Çift Ana dal Nedir? Çift Ana dal Nasıl Yapılır?
Üniversite eğitimine devam eden öğrencilerin kariyerlerini daha fazla alanda şekillendirebilir. Bu konuda özellikle çift ana dal programı uygulanmaktadır.
Çift Ana dal Nedir?
Çift ana dal, öğrencilik hayatına devam eden başarılı öğrencilerin eğitim gördükleri bölümlere ek olarak içerik bakımından benzerlik gösteren farklı bölümden ders alarak iki bölümü aynı anda almasına olanak tanıyan programdır. Bu noktada başarılı öğrenciler eğitim hayatlarında sadece bir bölümden değil 2 bölümde eğitimlerine devam eder. Bu noktada örneklendirerek açıklayacak olursak matematik bölümünde okuyan bir öğrenci mühendislik bölümüyle birlikte çift ana dal yaparak her iki bölümünde aynı anda okuma fırsatına sahip olabilir.
Bu noktada işletme okuyan başarılı bir öğrenci ekonomi alanında da eğitim alarak çift ana dal yapar ve iki farklı bölümü eğitim hayatında harmanlayarak kariyer açısından büyük bir amaca ulaşmış olur. Genel olarak ortak derslere sahip olan bölümler olması sebebiyle, çift ana dalda 1. Bölümde yer alan ortak dersler alınır ve 2. Bölümdeki ana dersleri tamamlayarak 2 bölümü aynı anda bitirme fırsatını elde etmiş olur.
Çift Ana dalın Avantajları Nelerdir?
Öğrencilerin çift ana dal yapması birbirinden farklı avantajlara sahip olmasına olanak tanır. Bu noktada özellikle hem akademik açıdan hem de kariyer açısından öğrencilere büyük fırsatlar sunarken çift ana dal öğrencilere sağladığı katkılar şu şekildedir:
- Kariyer Fırsatları: Çift ana dal programından mezun olan başarılı öğrenciler iş alanında da iki farklı alanda uzmanlaşması sebebiyle iş bulma olanağı daha yüksektir. Bu konuda iş başvurusu yaparken diğer rakiplerine göre daha fazla şans elde etmiş olur. Özellikle işverenler geniş bilgi birikimine sahip olan ve farklı uzmanlıklara sahip olan adaylara daha fazla şans vermektedir.
- Akademik başarı: Çift ana dalda eğitim gören ya da eğitimlerini tamamlayan adaylar farklı alanlarda uzmanlaşırlar. Özellikle çift ana dal eğitimini alan öğrenciler hem teknik hem de yönetim becerilerini aynı anda elde eder. Bu sayede ilerleyen dönemlerde kariyer planlamasında büyük bir altyapı elde ederek rakiplerinin önüne geçmeye olanak tanır.
- Problem Çözme Becerileri: 2 farklı alanda eğitim görmek özellikle öğrencilerin problem çözme yeteneklerini büyük oranda geliştirirken meydana gelebilecek problemlerde farklı çözüm yönleri bulmaya iter. Bu noktada farklı alanlarda eğitim gören öğrencilere göre daha yenilikçi ve daha yaratıcı çözümlere ulaşır.
- Kişisel gelişim: Çift ana dalda eğitim almak planlı çalışma ve disiplinli olma konusunda büyük avantajlar sağlamanıza olanak tanır. Bu noktada eğitimlerine devam eden öğrenciler 2 farklı bölümü aynı anda yürütebilmek için zaman yönetimi konusunda ve organizasyon becerilerini büyük oranlarda geliştirir. Bu sayede hem akademik alanda hem de günlük yaşamlarında büyük avantajlar elde eder.
Çift Ana dal Başvuru Şartları Nelerdir?
Üniversitelere göre çift ana dal programı kabul sırasında farklı şartlılıklar bulunur. Bu noktada genel olarak başvuru şartları ortalamaları şu şekildedir:
- Çift ana dal programına başvuru yapabilmek için ilk olarak not ortalaması yani GANO puanlarının belirli seviyenin üstünde olma zorunluluğu bulunur. Bu noktada özellikle 4 puan üstünden 2,50 puan ve üstü aranırken 100 puan üstünden 70 puan ve üstü puan şartı aranmaktadır. Bunlara ek olarak başvuru yapacak adayların ortalamayı tutturması çift ana dal kabulü için yeterli değildir.
- Çift ana dal başvurusu yapacak olan öğrencilerin aldığı bütün derslerden başarılı olma zorunluluğu bulunurken buna ek olarak alttan hiçbir dersinin olmaması gerekmektedir. Başarısız olmaları durumunda öğrenciler çift ana dal başvurusu gerçekleştiremez.
- Çift ana dal programına alınabilmek için başarılı öğrenci olmak yetmez. Bu noktada üniversiteler tarafından belirlenmiş olan kontenjanlar dikkate alınmalıdır. Başvuru yapan öğrenciler arasında en yüksek not puan ortalaması baz alınarak başarı sıralaması yüksek olan öğrenciler kabul edilir.
Çift Ana dal Programı Nasıl Yapılır?
Çift ana dal programı için kabul gören öğrenciler, ana dal programlarına ek olarak 2. Bir programdan dersler almaya başlar. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli konu çift ana dalda bütün derslerin düzenli şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak yoğun bir tempoyla gerçekleşeceği için iki bölüm derslerinde de başarılı olma zorunluluğu bulunmaktadır. Çift ana dal yürüten öğrenciler genel olarak her iki programda da başarılı olmaları durumunda 2 diplomayla mezun olurlar.
Çift Ana dal ve Yan dal Arasındaki Farklar Nelerdir?
Eğitim hayatında en fazla karşılaşılan durumların başında yan dal ve ana dal gelmektedir. Ancak bu noktada 2 farklı program arasında oldukça önemli farklar bulunmaktadır. Çift ana dal programında öğrenciler 2 farklı bölümü tam zamanlı dersler alarak iki diploma sahibi olurken, yan dal programında öğrenciler sadece belirli sayıda ders alarak ek sertifika alır. Ancak yan dalda herhangi bir diploma alma durumu bulunmaz. Yan dal genel olarak farklı alanda ek bilgi elde etmek isteyen öğrenciler için uygun bir bölüm olurken çift ana dal kadar kapsamlı bir program değildir.
Birden Fazla Çift Anadal Yapılabilir Mi?
Öğrencilik dönemlerinde aynı anda çift ana dal yapılmaz. Ancak çift ana dal yaparken yan dal programları yapılabilmektedir. Buna ek olarak yan dal programları alırken akademik takvimle baş başa kalınabilir. 3 programın aynı anda yürütülmesi oldukça zor ve disiplin gerektiren bir işlemdir. Buna göre öğrencilerin mevcut kapasitelerini detaylı şekilde değerlendirmeye alınması ve gerekmesi durumunda akademik danışmanlardan destek alınmalıdır.
Çift Ana dal Ücretli Mi?
Çift ana dal ücretli olup olmadığı konusunda üniversitelere göre değişiklik gösterir. Bu noktada devlet üniversitelerinde çift ana dal yapmak isteyen öğrencilerden herhangi bir ücret talep edilmezken bazı özel üniversitelerde eğitim gören öğrencilerden ek ücret talep edilmektedir. Öğrenciler başvuru gerçekleştirmeden önce üniversitelerin çift ana dal programlarına başvuru yapmadan önce ücret politikalarını detaylı şekilde incelemeleri gerekmektedir.
Çift Ana dal Eğitimi Kaç Yıl Sürer?
Çift ana dal eğitimine devam eden öğrencilerin normal eğitim hayatlarında yani 4 yıl sonunda çift ana dal eğitimlerini tamamlayabilirler. Ayrıca 2 bölümden fazla eğitim görmek isteyenler için bu süreç hem zorlu hem de disiplin gerektiren bir durumdur. Öğrencinin farklı derslerden kalması durumunda eğitim süresi 4 yıldan fazla sürer. Bu kapsamda çift ana dal yapmak isteyen öğrencilerin başta zaman yönetimi ve planlama konusunda destek alması gerekebilir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.