SIK SORULAN SÖZLÜ MÜLAKAT SORULARI
Sözlü Mülakat soruları, kamu kurumları personel alımı veya özel sektör fark etmeksizin hemen hemen tüm iş başvurularımızda karşılaşabileceğimiz sorulardır. Bu soruları vereceğimiz cevaplar kariyerimize etki eden cevaplardır.
Yazılı veya sözlü mülakat sorularının genel amacı iş başvurusunda bulunan kişinin bireysel özeliklerini tespit etmek ve başvurmuş olduğu kadroya olan yetkinliğini ölçmektedir. Görüldüğü gibi mülakat sorularının genel olarak iki amacı vardır. Ancak kamu kurumlarının yapmış olduğu sözlü mülakatlarda genellikle kadro bilgisine yönelik sorular yöneltilmektedir. Buna karşı özel sektörde daha çok kişisel özellikler ve bilgilere yönelik sorular yöneltilir. Bunun için sözlü mülakat sorularını; Kamu personeli mülakat soruları ve özel sektör mülakat soruları olarak iki ayrı başlık altında irdelenmesinde fayda görüyoruz.
KAMU KURUMLARI SÖZLÜ MÜLAKAT SORULARI
Kamu kurumları vermiş oldukları hizmetlerin çeşitliliğine göre farklı kadrolarda personeller çalıştırmaktadırlar. Çoğu zamanda yazılı sınavlardan başarı olan öğrenciler arasında sözlü mülakat şeklinde bir seçim yoluna gidilmektedir. Kadro durumlarını göz önüne alarak yapmış olduğumuz araştırma sonucunda kamu kurumlarında sık sorulan sözlü mülakat soruları aşağıdaki gibidir.
Zabıt Katipliği Mülakat Soruları
Kamu kurumlarında personel alımında zabıt katipliği en sık mülakata tabi tutulan personeller arasındadır. Kural olarak mülakata daktilo veya bilgisayar ile 3 dakika içerisinde en az 90 kelime yazanlar kabul edilmektedir. Belirtilen süre içerisinde kelime sayısını aşanlar sözlü mülakata tabi tutulurlar. Zabıt katipliği sözlü mülakat soruları ise genellikle yargı birimlerinin işleyişine yönelik olmaktadır. Sık sorulan sorular ise aşağıdaki gibidir.
Zabıt Katibinin Görevleri Nelerdir?
- Cumhuriyet savcılarının sorgu işlemleri sırasında veya mahkeme duruşma sırasında duruşmada alınan beyanları kayda geçmek
- Dava ve soruşturma dosyalarının düzen ve tertibini sağlamak
- Soruşturma ve kovuşturma dosyalarına gelen / giden evrakları takip etmek
- Hakim, Cumhuriyet Savcısı veya yazı işleri müdürü gibi amirlerin vermiş olduğu diğer görevleri yerine getirmek
Yüksek Mahkemeleri Sayınız
- Anayasa Mahkemesi
- Yargıtay
- Danıştay
- Uyuşmazlık Mahkemesi
Önemli Not: Hala bazı kaynaklarda yüksek mahkemeler arasında; Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ile birlikte toplam 6 adet yüksek mahkeme olduğu şeklinde yazılar bulunmaktadır. Söz konusu Askeri Yargıtay ile Askeri Yüksek İdare Mahkemeleri 2017 tarihine yapılan Anayasa değişikliği ile yüksek mahkeme statüsünden çıkartılmış olduğundan zabıt katipliği mülakatları ile benzer şekilde diğer sözlü mülakat sorularında cevap olarak yukarıda belirtmiş olduğumuz 4 yüksek mahkeme geçerliliğini devam ettirmektedir.
Ceza Mahkemeleri Nelerdir?
- Asliye Ceza Mahkemesi
- Ağır Ceza Mahkemesi
- Çocuk Mahkemesi
- Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi
- Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi
Hukuk Mahkemeleri Nelerdir?
- Sulh Hukuk Mahkemesi
- Asliye Hukuk Mahkemesi
Mahkemelerde Tutulması Zorunlu Olan Defterler Nelerdir?
- Esas defteri
- Değişik işler defteri
- Talimat Defterleri
- Karar defteri
- Temyiz ve İtiraz defteri
- Muhabere defteri
- Duruşma günleri defteri
- Zimmet defteri
- Kasa defteri
- Harç ve pul satış defteri
- Harç yevmiye defteri
- Kıymetli evrak esas defteri
- Posta mutemet defteri
- Resmi posta ve pulların ve telgraf avansların sarf defteri
- Kitaplık defteri
Vermiş olduğumuz örnekler zabıt katipliği sözlü mülakat soruları arasında sık karşılaştığımız sorulardır. Bunların haricinde ise özellikle genel kültür, Atatürk İlke ve İnkılapları ve temel bilgisayar bilgileri sözlü mülakatlarda yöneltilen sorular arasında yer alır.
Polislik Sözlü Mülakat Soruları
Her ne kadar kamu kurumları personel alımlarında sözlü mülakatların kaldırılacağı yönünde geçtiğimiz yıl içerisinde bir takım açıklamalar bulunsa da hala bu konuda bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle kamu kurumları sözlü mülakat soruları ile önümüzdeki yıllarda da karşılaşacağımızı düşünmekteyiz.
Bir başka sözlü mülakata tabi tutulduğumuz kamu kurumu ise İç İşleri Bakanlığına bağlı olarak alınan polis memurları için yapılan sözlü mülakatlardır. Geçtiğimiz yıllar içerisinde sık sorulan polislik sözlü mülakat soruları ise genel olarak aşağıdaki gibidir.
Benzer Haber: Temizlik Personeli Mülakat Soruları
Asayiş Suçları Nelerdir?
Taksirli suçlar ile adi suçlar haricinde kalan, daha çok teşekkül halinde işlenen terör ve ideolojik nedenlere bağlı olarak işlenen suçlar ile diğer malvarlığına karşı işlenen suçlar asayiş suçları arasında yer alır.
Balistik Nedir?
Ateşli silahlar ile benzeri aralarda merminin hedefe varmasına kadar olan süreçte barutun devinimini inceleyen bilim dalıdır.
Çaprak Sorgu Nedir?
Hukuki gerçeği yakalamak adına birden fazla sanık, tanık veya müştekinin ayrı ortamlarda ancak aynı anda dinlenerek ifadeler arasındaki çelişkilerin giderilmiş olduğu sorgu türüdür.
Fiziksel Delil Nedir?
Gözle görülür veya diğer teknik araçlarla fiziksel olarak elde edilmesi mümkün tüm deliller fiziksel delildir. (Örnek; silah, saç teli, barut izi, mermi, parmak izi)
Biyolojik Delil Nedir?
İnsan veya diğer canlıların vücudundan düşme, kopma ya da akma şeklinde elde edilen her türlü delil biyolojik delildir.
Etkin Pişmanlık Nedir?
Temel ceza kanunumuz 5237 sayılı TCK ile diğer özel ceza kanunlarında suç olarak tanımlanmış bir fiilin işlenmesinden sonra failin pişmanlık göstererek suçun veya delillerin ortaya çıkartılması için kolluk kuvveti veya yargı birimlerine bu yönde vermiş olduğu beyanlardır.
Hiyerarşi Nedir?
Makam ve rütbelerin astlık ve üstlük düzeni ile önem sırası gibi aşamaları gözetilerek yapılan sınıflandırmaya hiyerarşi denilmektedir.
Emniyet Genel Müdürünün İsmi Nedir?
Erol Ayyıldız (Mayıs 2024 tarihi itibariyle mülakat öncesinde değişiklik olması ihtimaline karşın kontrol edilmesinde fayda vardır.)
Diğer kamu kurumlarında olduğu gibi polis sözlü mülakat soruları da çoğunlukla mesleğin işleyişine yönelik sorulardır. Yukarıda belirtmiş olduğumuz sorular haricinde polis sözlü mülakatlarına katılmadan önce;
- Anayasa
- Türk Ceza Kanunu
- Ceza Muhakemesi Kanunu
- Polis vazife Ve Salahiyet Kanunu
Gibi yasa ve yönetmeliklerin en azından birer kez anlaşılır şekilde okunmasından fayda vardır.
Bekçilik Sözlü Mülakat Soruları
Polis mülakatında olduğu gibi bekçilik sözlü mülakat soruları da genellikle mesleğe yönelik sorulardır. Bekçilik ve polislik mülakatlarını gerçekleştiren birimler genel olarak aynı olması nedeniyle yukarıda belirtmiş olduğumuz polis mülakat sorularına dikkat edilmesi gerekir. Bunun haricinde bekçilerin görev ve yetkileri bekçilik sözlü mülakatlarında karşılaşılan sorular arasında yer alır.
Zabıta Sözlü Mülakat Soruları
Zabıtalarda çoğunlukla sözleşmeli olarak göreve başlasalar da statüleri gereği kamu personeli olarak tabir edilmektedirler. Genellikle belediyelerde görev almaları nedeniyle zabıta sözlü mülakat soruları konusunda genel bir cevap vermemiz mümkün değildir. Ancak yine diğer kamu personeli sözlü mülakat sorularında olduğu gibi mesleki görevlere ilişkin sorular yöneltilmektedir. Bunların haricinde;
- Anayasa
- Atatürk İlke İnkılapları
- Mahalle İdareler Mevzuatları
- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu
Gibi genel kamu personellerine yönelik sözlü mülakat soruları zabıta sözlü mülakatlarında sorulmaktadır.
ÖZEL SEKTÖR SÖZLÜ MÜLAKAT SORULARI
Özel sektör sözlü mülakat soruları, kamu kurumlarına göre daha farklı alanlarda yapılmaktadır. Bunun en temel nedeni ise daha önce iş başvurusu sırasında mesleğe dair önemli bilgilerin CV şeklinde sunulmuş olmasıdır. Bu nedenle özel sektör sözlü mülakatlarında daha çok özel olmayan ancak kişisel bilgi ve becerilere veya özgeçmişe yönelik sorular sorulmaktadır.
- Kendinizi tanıtır mısınız?
- Daha önceki mesleki deneyimleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
- Kendinizde zayıf gördüğünüz yönleriniz nelerdir?
- Güçlü olduğunuz yönleriniz nelerdir?
- Neden seni tercih edelim?
- Eski işinizden niçin ayrıldınız?
- Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz
- Takım çalışmasına yatkınlığınız var mıdır?
- En çok gurur duyduğunuz başarınız nedir?
- Şirketimizdeki kariyer hedefleriniz nelerdir?
Sık Sorulan Sorular
Kamu Mülakatında Neler Sorulur?
Yukarıda belirtmiş olduğumuz; Zabıt katibi sözlü mülakat soruları, polislik sözlü mülakat soruları veya benzeri şekilde zabıta sözlü mülakat sorularında olduğu gibi daha çok mesleki bilgilere yönelik sorular kişilere yöneltilmektedir. Bu tür mülakatlara katılmadan kişilerin meslekleri ile ilgili yönetmelik, tüzük veya kanun gibi metinleri incelemeleri sözlü mülakat sırasında kolaylık sağlayacaktır.
Kamu Mülakat Sonuçları Kaç Günde Açıklanır?
Sözlü mülakatların açıklanması kamu kurumlarında özel sektörlere göre daha uzun sürmektedir. Ancak bunun için genel bir süre belirtmek oldukça zordur. Kamu kurumlarında mülakat sonuçları ortalama 1 hafta ile 3 ay içerisinde açıklanmaktadır. Özel sektör sözlü mülakat sonuçları ise genellikle 3-5 gün arasında açıklanabilir.
Kamu Kurumlarında Mülakat Kalktı Mı?
2023 yılında yapılan seçimler öncesi kamu kurumlarından sözlü mülakatın kaldırılacağı yönünde açıklamalar yapılmıştı. Ancak hala kamu kurumları personel alımında mülakat uygulaması devam ettiği gibi TBMM veya diğer yetkili bakanlıkların bu konuda herhangi bir çalışma yapmadığı da görülmektedir.
Mülakat Süreci Ne Kadar Sürer?
Gerek kamu kurumları sözlü mülakat soruları ve gerekse özel sektör sözlü mülakat sorularının niteliğine göre bu süre değişmektedir. Bu nedenle tam olarak bir süre belirtmemiz mümkün değildir. Bu süre bazen 5 dakika olabilirken bazı durumlarda 30 dakika hatta 1 saati dahi bulabilmesi mümkündür.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.