DYS Evrak Takibi ve Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
DYS evrak takip sistemi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından evrakların takibi amacıyla kullanılan özel bir sistemdir.
DYS sistemi aracılığıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı olan Türkiye’deki vatandaşların emeklilik işlemleri dahil Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla yapılan işlemlerin takibi bu sistem üzerinden yapılmaktadır. Özellikle emeklilikle doğrudan ilişkili bir sistem olsa da DYS sisteminin genel anlamı Doküman Yönetim Sistemi açılımına sahiptir.
Doküman Yönetim sistemi aracılığıyla evrakların takiplerine ek olarak emeklilik süreçlerini de takip etmek mümkündür. Sosyal Güvenlik Kurumu başta olmak üzere Türkiye’deki farklı kurum ve kuruluşlar E-devlet ve online işlemlerin tamamını bu sistem üzerinden gerçekleştirir. Doküman Yönetim Sistemi vasıtasıyla emeklilik sorgulama işlemlerinin tamamını E-SGK ya da E-devlet üzerinden takip edilmek mümkündür.
Doküman Yönetim Sistemi Evrak Takibi Nereden Yapılır?
DYS evrak takip sistemiyle birlikte emeklilik işlemlerinde evrak takiplerinin başlatılmasına ek olarak Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla gerçekleştirilecek olan başvuru ve işlemleri evrak takiplerini Doküman Yönetim Sistemi üzerinden kontrol edilmektedir. Online hizmetlere ek olarak Sosyal Güvenlik Kurumu evrak takipleri çok kolay bir işlemle gerçekleştirilmektedir.
Buna göre Sosyal Güvenlik Kurumu Doküman Yönetim Sistemi evrak takip işlemleri aşağıdaki işlemler takip edilerek yapılmaktadır;
- E-SGK: İlk olarak uygulamaya giriş tıkladıktan sonra ekrandan E-devlet ile Evrak arama kısmına erişim sağlayabilirsiniz.
- E-devlet: Sosyal Güvenlik Kurumu Doküman Yönetim Sistemi Evrak Takip ekranında işlemleri takip ederek gerçekleştirmek mümkündür.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gerçekleştirilen birçok online hizmetler bu sistem üzerinden gerçekleştirilmektedir. Buna ek olarak Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine bireysel olarak müracaat etmeden evrak takip işlemlerini hem kolay hem de güvenli şekilde gerçekleştirmek mümkündür. Bireyler Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını kullanarak Doküman Yönetim Sistemine erişim sağlayabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu Doküman Yönetim Sistemi Evrak Takip İşlemleri Nasıl Yapılır?
Doküman Yönetim Sistemi evrak takip işlemleri, bireylerin gerçekleştirmiş oldukları başvuruların sorgulanması ve evrakların hangi aşamada olduklarını kontrol etmelerine olanak tanımaktadır. Doküman Yönetim Sistemi üstünden gerçekleştirilecek işlemlerin E-devlet aracılığıyla işlemlerini gerçekleştirebilirler. Özellikle E-devlet e ek olarak Alo 170 numarası üzerinden hizmetler gerçekleştirilebilmektedir.
Doküman Yönetim Sistemi evrak takip işlemi E-devlet üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numarası ve E-devlet şifresi kullanılarak gerçekleştirilebilmektedir. Buna ek olarak Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet sayfasında bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Doküman Yönetim Sistemi Evrak Takip ekranı aracılığıyla bireylerin sorgulama işlemlerini gerçekleştirmesi mümkündür
.
Emeklilik Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?
Emeklilik evrak sorgulama işlemleri için E-devlet üzerinden işlemleri gerçekleştirmek mümkündür. Buna ek olarak Sosyal Güvenlik Kurumu online sistemler üzerinden E-devlet aracılığıyla emeklilik işlemlerinizi sorgulayabilirsiniz. Emeklilik sorgulama işlemleri sırasında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gerçekleştirilen bilgiler yer almaktadır. Buna ek olarak özellikle işe giriş tarihinden itibaren değişkenliklere göre farklı unsurlar ele alınarak emeklilik tarihini etkileyecek durumlar bulunmaktadır.
E-devlet sistemi üzerinden emeklilik sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek için ilk olarak E-devlet ekranına giriş yapılması gerekmektedir. Bu aşamadan sonra uygulanacak adımlar sırasıyla şu şekildedir;
- İlk olarak hangi sigorta kolu olduğunuzun belirlenmesi gerekiyor. (4A-4B-4C)
- Daha sonra karşınıza Hizmet Başlama tarihi alanı çıkacak ve buraya işe başlama tarihinizi girin
- Son olarak sorgula seçeneğine tıkladıktan sonra işlemleriniz tamamlanacak.
Emeklilik sorgulama yapmak isteyen bireylerin evrak takip işlemlerini Doküman Yönetim Sistemi üzerinden gerçekleştirildiğinin bilinmesi gerekmektedir. Özellikle bireylerin emekli olma durumlarını Doküman Yönetim Sistemi üzerinden sorgulanarak daha detaylı şekilde görebilmeleri mümkündür.
EYT Emeklilik Takibi
Sosyal Güvenlik Kurumu evrak takip işlemlerine ek olarak EYT kapsamında olan bireylerin emekli olacakların süreç takiplerini bu sistem üzerinden gerçekleştirmeleri mümkündür. Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunda yasal düzenlemelerle birlikte milyonlarca kişi EYT kapsamında emekli oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu meydana gelen yoğun emeklilik talepleri karşısında oldukça yoğun bir tempoyla çalışmaya başladı.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar emeklilik başvurularının takip edilebilmesi konusunda Sosyal Güvenlik Kurumunun Doküman Yönetim Sistemi evrak takip sayfasını takip etmeleri gerekiyor. Bunun için E-devlet üzerinden vatandaşların bu sisteme erişim sağlayarak emeklilik süreci hakkında kontrollerini sağlayabiliyor. Buna ek olarak bireyler telefon numarası üzerinden Alo 170 aracılığıyla Sosyal Güvenli Kurumu üzerinden sorgulama işlemlerini de yapabilir. Doküman Yönetim Sistemi evrak takibi sayesinde emeklilik sorgulama işlemlerini online olarak sorgulama yapmaları da mümkündür.
Varide Numarası ile Evrak Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-devlet üzerinden emeklilik işlemlerinin takip edilebilmesi için varide numarasıyla sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. Evrak doğrulama ekranı aracılığıyla Güvenlik koduna ek olarak Doküman Yönetim Sistemi kapsamında oluşturulmuş olan evrakların varide numaralarının yazılarak sorgulama işlemleri de gerçekleştirilebilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu Evrak Doğrulama Kullanıcı Kılavuzu aracılığıyla işlemler gerçekleştirilebilir.
Evrak Varide No ile erişim sağlanabildiği için Doküman Yönetim sisteminde üretilen varide numarasıyla birlikte güvenlik kodunun girilmesi sonrasında işlemler gerçekleştirilmektedir. Varide numarası her dosya için verilen özel bir numaradır. Varide numarasıyla birlikte evrakların hangi kurum tarafından verildiğinin görülmesi de mümkündür. Bu sayede varide numarasıyla birlikte sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek mümkündür.
Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Giden Evrak Kayıtlı İbaresi Nedir?
Doküman Yönetim Sistemi evrak takip sırasında bireylerin en fazla karşılaştıkları soruların başında Giden Evrak kayıtlı kelimesiyle karşılaşmaktadır. Doküman Yönetim Sistemi Evrak Takibinde Sosyal Güvenli Kurumu tarafından evrakların ilgili kuruma gönderildiği anlamına gelmektedir. Gerekli evrakların gideceği kuruma ulaşmamış olsa da Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kayıt altında olduğu anlamına da gelmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Gelen Evrak Kayıtlı İbaresi Nedir?
Sosyal Güvenlik Kurumu evrak kayıtlı ibaresi bireylerin yapmış olduğu işlemlerdeki evrakların kayıt altına alındığının ifadesidir. Bireyler bu ifade ile karşılaşması durumunda evrakların işlemem alındığı anlamına gelir. Özellikle bireylerin Sosyal Güvenlik Kurumunda evrakların gitmesi gereken kurum ve kayıt altına alındığının belirtilmesi amacıyla bu ifade kullanılmaktadır.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.