulundurun.
  • Abartılı ve karmaşık bir CV yapısı oluşturmak: Devlet kurumları sadeliği ve ciddiyeti ön planda tutar. Bu sebeple devlet kurumlarına iş başvuruları yapılırken hazırlanacak CV’lerin sade ve net bir yapı izlenerek oluşturulması gerekir.
  • Genel ifadeler kullanmak: “Kendimi geliştirdim” gibi okuyucunun yorumuna kalan genel ifadeler net bir anlam içermediği için değersizdir. Adayların kendilerini geliştirdikleri alanları açık bir şekilde vurgulayan, somut ve ölçülebilir ifadeler kullanmaları önerilir.
  • Yazım hataları: CV’ler adayların prestijini temsil eden dokümanlardır. Bu dokümanlar içerisinde yapılan herhangi bir yazım veya gramer hatası, aday prestijinin olumsuz bir bakış açısıyla değerlendirilmesine sebep olacaktır.
  • CV Ek’lerini belirtmemek: CV’nin en alt kısmına başvuru kapsamında gönderilecek dosyaların isimleri yazılmalıdır. Sertifikalar, sınav sonuç belgeleri ve hizmet dökümleri gibi belgeler, yapılan başvuru ile birlikte gönderilmelidir.

Tecrübesiz adaylar tarafından yapılan bir diğer yaygın hata ise aynı CV’nin farklı devlet kurumları için yapılan başvurularda herhangi bir düzenleme yapılmadan kullanılmasıdır. Profesyonel CV’ler yapılan iş başvurusuna özgü olarak hazırlanan ve başvuru kapsamında aranan tüm gerekliliklerin karşılandığını göstermek amacıyla yapılandırılan dokümanlardır. Dolayısıyla her yeni başvuru için ilgili pozisyona odaklı bir CV’nin hazırlanması, izlenebilecek en doğru yaklaşımdır.

Sonuç

Ülkemizdeki devlet kurumları personel temini aşamalarını yönetirken kurumsal kültüre uyumlu ve yüksek disiplinli adayları belirlemeye çalışır. Devlet kurumlarına yapılan başvurularda gönderilen CV’lerin adayları tanıtan bir belge olmaktan ziyade adaylar hakkındaki prestiji yansıtan dokümanlar oldukları unutulmamalıdır.

Devlet kurumları için hazırlanan CV’ler ile özel sektörler için oluşturulan CV’ler arasındaki en önemli fark, kamu kuruluşları için hazırlanan CV’lerin dikkat çekme amacını ikinci sırada tutmasıdır. İlk sırada ise aday niteliklerini doğru ve net bir şekilde ifade etme hedefi bulunur. Doğru bir şekilde yapılandırılan etkili bir CV devlet kurumları için yapılan iş başvurularında belirleyici bir rol üstlenir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.