Çekme Belgeli Aracı Trafiğe Çıkarma Masrafı 2024
Çekme Belgeli Aracı Trafiğe Çıkarma Masrafı 2024 son dönemlerde en fazla merak edilen konuların başında geliyor. Belirli süre kullanılmayacak araçların farklı nedenler sebebiyle trafikten çekil durumları ortaya çıkmaktadır.
Çekme Belgesi Nedir?
Çekme belgesi, aracın bütün borçlarının ve yükümlülüklerin ödenmesi sonrasında trafikten çekilmesi ve kullanılmayacağının beyan edilmesine karşılık araçlar için verilen resmi bir belgedir. Çekme belgesinin alınarak trafikten çekilen araçlara vergi borcu ya da herhangi bir sebeple borç çıkartılamaz. Bu nedenle araçların haciz ya da rehin yöntemleri kullanılarak tekrar aktif hale getirebilmeleri için belirli şartların karşılanması gerekmektedir.
Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkabilir Mi?
Çekme belgesi bulunan bir aracın tekrar trafiğe sokmak kanunlara göre mümkündür. Ancak bunun için belirlenmiş şartların yerine getirilerek karşılanması ve çekme belgesi bulunan araçların gerekli masraflarının ödenmesi gerekmektedir.
Çekme Belgesi Nasıl Alınır? 2024
Çekme belgesi nasıl alınır sorusuna geçmeden önce ilk olarak çekme belgesi bulunan aracın tekrar trafiğe sokulması için yapılacak işlemler şu şekildedir;
- İlk olarak trafikten çekmek istenilen aracın plakasının sökülmesi gerekir.
- Daha sonra araca ait borç bulunuyorsa borçların tamamının ödenmesi gerekmektedir.
- Daha sonra ruhsat ve aracın plakasıyla birlikte Notere giderek trafikten çekilecek aracın çekme işlemlerinin tamamlanmasını yapın.
Yukarıdaki adımları eksiksiz olarak tamamladıktan sonra çekme belgesini alabilirsiniz.
Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkartılır?
Çekme belgeli araç trafiğe nasıl çıkar sorusu en fazla merak edilen konular arasında yer alıyor. Çekme belgesi bulunan aracın tekrar trafiğe sokulması için uygulanacak adımlar şu şekildedir;
- İlk olarak çekme belgesi bulunan aracın sigortasının yapılması gerekmektedir.
- Daha sonra çekme belgesi bulunan aracın muayene istasyonuna götürülmesi gerekir. Çekme belgesi bulunan aracın muayene istasyonuna nasıl götürülmesi konusunda gerekli bilgileri yazımızda vereceğiz.
- Muayenenin yapıldıktan sonra ilk olarak aracın tescil belgesiyle birlikte tekrar notere gidilmesi gerekmektedir.
- Noterde tescil kayıt işlemleri yapıldıktan sonra aracınızı trafiğe çıkarabilirsiniz.
- Son olarak noter tescil işlemlerinin yapılmasından sonra aracın vergisi için vergi dairesi aracın kayıt işlemlerini otomatik olarak gerçekleştirecektir. Bunun için herhangi bir bireysel başvuru yapılmasına gerek yok.
Çekme Belgesi Bulunan Aracın Trafiğe Çıkarmak İçin Hangi Evraklar Gerekli?
Çekme belgesi bulunan aracın tekrar trafiğe çıkarılması için gerekli belgeler şu şekildedir;
- Bireyin Türkiye Cumhuriyeti kimlik fotokopisi
- Araç tescil belgesi
- Aracın muayenesinin yaptırılması gerekmektedir.
- Aracın trafik sigortasının muayeneden önce yaptırılması gerekmektedir. Bu da çekme belgesi bulunan aracın trafiğe çıkarılması gereken belgeler arasında yer almaktadır.
Çekme Belgesi Bulunan Araç Muayeneye Nasıl Götürülür?
Çekme belgesi bulunan aracın trafiğe çıkarılması için uygulanması gereken en önemli adımlardan bir tanesi araç muayenesinin yaptırılması gerekmektedir. Bu nedenle araç muayene istasyonuna götürülmeden trafiğe çıkamaz. Ancak trafikten çekilen aracın nasıl muayene istasyonuna götürüldüğü en fazla merak edilen konulardan biridir. Bunun için ilk olarak çekme belgesi bulunan aracın muayene randevusu alındıktan sonra trafik tescil şubesine başvuru yapılarak çekme belgesi bulunan aracın Ek 33/A belgesinin alınması gerekmektedir.
Ek 33/A belgesi çekme belgesi bulunan aracın 7 gün boyunca trafiğe çıkarılmasına ve aracın bu 7 gün içinde muayene istasyonuna götürülmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde aracın trafik kontrollerine takılsa dahi bu belgenin gerekli görevlilere gösterilerek herhangi bir cezai işlem uygulanmadan işlemlerin yapılması sağlanabilir.
Çekme Belgeli Araç Muayene Ücreti Ne Kadar? 2024
2025 çekme belgeli araç muayene ücretleri araçların sınıflarına göre değişkenlik göstermektedir. Buna göre çekme belgesi bulunan araç muayene ücretleri şu şekildedir;
Araç Sınıfı | Muayene Ücreti |
Kamyon, Tanker ve Çekici | 2,462 Türk lirası |
Traktör, Motorlu Bisiklet ve Motosiklet | 928 Türk lirası |
Minibüs, Otomobil, özel amaçlı taşıt, Arazi Taşıtı, Römork, Yarı Römork, otomobil | 1,821 Türk lirası |
Çekme Belgesi Bulunan Aracın Trafiğe Çıkarma Masrafı Ne Kadar?
Çekme belgesi bulunan aracın trafiğe çıkarmak için belirli masrafları bulunur. Bu masrafları ele alacak olursak;
- İlk olarak trafik sigorta ücreti bulunmaktadır. Buna göre trafik sigorta ücretlerinde de değişiklik görülmektedir. Genel anlamda trafik sigorta ücreti 6,000 – 10000 Türk lirası arasında değişiklik göstermektedir.
- Muayene ücreti 2024 ortalama 2000 Türk lirasıdır. Net fiyat olmaması sebebiyle ortalama fiyat olarak verilmiştir.
- Noter dahi olmak üzere plaka ücretleri 1500 Türk lirasıdır
Buna göre 2024 çekme belgesi bulunan aracın trafiğe çıkarma ücreti ortalama 9,000 Türk lirası civarındadır. Yukarıda yer alan fiyatlar ortalama olması sebebiyle fiyatlar arasında aşağı ya da yukarı yönde değişiklikler gözlemlenebilir. Buna ek olarak çekme belgeli araç trafiğe çıkarma ücretleri ekstra olarak çıkabilir.
Motor Çekme Belgesi kaldırma Ücreti Ne Kadar?
Motor Çekme Belgesi kaldırma Ücreti 2024 yılında farklılık gösterse de ortalama olarak 8,000 Türk lirası civarındadır. Gerçekleştirilecek olan zamlar ya da indirimler sebebiyle fiyatlar arasında değişiklikler olabilir.
Çekme Belgesi Aracın Noter Ücreti Ne Kadar?
2024 Çekme Belgesi Aracın Noter Ücreti yapılan işlemlere göre değişmektedir. Bu nedenle aracın trafik sigortası, muayene ücreti ve farklı işlemlerden dolayı araç noterde farklı işlemlere tabi tutulmaktadır. Buna göre 2024 çekme belgeli araç ücretleri 1000 Türk lirası ile 1500 Türk lirası arasında değişkenlik gösterebilir.
Aracı Trafikten Çekme Ücreti Ne Kadar? 2024
Bireylerin araçlarını trafikten çekmek istemeleri durumunda ilk olarak trafik tescil şubesine giderek başvuru yapmaları gerekmektedir. Buna ek olarak trafik cezası borçları ya da MTV borçlarının ödendikten sonra trafikten çekilmesi mümkündür.
Çekme Belgesi Bulunan Araç Alınır Mı?
Çekme belgesi bulunan aracın alınıp alınmadığı bireyler arasında en fazla merak edilen konuların başında gelmektedir. Bu nedenle çekme belgesi bulunan araçların satılıp alınması mümkündür. Ancak trafiğe çıkmaları yasaktır.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.