Limitet Şirket Nedir?

Limitet Şirket Nedir?

Ticari faaliyetlerin yürütülmesi için şirket kurulması gerekir. Bu noktada şirket kurmak istenildiğinde karşınıza iki farklı şirket türü çıkacaktır. Bunlardan ilki şahıs şirketi, diğeri ise sermaye şirketidir.

Sermaye Şirketi ve Şahıs Şirketi Arasındaki Fark Nedir?

Şahıs şirketi, kolay ve sermaye şirketlerine göre daha düşük ücretlere kurulan şirket türüdür. Tek kişi tarafından kurulurken ortaklarla kurulan şahıs şirketlerinin en temel özelliği şirket ortaklarının borçlarına yönelik kişisel mesuliyetlerinin olmamasıdır. Özetleyecek olursak şahıs şirketinde ortaklar, şirket borçlarından sorumludur. Buna göre kişisel mesuliyet sebebiyle şahıs şirketlerinde ortaklıklar güvene dayalıdır. Her ortak şirket karından ve zararından eşit miktarlarda payda alır. Her ortak hem kardan hem de zarardan aynı miktarlarda etkilenir. Kolay kurulması ve az maliyetli olsa da özellikle çok ortaklı bir şirkette oldukça riskli bir yapıdadır.

Meydana gelebilecek riskleri en aza indirecek şirket türü sermaye şirketidir. Sermaye şirketinde şirket ortakları, şirketteki borçlarına yönelik sorumluluğu, taahhüt ettikleri sermeye ile sınırlıdır. Şirket zarar etmesi durumunda şirket ortakları borçlara yönelik kişisel sorumluluğa tabi olmaz ve sadece sermaye paylarını öderler. Buna göre özellikle çok ortaklılar için sermaye şirketleri daha avantajlı bir yapıdadır.

Sermaye şirketi çatısı altında yer alan anonim şirketi, paylı komandit şirket ve limitet şirket türleri yer alır. Bu şirketler arasında en fazla tercih edilense limitet şirketidir. Limtet şirketi ülkemizdeki pay oranları şirketlerin %74’ü limitet şirketlerinden oluşur. Genel olarak şirket kurmak isteyen bireylerin ilk tercihi limitet şirketidir.

Limitet Şirketin Özellikleri Nelerdir?

Sermaye şirketi olan limitet şirketinde Türk Ticaret Kanundaki 503. Maddeye göre iki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulup ortakların mesuliyeti koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlı ve esas sermayesi belirli şirket” tanımlanmaktadır. Limitet şirketi esas sermaye temeli baz alınarak kurulan ve ortakların şirkete koydukları sermayeye göre sorumlulukları olan şirkettir.

Limitet şirketinde esas sermaye alt limiti ve ortak sayılarındaki temel özellikler Ticaret kanunun baz alınarak belirlenmiştir. Limitet şirketi özellikleri şu şekildedir:

  • Limitet şirketinde minimum 1, maksimum 50 ortak ile kurulur.
  • Sözleşmenin yazılı şekilde yapılması ve sözleşmedeki tüm ortakların imzasının olması gerekmektedir.
  • Esas sermaye en alt limiti 10,000 Türk liradır.
  • Payların devrinde genel kurul onayının alınması gerekir
  • Limitet şirketi halka arz olmaz.

Yukarıdaki şirket özelliklerine göre limitet şirketi kurmak isteyenlerin bilmesi gereken en önemli konular, genel kurul ve müdürler kurulu olmak üzere 2 kurulun olması gerekir. Limitet şirketinde bütün pay sahipleri genel kurulda temsil edilir ve kurul şirkete dair önemli kararların alındığı en üst yönetici ya da en üst karar verici organdır. Müdürler kurulu şirketteki yönetimi ve temsili görevlendirir. Buna ek olarak müdürler kurulunda en az 1 kişinin şirket ortağı olması gerekir.

Genel olarak limitet şirketi hakkında detaylı bilgilere yer verdir.

Limitet Şirket Nasıl Kurulur?

Limitet şirketi kurmak için yapılması gereken konular arasında şirket kurmak için en az 10,000 Türk lira sermayenizin olması gerekmektedir. Ayrıca limitet şirketi kurulması için uygulanacak adımlar şu şekildedir:

  1. Şirket Sözleşmesini hazırlayın: Limitet şirketi kurmak için ilk olarak yazılı şirket sözleşmesinin hazırlanması ve sözleşmede tüm ortakların imzasının olması gerekmektedir. Türk Ticaret Kanunundaki 506. Maddesinde belirtilen şirket sözleşmesinde şirketin unvanı, merkezi, yapacağı ilanların şekli, esas sermaye, müddeti, işletmenin konusu ve her ortağın taahhüt ettiği sermaye miktarının yer aldığı bilgiler yer almalıdır.
  2. İmza beyanları: Şirketin temsile yetkili olan kişilerin şirket unvanı altında atılacak imzaların, ticaret sicil müdürlükleri ya da noter tarafından onaylatılmalı.
  3. Ortak olmayan müdürlerin göreve kabul beyannameleri: Ortaklıkları bulunmayan şirketi temsil etmek için yetkili olan müdürlerin, şirketin müdürü olarak atandığını ve görevi kabul ettiğini gösteren belgeyi imzalaması gerekir. Görevi kabul ettiği belgeyi noterde tasdik etmesi gerekmektedir.
  4. Gerçek Kişi Temsilci Ataması: Tüzel kişi, müdürün limitet şirketindeki temsile yetkisi, kendini temsil eden gerçek kişi temsilcisini kullanır. Bu durumda varlığı halinde limitet şirketinde kuruluş aşamasında tüzel kişi olan müdürün buna dair yönetme organı kararının aldığını ticaret sicil müdürlüğüne sunması gerekmektedir.
  5. Ticaret Sicil Özetinin Sunulması: Şirketin tabi olduğu ülkeden alınması ve Türkiye’de noter onaylı tercümesinin yapılması gerekmektedir.
  6. Rekabet Kurum Payı: Limitet şirketler kuruluş aşamalarında şirket sermayesinin %0,4 oranında rekabet kurumu payı olarak ödemesi gerekir. Gerçekleştirilen bu ödemeler ticaret ve sanayi odalarından yapılabilir.
  7. Sermaye Taahhüt Edilmesi: Sermaye taahhüt edilen varlıkların nakdi değil, ayni olması durumunda ayni varlıkların kayıtlı oldukları sicillere, ayni sermaye olarak taahhüt edildiğine dair şerh konulması, taahhüt edilen varlıkların herhangi bir sınırlamasının olmadığını gösteren yazı, ayni varlığın değer tespiti için bilirkişi atama kararı ve raporu gerekir.
  8. Ticaret Sicil Başvurusu: Şirketin sözleşmesi, şirket yetkilileri tarafından beyannameleri, rekabet kurum payı ödeme dekontu gibi farklı belgeler toplandıktan sonra Ticaret Sicil müdürlüğüne sunulmalı ve şirket tescil başvurusunun yapılması gerekir.

Limitet Şirket Kurma Maliyeti Nedir?

Limitet şirketini etkileyen birden fazla faktör bulunur. Buna göre esas sermaye tutarları, ortaklık sayıları, mali müşavir ücreti gibi önemli faktörlerden kaynaklı olan limitet şirketinin kuruluş maliyetleri değişmektedir. Limitet şirketi kurmak isteyen bireylerin maliyeti etkileyen en önemli faktörler arasında şirket detaylarının haricinde mali müşavirden yardım alarak maliyeti öğrenebilirsiniz. Buna göre limitet şirketi genel maliyet kalemleri şu şekildedir:

  • Mali müşavir ücreti
  • Sermaye
  • Ticaret sicil harcı
  • Noter maliyeti

Şahıs Şirketi ve Limitet Şirketi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sermaye şirketi ve şahıs şirketi arasındaki en temek fark iki şirket türünün farklı mekanizmalara sahip olmasıdır. Ortaklı şirket kurmak isteyenler sermaye şirketi ve genel olarak limitet şirketi tercih eder. Genel olarak şahıs şirketi ve limitet şirketi arasındaki farklar şu şekildedir:

  • Şahıs şirketi kurulum aşamalarında daha düşük maliyete ve pratik bir yapıya sahiptir. Limitet şirketinin kuruluş aşamalarında kompleks bir yapıdadır.
  • Şahıs şirketinde şirket borçlarından sorumlu iken, limitet şirketinde ortaklar şirket borçlarından sorumlu değil, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını öderler
  • Şahıs şirketinde ortaklık kişilere endeksli bir yapıdadır ve ortaklık devri gibi işlemler limitet şirkete göre çok daha zordur. Limitet şirketindeyse kurul onayın ve ortaklık pay devri yapılır.
  • Şahıs şirketi kuruluş aşamasında herhangi bir alt limit bulunmaz. Limitet şirketinde ise kuruluş aşamasında sermaye limiti en az 10,000 Türk lirasıdır.
  • Limitet şirketlerinde kurulum sırasında yetkili kişiler ve şirket yetkililerinin sorumlusu bellidir. Şahıs şirketinde ortaklık güvene dayalı ve şirket ortaklarının sorumlulukları aralarında yapılan yazılı ya da sözlü sözleşmeye dayalıdır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.