2024 Silikozis Aylığı Ne Kadar?

2024 Silikozis Aylığı Ne Kadar?

Silikozis hastalığı bulunan bireylerin sağlık kontrollerini aksatmamaları ve düzenli olarak doktor kontrollerine gitmeleri gerekmektedir. Buna ek olarak her ay düzenli olarak silikois aylığı ödenmektedir. Silikozis hastaları genel olarak.

Silikozis Nedir?

Silikoz, serbest kristal silika içeriği olan tozun solunması sebebiyle meydana gelen ve tedavisi olmayan akciğer hastalığıdır. Silikoz, vücutta yer alan akciğerdeki silika tozunun varlığına vermiş olduğu tepki sonuçlarıdır. Kuvars bazlı bir toz, akciğerlerin gaz alışveriş yeteneğinin etkilenmesine neden olan akciğerdeki dokusuna neden olmaktadır. Özellikle ağırlıklı olarak yüksek miktarlarda konsantrasyonda silika tozu bulunan ortamlarda çalışan bireylerde bu hastalığa yakalanma riskini büyük oranda artırmaktadır.

2024 Silikozis Aylığı

Silikozis hastalığının köken olarak silika ismindeki bir mineralin kesilmesi sonucunda ortaya çıkmış olan toz partiküllerinin solunum yoluyla vücuda girmesi sonucunda bu hastalığa neden olmaktadır. Bu hastalıklar genel olarak kumaş sektöründeki kumlama, kot taşlama gibi farklı iş alanlarında çalışan bireylerde daha fazla görülmektedir. Buna ek olarak hiçbir belirtisi olmaması sebebiyle oldukça tehlikeli ve sinsi bir hastalık olarak da kabul edilmektedir.

Silikozis Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Silikozis aylığı başvurusu genel olarak bu aylıktan faydalanabilmek için ilk olarak bireylerin bu hastalıkların taşınması ve genel olarak tam teşekküllü hastanelerden alınacak raporla kanıtlanmaktadır. Özellikle sigortalı işçiler Silikozis aylığı başvurusu gerçekleştirebilmek için ikamet edilen il sınırları içinde yer alan Sosyal Güvenli Kurumlarına, sigortasız olarak görev yapan işçiler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına bireysel olarak başvurularını gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Silikozis Aylık Başvuru Şartları Nelerdir?

Silikozis Aylık Başvuru yapacak olan bireylerin ilk olarak tam teşeküllü devlet hastanelerinden hastalığın kanıtlandığını gösterebilecek sağlık kurulu tarafından rapor alınması gerekmektedir. Buna ek olarak sağlık kurulundan alınan raporda silikozis teşhisi ve silikozis oranının belirtilmesi gerekmektedir. Gerekli evraklar ise şu şekildedir;

Silikozis aylığı, iş hayatında maruz kalınan tozlu ortamlar nedeniyle silikozis hastalığına yakalanmış çalışanlara veya meslek hastalığı geçirenlere devlet tarafından sağlanan bir maddi destektir. Bu aylık, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenir ve belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. İşte silikozis aylığı başvuru şartları ve süreci:

Silikozis Aylığı Başvuru Şartları:

  1. Silikozis Tanısı:

Başvuru yapacak bireyin tam teşekküllü sağlık kuruluşları tarafından silikozis tanısı almış olması gerekmektedir. Konulan tanıyla birlikte, tam teşekküllü bir hastanenin meslek hastalıkları bölümünden ya da SGK tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden alınması gerekmektedir.

  1. Meslek Hastalığı Tespiti:

Silikozis hastalığının, çalışma hayatı boyunca maruz kalınan tozlu işlerden kaynaklandığı meslek hastalığı raporu ile tespit edilmesi gerekmektedir. Bireyler tarafından alına bu rapor, SGK’ya bağlı sağlık kurulları ya da yetkilendirilmiş hastaneler tarafından verilmektedir.

  1. İşe Giriş ve Çalışma Belgeleri:

Çalıştığınız döneme ait işe giriş belgesi, sigorta prim dökümleri ve çalışma sürelerini gösteren belgelerle birlikte başvuruda bulunulması gerekmektedir.

  1. Sigorta Durumu:

Sigortalı olarak çalışan bireyin prim günlerinizin tam olarak ödenmiş olması son derece önemlidir. Buna göre, sigortasız çalışanlar için geçerli sayılmaması sebebiyle çalışma hayatı boyunca sigortanızın kontrol edilmesi gerekmektedir.

  1. SGK Başvurusu:

Bireyler, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne ya da Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yapması gerekmektedir. Başvuru sırasında dikkat edilecek en önemli konular arasında sağlık raporları, kimlik fotokopisi, sigorta dökümleri ve diğer gerekli belgeler teslim edilme zorunluluğu bulunmaktadır.

  1. Sağlık Kurulu Raporu:

Silikozis hastalığının derecesini ve iş gücü kaybını belirleyen sağlık kurulu raporu gerekmektedir. Elde edilen bu rapor, hastalığın ciddiyetine göre aylık bağlanıp bağlanmayacağını belirleyen en önemli kriterdir.

Silikozis Aylığı Başvurusu

Silikozis aylığı başvurusu yaparken uygulanacak adımlar şu şekildedir;

Bireyler ilk olarak Silikozis tanısı aldığınız rapor ve gerekli diğer belgeler hazırlanarak SGK’ya teslim etmesi gerekmektedir. Bu aşamadan sonra Sosyal Güvenlik kurumuna , başvuru yaptıktan sonra teslim edilen belgeleri incelenerek değerlendirmeye alınır. İhtiyaç duyulması durumunda bireylerden ek rapor ya da belgeler istenmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından başvurunun kabul edilmesi sonrasında, belirlenmiş miktarda oranda silikozis aylığı bireylere bağlanmaktadır. Bağlanan bu aylık, hastalığın derecesine göre değişkenlik göstermesi sebebiyle ileri seviyede daha yüksek maaş verilmektedir. Son olarak başvurunuzun reddedilmesi durumunda, Sosyal Güvenlik kurumuna itiraz edebilir ya da hukuki yollara başvurarak bu aylığı almaya hak kazanabilirsiniz.

2024 Silikozis Aylıkları Ne Kadar?

2024 yılı silikozis aylığı, silikozis hastalığının derecesine göre belirlenmektedir. Buna ek olarak aylık ödemeler her yıl asgari ücret oranlarına göre güncellenerek artırılmaktadır. Silikozis, genellikle işyerlerinde tozlu ortamlarda uzun süreli çalışmanın sonucu olarak ortaya çıkan bir meslek hastalığıdır ve bu hastalığa yakalananlar için devlet tarafından belirli oranlarda maaş bağlanmaktadır. Silikozis maaşı, hastanın iş gücü kaybına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

2024 Silikozis Aylıkları Tutarları:

  1. Hafif Dereceli Silikozis:
    • Hafif dereceli silikozis hastalarına bağlanan aylık, en düşük seviyedeki ödenen ücretlerdir
    • 2024 yılı için ödenen miktar: 6.045 TL.
  2. Orta Dereceli Silikozis:
  • Orta derecede silikozis tanısı konulan kişilere bağlanan maaş ise, iş gücü kaybı oranı daha yüksek olan hastalar için belirlenen ücrettir.
  • 2024 yılı için ödenen miktar: 6.909 TL.
  1. Ağır Dereceli Silikozis:
  • Ağır derecede silikozis hastası olanlar, en yüksek seviyede iş gücü kaybı yaşadıkları için en yüksek miktarda maaş almaktadır.
  • 2024 Silikozis aylık ödemesi: 7.698 TL​

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.