Seçim Bitti Dolar Ne Olacak?

Seçim Bitti Dolar Ne Olacak?

5 yıl daha Erdoğan ile devam etme kararı alan Türkiye'nin önünde seçim gündemi sona erdi ve piyasalar bundan olumlu etkilenecek. Seçimi kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan düşük faiz politikasına devam edecek mi?

Seçim Bitti Dolar Ne Olacak?

5 yıl daha Erdoğan ile devam etme kararı alan Türkiye'nin önünde seçim gündemi sona erdi ve piyasalar bundan olumlu etkilenecek. Seçimi kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan düşük faiz politikasına devam edecek mi? Amerika yatırım bankası seçimleri Erdoğan'ın kazanmış olması düşük faiz politikalarının devamına karar verilmesi halinde dolarda yüzde 28'lik bir artışa ( yılsonuna kadar) yol açabileceğini savunuyor. Yine de izlenen politikada kararlı olunursa doların uçuk rakamlara çıkması pek mümkün görünmüyor.

Yatırımcıların Önü Açık

Türkiye'de yatırım yapmak isteyen yatırımcıların önü açık. Önümüzdeki 5 yıl boyunca Türkiye'de istikrar devam edecek. Ekonomi politikaları siyasi istikrarla paralel yürüyor. Erdoğan'ın ekonomi politikası yerel seçimlere kadar devam ederse; yatırımcıların Türkiye'de yatırım yapmasının önü daha da açık olacak.

Faiz Politikaları Değişecek mi?

Merkez bankası faizleri şu anda yüzde 8.5 oranında ve İngiltere Bankasının analistleri faiz oranlarının 2023 sonuna kadar yüzde 36 civarına yükseltilmesini bekliyor.

Seçimlerin bitmesinin ardından yabancı ekonomistler de Türkiye'de uygulanan ekonomi politikalarının aynen devam edip etmeyeceğini merakla bekliyor. Ekonomistler para politikasına ayar çekilmesi gerektiğini düşünüyor.

Bir Ülkede Düşük Faiz Politikasının Uzun Süreli Sonuçları Ne Olabilir

Düşük faiz politikası, kredi maliyetlerini düşürerek tüketici ve yatırımcı harcamalarını teşvik eder. Bu da ekonomik büyümeyi destekler. Örneğin, Türkiye 2021 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 7.6 büyüdü

Düşük faiz politikası, ithalat talebini artırırken ihracat gelirlerini geçici olarak azaltabilir. Bu da cari açığın büyümesine yol açabilir. Örneğin, Türkiye’nin cari açığı temmuz ayında 4 milyar dolara yıllık bazda 36.5 milyar dolara çıktı

Düşük faiz politikası, para arzını artırarak enflasyonist baskılar yaratabilir. Özellikle kur geçişkenliği yüksek olan ülkelerde, döviz kuru artışları mal ve hizmet fiyatlarını yükseltebilir. Örneğin, Türkiye’de enflasyon kasım ayında yüzde 21.31’e ulaştı. Ancak bu durum da geçicidir. Düşük faiz politikası, geçici sermaye çıkışlarına neden olabilir. Bu da merkez bankasının döviz rezervlerini azaltabilir. Örneğin, Türkiye’nin net döviz rezervleri eylül ayında 15.8 milyar dolara geriledi

Bankacılık sistemi: Düşük faiz politikası, bankaların kredi verme eğilimini artırabilir. Ancak bu durumda bankaların risk yönetimi ve aktif kalitesi önem kazanır. Aksi takdirde bankacılık sistemi sorunlu kredilerle karşı karşıya kalabilir. Bu sonuçlar her ülke için aynı olmayabilir. Ülkenin ekonomik yapısı, kur rejimi, enflasyon hedefi, mali disiplini gibi faktörler düşük faiz politikasının etkilerini belirleyebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.