İktisat Mezunu Ne İş Yapar?
İktisat mezunu bireyler devlet kurumlarında ya da özel sektörlerdeki farklı alanlarda görev yapar. İktisat mezunları genel olarak finans, bankacılık ve sigortacılık gibi alanlarda finansal analiz, denetim ve muhasebe gibi alanlarda görev yapar.
Özellikle özel sektörlerde istihdam edilen iktisat mezunları, kamu kurumlarındaki farklı alanlarda da görev yapmaktadır. Geçmişin aksine günümüzde iktisat mezunları kamu kurumalarında görev yapmaktadır.
İktisat Mezununun Çalışma Alanları Nelerdir?
İktisat bölümünden mezun olan bireyler belediyeler, bankalar, ticaret bakanlığı, farklı kurumlar, bankalar ve işletmelerin muhasebe departmanlarında olduğu gibi devlet üniversitelerinde de görev yapmaktadır.
İktisat bölümünde eğitimlerinde devam eden bireyler kamu alanlarında Kara Yolları, TCDD, Sosyal Güvenlik Kurumu ve meteoroloji müdürlükleri gibi kamu kurumlarında memur, ekonomist, veri hazırlama, kontrol işletmeni, büro personeli ve bilgisayar işletmeni olarak görev yapabilir.
İktisat bölümü mezunları özel sektörlerdeyse şirketlerin finansla ilgili bölümlerinde muhasebe ve denetim alanlarında görev yaparlar. Genel olarak iktisat bölümü okuyanlar kamu alanlarında olduğu gibi özel kurumlarda da kontrolörlük yapar. Kamunun aksine özel sektörlerdeki en önemli faktör kendi işlerini kurma şanslarının olmasıdır.
Özel şirketlerde kamu alanlarına göre daha fazla iş olanağı bulunur. Devlette atama puanları daha yüksek olması sebebiyle iktisat mezunu olan bireyler özel sektörleri tercih etmektedir. Kendini geliştiren bireyler özellikle yabancı dil bilgisine sahip olanlar özel sektörlerdeki popüler firmalarda çalışma fırsatını elde eder.
İktisat Mezunu Devlet Kurumlarında Ne İş Yapar?
İktisat bölümünden mezun olan adayların devlet kurumlarında görev yapabileceği alanlar şu şekildedir:
- Kaymakamlık
- Ekonomistlik
- Gelir uzmanlığı
- Bilgisayar işletmenliği
- Memurluk
- Sayıştay Denetçiliği
- Vergi Müfettişliği
- SPK uzmanlığı
- Veri hazırlama ve kontrol işletmenliği
- Kontrolörlük
- Büro personeli
İktisat Mezunları Özel Sektörde Ne İş Yapar?
İktisat bölümünden mezun olan adayların özel sektörde görev yapabileceği alanlar şu şekildedir:
- Yöneticilik
- Denetmenlik
- Ekonomi ve finans uzmanlığı
- Finans uzmanlığı
- Finans danışmanlığı
- Bankada Yönetici
- Finans Müdürü
- Kontrolörlük
- Mali Müşavirlik
İktisat Mezunları Yurt Dışında Ne İş Yapar?
İktisat bölümünden mezun olan adayların yurt dışında görev yapabileceği alanlar şu şekildedir:
- Pazarlama analistliği
- Finans uzmanlığı
- Şirket ya da bankalarda yönetici
- Muhasebe sorumlusu
- Banka personeli
- Yatırım danışmanı
İktisat Bölümü Nedir?
İktisat bölümü, piyasadaki hareketlilik ve ekonominin işleyiş şekli gibi farklı alanlarda. Teknik ve sosyal açıdan analizlerin yapılmasını sağlayan iktisat, lisans seviyesinde eğitimlerin tamamlanmasına olanak tanıyan bölümdür. İktisat bilimi ve yöntemlerini detaylı olarak bilgi sahibi olan bireyler özel sektörde ve kamu alanlarda farklı analiz ve araştırmalar yaparak kendini yetiştirebilir. Bu noktada kendini ne kadar yetiştirirseniz iş bulma olanağınız da aynı oranlarda artar.
Kim İktisat Bölümü Okumalı?
İktisat bölümü okuyacak bireylerde aranan genel özellikler şu şekildedir:
- Finans analiz yeteneği olanlar
- Muhasebe ve finans gibi alanlara ilgi duyan ve araştırma yapanlar
- Ekonomi ve piyasa hareketliliklerini takip edecek ve ilgi duyanlar
- İstatiksel ve matematiksel işlemleri kolay şekilde yapanlar
- Kendi işini kurmak isteyenler
- İktisat bölümüne ilgi ve merak duyanlar
Finans ve ekonomiyle ilgisi olmayan bireylerin tercih etmemesi gerekir. Genel olarak eşit ağırlık alanına yönelik olsa da sayısal ağırlığı da bünyesinde barındırmaktadır. Matematik dersinde zayıf olan bireyler bu bölümü tercih etmemeli.
İçişleri Bakanlığı Personel Alımı Yapacak
İktisat Maaşları Ne Kadar? 2024
2024 yılı itibarıyla iktisat maaşları, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. İktisat mezunları, kamu ve özel sektör dahil olmak üzere birçok alanda iş bulma imkanına sahiptir. Kamu sektöründe çalışan iktisatçıların maaşları genellikle devletin belirlediği katsayılar üzerinden hesaplanırken, özel sektörde ise şirketin büyüklüğü, sektör ve iktisatçının deneyim düzeyi gibi unsurlar maaşları etkileyen önemli faktörlerdir.
2024 yılında, kamu sektöründe yeni başlayan bir iktisatçının maaşı ortalama olarak 30.000 TL civarında başlarken, deneyim kazandıkça bu rakam 85.000 TL’ye kadar yükselebilmektedir. Özel sektörde ise, başlangıç seviyesindeki bir iktisatçı için maaş aralığı 22.000 TL ile 32.000 TL arasında değişebilir. Ayrıca, büyük firmalarda veya uluslararası şirketlerde bu rakamlar 75.000 TL'ye kadar çıkabilmektedir.
Ayrıca, iktisat mezunlarının çalıştığı alanlar da maaşları etkilemektedir. Özellikle, finans, bankacılık, danışmanlık gibi alanlarda çalışan iktisatçılar genellikle daha yüksek maaşlar alırken akademik kariyer veya devlet dairelerinde çalışanların maaşları daha düşük olabilmektedir. İktisat alanında uzmanlaşan kişilerin, özellikle veri analizi, finansal modelleme ve ekonomik araştırma gibi beceriler kazanması, rekabetçi bir maaş almak için önemlidir.
Sonuç olarak, 2024 yılında iktisat maaşları, sektör, deneyim ve pozisyona bağlı olarak geniş bir aralıkta değişiklik göstermektedir ve mezunların bu dinamikler çerçevesinde kendilerini geliştirmeleri, daha iyi maaşlar elde etmeleri için kritik bir öneme sahiptir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.