E- Devlet Banka Hesabı Tanımlama İşlemi Nasıl Yapılır?
E-devlet banka hesabı tanımlama işlemlerini yaparak tarafınıza gelen ödemeleri otomatik olarak banka hesabınıza gönderme işlemleri anlamına gelmektedir.
Bu nedenle E-devlet üzerinden adınıza yapılan kurum ödemelerinin banka hesaplarına otomatik olarak tanımlamak için tek sefer geçerli olmak şartıyla gerçekleştirmek yeterli olacaktır. Günümüzde kurumlar tarafından gerçekleştirilen ödemeler banka hesaplarına ya da Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları üzerine yapılmaktadır. Bu nedenle gerçekleştirilen bu ödemeler banka hesabınıza tanımlı değilse ödemeler PTT aracılığıyla şubeye giderek bireysel olarak çekilmesi gerekmektedir.
Günümüzde şubeye girmeden ve sıra beklemenize gerek kalmadan E-devlet üzerinden banka hesabınızı tanımlayarak hem zamandan hem de uğraşmadan kısa süre içerisinde ödemelerinizi banka hesabınıza tanımlayabilirsiniz. Şahıs ödemeleri banka hesabına tanımlama işlemleri için E-devlet üzerinden yapılan işlemleri uygulayarak şubeye gitmeden kurum ödemelerini hesaba alabilirsiniz.
E-devlet Banka Hesabı Nasıl Tanımlanır?
E-devlet banka hesabı tanımlamalarını gerçekleştirmek için ilk olarak E-devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Bu nedenle rapor alan bireylerin devletten düzenli olarak aldığı yardım paraları, sigorta ve emeklilik banka hesaplarını E-devlet üzerinden tanımlayarak ödeme işlemlerini PTT gitmeden hesaplarına yatırılmasına olanak tanır. E-devlet üzerinden banka hesaplarını tanımlamak için E-devlet şifresiyle birlikte giriş yapabileceğiniz gibi mobil imza, E-imza ve internet bankacılığı seçeneklerini kullanarak E-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz.
E-devlet Banka Hesabını tanımlamak için uygulanacak adımlar şu şekildedir;
- İlk olarak E-devlet sistemine şifrenizi girerek sisteme girin
- Daha sonra karşınıza çıkan ekrandan arama kısmındaki alana Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama yazarak aratın
- Daha sonra karşınıza çıkan ekrandaki taahhüttü okuduktan sonra onaylayın
- Karşınıza çıkan ekrandaki sağ köşede bulunan yeni hesap tanımlama linkine tıklayın
- Ekranınızda yer alan sayfadaki bankalardan birini seçerek sorgula yazısına tıklayın
- Sorgulama işlemi tamamlandıktan sonra adınıza açılan banka hesaplarınızdaki bilgileri göreceksiniz.
- Bu alanda banka bilgilerinizi ve IBAN numaranızı kontrol ederek devam seçeneğine tıklayın
- Karşınıza çıkan ekrandan E-posta ve telefon numaralarınızı girin
- Son olarak ekrandan onaylıyorum seçeneğini tıkladıktan sonra banka hesabı tanımlama işlemlerini gerçekleştireceksiniz.
Yukarıdaki işlemleri tamamladıktan sonra kurumlar tarafından gönderilen ödemeler tanımlanan banka hesaplarınıza gönderilecektir.
Hangi Ödemeler Banka Hesabına Gönderilir?
E-devlet üzerinden banka hesabı tanımlama işlemleri sonrasında ödemeyi yapacak kurumlar şu şekildedir;
- Tedavi sağlık iadesi
- Emekli hareketsiz iadesi
- Şahıs tıbbi malzeme ödemeleri
- Emsan devir öncesi emanet ödemeleri
- Şahıs sağlık yolluğu ödemesi
- Emzirme yardım ödemesi
- Şahıs ilaç ödemesi
- Şahıs diş ödemesi
- Geçici iş göremezlik ödemeleri
- Nakdi tazminat eğitim ödemesi
- Çölyak metabolizma ödemesi
Rapor Parasında Banka Tanımlama İşlemleri Gerekli Mi?
Rapor parası alabilmek için E-devlet üzerinden banka hesabının tanımlama işlemlerini yapmaya gerek duyulmaz. Geçmiş dönemlerde banka hesabını tanımlama işlemlerini yapanlar adınıza ödemeler gerçekleştirilirken ödemeleri PTT aracılığıyla çekebilirsiniz. Buna ek olarak PTT şubelerine giderek kimliğinizle ödemeleri alabilirsiniz.
3 ve daha fazla gün rapor alan bireylerin rapor parası alabilmek ve zaman kaybetmemek için banka hesaplarını E-devlet üzerinden tanımlama yapmaları gerekmektedir. Buna ek olarak PTT şubelerine gitmeden önce ödemelerinizi belirli bir süre çekilmemesi durumlarında SGK tarafına geri gönderilmesi sebebiyle banka hesaplarınızı tanıtarak iade olmadan ödemelerinizi otomatik olarak hesaplarınıza tanımlatabilirsiniz.
E-devlet Banka Hesap Tanımlama İşlemleri Hangi Bankalara Yapılır?
E-devlet banka hesaplarını tanımlamak için uygun olan bankalar şu şekildedir;
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yukarıda yer alan bankalar E-devlet üzerinden banka hesabı tanımlama işlemi yapabileceğiniz bankaların listesidir.
E-devlet Banka Hesabı Tanımlama İşlemi Nasıl Yapılır?
E-devlet banka hesabı sorgulama işlemleri için E-devlet üzerinden giriş yaparak banka hesap bilgilerini değiştirebilir ya da kontrol sağlayabilirsiniz. Bunun için sorgulama yapılacak ilgili link; https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-banka-hesabi-tanimlama tıklayarak ilgili tanımlama ya da sorgulama işlemlerini gerçekleştirmeniz mümkündür. Bunlara ek olarak PTT şubelerine gitmeden ya da vakti olmayan kır ya da köylerde ikamet eden bireyler için en etkili yöntemler arasında yer almaktadır.
E-devlet tanımlı banka hesabı iptal etme işlemleri için şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama sayfasında yer alan hesap bilgilerini güncelleme linkine tıkladıktan sonra karşınıza çıkan ekrandan hesap tanımını iptal etme seçeneğine tıklayarak E-devlet tanımlı banka hesabı iptal etme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Buna ek olarak İletişim bilgilerini güncelle alanında yer alan telefon numaranızı ve e-posta adreslerini güncellemek mümkündür.
Hesap tanımını iptal et seçeneğine tıkladıktan sonra banka hesabınıza ait bilgiler karşınıza çıkacaktır. Buna ek olarak bu bilgiler şu şekildedir;
- Banka ismi
- Banka şubesi
- Hesap numarası
- İBAN numarası
E-devlet tanımlı banka hesabını iptal etmek için hesabı iptal et seçeneğine tıkladıktan sonra hesabınızı iptal ederek kurum ödemelerinin banka hesabınıza gelmesini engelleyebilirsiniz.
E-devlet Tanımlı Banka Hesabı Kapatma İşlemi Nasıl Yapılır?
E-devlet tanımlı banka kapatma işlemleri de iptal etme işlemleriyle uygulanacak adımlarla aynıdır. Bu nedenle yukarıda yer alan adımları uygulayarak ister E-devlet tanımlı banka hesaplarınızı güncelleyebilir ya da kalıcı olarak tanımlı banka hesaplarınızı kapatabilirsiniz. Unutulmaması gereken en önemli konu E-devlet tanımlı banka hesabını kapatmak değiştirilebilir bir durum olması sebebiyle işlemlerinizi kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.