Aile Hekiminden Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Aile Hekiminden Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Aile hekiminden sağlık raporu alınması için ilk olarak bağlı olunan sağlık ocağına gidilerek bağlı olunan doktora bireysel olarak başvuru yapılması gerekmektedir. Doktorun uygun görmesi durumunda aile hekimi sağlık raporu verilmektedir.

Aile hekiminden sağlık raporu nasıl alınır? Sorusu son dönemlerde merak edilen konular arasında yer almaktadır. Sağlık raporu, bireylerin sağlıklı olup olmadıklarını gösteren kapsamlı bir rapordur. Özellikle sağlık raporu askere giderken ya da işe alım süreçlerinde alınan kapsamlı sağlık raporlarıdır. Bireylerin sağlık durumlarının tespit edilerek iş başvurularında olumlu ya da olumsuz sonuçlanması konusunda en önemli etkenler arasında yer almaktadır.

Sağlık raporu, genel anlamda iş başvurularında işin devamlılığını sağlayacak ya da iş başvurularında sorunlara neden olup olmayacağı konusunda yardımcı olmaktadır. Ancak sağlık raporunun aile hekimlerinden yani sağlık ocağından alınıp alınmadığı en merak edilen konular arasında yer almaktadır.

Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Sağlık raporu alabilmek için tam teşekküllü hastanelere gidilmesi gerekmektedir. Özel hastaneler, aile hekimleri ve devlet hastaneleri sağlık raporu veren kurumlar arasında yer almaktadır. Özel hastaneler sağlık raporu almak oldukça masraflı işlemdir. Buna göre bireyler aile hekiminden sağlık raporu almayı tercih etmektedir.

Aile Hekimi Sağlık Raporu Verir Mi?

Aile hekimi sağlık raporu sağlık raporu verir mi konusu belirli kollar için verilmektedir. Buna göre aile hekimi sağlık raporunu iş başvurularında ya da ehliyet alımlarında sağlık raporu verilmektedir. Ancak aile hekiminden alınan sağlık raporları bazı iş kurumları tarafından kabul edilmemesi sebebiyle tam kapsamlı hastanelerden alınması fayda olacaktır.

Aile hekimi bireylere sağlık raporu yazsa da aile hekiminden alınan sağlık raporunun kesenlikle iş kollarından kabul edilip edilmediğinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Bazı iş kolları tam teşekküllü sağlık raporu isterken bazı kurumlar ise aile hekimlerinden alınabilecek sağlık raporlarını kabul etmektedir.

Aile Hekiminden Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Bireylerin aile hekiminden rapor alabilmesi için ikamet edilen sağlık ocaklarına giderek başvuru yapmaları gerekmektedir. Aile hekimleri tarafından verilemeyen sağlık raporu varsa tam teşekküllü hastanelere giderek sağlık raporlarını alabilirler. Aile hekiminden sağlı raporu alabilmek için bireylerin sağlık ocağında bağlı olduğu doktorlara gitmesi gerekmektedir.

Bireyler aile hekimlerini bir doktor olarak seçmesi sebebiyle zorunlu olmadığı durumlar haricinde tek bir doktor kontrolünde sağlık raporlarını almaktadır. Buna göre aile hekimi tarafından verilen sağlık raporunun kayıtlı olunan sağlık ocağındaki doktorlara başvurulması gerekmektedir.

Sağlık Raporu Ücretli Mi?

Aile hekiminden sağlık raporu almak ücretsizdir. Ancak tam teşekküllü devlet hastanelerinden sağlık raporu alınacaksa bu ücretlidir. Hekimden alınan sağlık raporu 50 Türk lirası, kuruldan alınan sağlık raporu ücreti ise 200 Türk lirasıdır. Araştırma hastanelerinden alınan sağlık raporları da ücretlidir. Buna göre doktorlardan alınan sağlık raporu 75 Türk lirası ile 450 Türk lirası arasında değişkenlik göstermektedir. Ancak günümüzde özel hastanelerden alınan sağlık rapor ücretleri 100 Türk lirası ile 750 Türk lirası arasında değişkenlik göstermektedir.

Aile Hekiminden Kaç Günde Sağlık Raporu Alınır?

Bireylerin aile hekimlerinden sağlık raporu 10 gün içinde alınmaktadır. Bireylerin sağlık raporlarının süresinin bitmesi durumunda kontrol gibi bir not eklenmiş ise ekstradan rapor almak mümkündür. Ancak kontrol not eklenmemiş ise sağlık raporu alınamaz. Aile hekiminden alınacak raporlar 20 günü geçmez. Buna ek olarak aynı doktordan alınan sağlık raporu 40 günden fazla rapor verilmez. Eğer verilen rapor 40 günü geçmiş ise SGK tarafından heyet raporunun alınması gerekmektedir.

Sağlık Raporu Hangi Durumlarda Alınır?

Sağlık raporunun gereklilik durumları ise;

  • İş başvurularında gerekli olan sağlık raporu
  • Evlilik durumlarında geçerli olacak sağlık raporu
  • İş göremezlik durumlarında geçerli olan sağlık raporu
  • Spor için geçerli olacak sağlık raporu
  • Askerlik durumlarında geçerli olacak sağlık raporu
  • Ehliyet alı süreçlerinde geçerli olacak sağlık raporu

Aile Hekiminden Verilen Sağlık Raporu Kaç Gün Geçerli

Devlet hastanelerinden ya da aile hekiminden alınan sağlık raporlarının geçerlilik süreleri 2 yıldır. E-devlet üzerinden ya da E-nabız üzerinden görülebilen sağlık raporunu istenen kurum tarafından belirtilmediği sürece 2 yıl boyunca sağlık raporu geçerli olacaktır.

Aile Hekiminden Alınan Sağlık Raporu İş İçin Geçerli Olur Mu?

Aile hekiminden alınan sağlık raporu işe giriş öncesinde geçerli olma durumlarında değişkenlik göstermektedir. Buna göre işe giriş öncesinde işverenler ya da yasalar çalışanlar için sağlık durumları hakkında bilgi sahibi olması amacıyla sağlık raporu alınmaktadır. İşe giriş aşamalarında alınan sağlık raporlarının süreleri bireylerin çalışacağı iş yerine göre de değişiklik göstermektedir.

Genel anlamda restoran, ofis ya da bürolar gibi az tehlikeli iş alanları için alınacak sağlık raporu süreleri 5 yıldır. Özellikle üretim fabrikaları gibi tehlikeli alanlar için alınacak sağlık raporlarının süreleri ise 3 yıldır. Maden, kimya sektörü ya da inşaat gibi alanlarda çalışanlar için alınan sağlık raporlarının süreleri ise 1 yıl geçerliliğe sahiptir.

Aile Hekimi Evlilik İçin Sağlık Raporu Verir Mi?

Evlilik öncesinde bireylerden sağlık raporu alınmaktadır. Bunun nedeni ise evlilik aşamalarında sağlık raporunun gerekli olmasının şartı cinsel birliktelik sebebiyle bulaşabilecek hastalıkların tespit edilmesi, verem, Hepatit B ve cüzam gibi hastalıkların evlilik öncesinde tespit edilmesine olanak tanımaktadır. Bu sayede evlilik öncesinde evliliğe engel olabilecek bir durumun olup olmadığı kontrol altına alınmaktadır. Bunun için ikamet edilen yerdeki sağlık ocağına gidilerek evlilik için sağlık raporu talep edilmelidir.

Aile Hekimi Spor Lisansı İçin Sağlık Raporu Verir Mi?

Aile hekimi spor lisansı için sağlık raporu verilmektedir. Spor lisansı için sağlık raporu almak için bireylerin yapacağı sporlara uygun olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Buna göre aile hekimine başvurmadan önce ilk olarak E-devlet üzerinden sporcu sağlık lisans belgesi alınması gerekmektedir.

Aile Hekimi Ehliyet İçin Sağlık Raporu Verir Mi?

Ehliyet alacak olan bireylerin aile hekimlerinden kısa süre içeresinden sağlık raporu alınmaktadır. Buna göre aile hekiminden ehliyet için sağlık raporu alabilmek için kimlik kartı, biyometrik fotoğraf ile sağlık ocağına gidilmesi gerekmektedir. Ehliyet alabilmek için sağlık raporunda araç kullanılmasına engel olabilecek bir hastalığın olup olmayacağının kontrolleri sağlanmaktadır. Gerekli kontrollerin sonucunda göz muayenesinin de yapılması gerekmektedir.

Aile Hekimi İstirahat İçin Sağlık Raporu Verir Mi?

Aile hekimleri, bireylerin istirahat etmeleri için maksimum 10 günlük sağlık raporu verilmektedir. Ancak bireyler sağlık raporunu tekrardan almak isterlerse 10 gün sonrasında tekrardan sağlık değerlendirmeleri yapılarak rapor alabilirler. Aile hekimi bireylere maksimum 40 gün sağlık raporu verilmektedir.

Aile Hekimi Askerlik İçin Sağlık Raporu Verir Mi?

Askerlik için sağlık raporu almak isteyen bireylerin E-devlet üzerinden askerlik işlemlerinin tamamlamış olması gerekmektedir. Buna ek olarak aile hekimlerine giderek gerekli kontrollerin yapılması için yönlendirmeler yapılacaktır. Aile hekiminden gerekli kontrollerin yapılması sonrasında askere gidecek olan bireylerin askerliğini yapmasına engel olabilecek herhangi bir sorunun olup olmadığı bu kontrollerle gözlemlenmektedir.

Benzer Haber: Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır? Nereden Alınır?

Aile Hekimi İş Göremezlik İçin Sağlık Raporu Verir Mi?

Aile hekiminden iş görmezlik raporu alınmaktadır. İş görmezlik raporu, bireylerin haklarının korunması ve alınacak olan iş kazası raporu sayesinde sigortadan faydalanmalarına olanak tanımaktadır. İŞ görmezlik durumlarında faydalanabilecek durumlar ise;

  • Kalıcı iş görmezlik durumları varsa sağlık ödeneklerinden faydalanabilir.
  • İş yerinde kaza geçirilmesi durumlarında sağlık ödeneğinden faydalanabilir
  • Geçici iş göremezlik durumları varsa sağlık ödeneklerin faydalanılabilir.
  • Kadınlarda doğum ya da hamilelik durumları varsa sağlık ödemelerinden faydalanılabilir.

Aile Hekimi Gece Çalışabilir Sağlık Raporu Verir Mi?

Bireylerin gece saatlerinde çalışabilir olduğunu gösteren sağlık durumu raporunun olması gerekmektedir. Buna göre sağlık raporunu alabilmek için aile hekimine bireysel olarak başvuru yapılması gerekmektedir. Ancak aile hekiminden alınabilen gece çalışabilir sağlık raporu bazı iş kolları tarafından kabul edilmemektedir. Buna göre aile hekiminden kabul edilmeyen sağlık raporunu alabilmek için tam teşekküllü hastaneden sağlık raporu alınması gerekmektedir.

E-devlet Aile Hekimi Sağlık Raporu Sorgulaması

E-devlet üzerinden aile hekim sağlık raporu sorgulama işlemleri, istirahat raporu sorgulama konuları gibi bilgiler yer alabilir ve sorgulamalar yapılabilir. Bunun için ilk olarak E-devlet sitesine girerek T.C kimlik numarası ve şifre girerek sisteme giriş yapılması gerekir. Bu aşamadan sonra arama kısmına Sağlık Bakanlığı yazarak sorgulama işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

Aile Hekimi Sağlık Raporu Almak İçin Gerekli Belgeler

Aile hekiminden sağlık raporu almak isteyen bireylerin bazı belgelere ihtiyaç duyarlar. Bu belgeler ise;

  • Silah ruhsatı
  • Evlilik
  • İŞ için
  • Ehliyet için

Sağlık raporu alabilmek için kimlik ve bireylere verilen evraklarla başvurular yapılabilir.

Aile Hekimi Sağlık Raporu Kaç Günde Çıkar

Aile hekimi sağlık raporu başvuru itibariyle aynı gün içerisinde çıkmaktadır. Buna göre aile hekiminden sağlık raporu alabilmek için başvurula gün içinde bireylere sağlık raporu alabilir.

Aile Hekimi Sağlık Raporu Almak Ücretli Mi?

Aile hekiminden ve sağlık ocağından sağlık raporu alınırken bireylerden ücret talep edilmez. Ücret sadece devlet, araştırma hastaneleri ve özel hastanelerden alınmaktadır.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.