OET Sınavı Nedir? OET Sınavına Kim Girebilir?
Sağlık sektörü hem yerel seviyede hem de küresel alanda profesyonellerden yüksek seviyede dil yetkinliğine ek olarak meslek bilgi talep edilen alandır.
OET Sınavı Nedir?
OET, sağlık personellerinin İngilizce dil yeterlilik seviyesini ölçmek ve özel olarak sağlık çalışanları amacıyla tasarlanmış olan sınav türüdür. Sağlık alanında faaliyet göstermeyi hedefleyen hemşireler, doktorlar, eczacı ve diş hekimleri gibi farklı alanlarda profesyonel hizmet sunanların İngilizce yeterliliklerini test etme şansı sunan bu sınav, iletişim becerilerine ve tıbbi terimlere odaklanmaktadır. Bu sınavın en önemli avantajları arasında İngilizce sınavlarından farklı olarak tamamen sağlık alanıyla ilgili olmasıdır. BU noktada sınava girmeden önce sağlık çalışanlarının mesleki bilgi yeterliliğini ve deneyimlerini kullanarak daha kolay ve profesyonel bir sınav performansı sergilenmesi sağlanmaktadır.
OET, ilk olarak İngiltere, Kanada, İrlanda ve ABF gibi birçok ülkede geçerli olmasının yanı sıra bu ülkelerde yer alan sağlık kuruluşlarında faaliyet göstermek isteyenler için gereklilik haline getirilmiştir. Özellikle Educational Commision For Foreign Medical Graduates ECFMG gibi kurumların OET sonuçlarını farklı sağlık profesyonellerin tıbbi alanlarda İngilizce yeterlilik değerlendirmesi olarak kabul edilmektedir.
OET Sınav Sistemi Nasıldır?
OET sınavında 4 temel beceri unsuru değerlendirilmeye alınmaktadır. Bunlar dinleme, okuma, yazma ve konuşmadır. Bu noktada mevcut becerilerin büyük bir kısmının tıbbi ve sağlık alanında konular üzerine kurgulanırken, OET sınavı diğer dil sınavlarının aksine en önemli özellikleri tamamen mesleki ağırlıklı olmasıdır. Buna göre OET sınavını 4 farklı bölümde ele alacak olursak:
- Dinleme: 50 dakikadan oluşan dinleme alanı, başvuru yapan adayların sağlıkla alakalı farklı ses kayıtlarını dinleme ve anlamalarına olanak tanır. Bu noktada hasta ve doktorlar arasında meydana gelen diyaloglar, tedavi yöntemleri ve hasta şikayetleri gibi farklı konular sınavlarda sıklıkla uygulanmaktadır. Buna ek olarak mevcut ses kayıtlarının dinlenerek sorulara doğru şekilde cevap verilmesi gerekmektedir.
- Okuma: 60 dakika süren okuma alanında, adaylara hasta dosyaları, tıbbi makaleler,, tıbbi yönerge ve raporlarla ilgili sağlık alanında gerçekleştirilen makaleler sunulur. Bu noktada adayların okudukları metinlerin doğru şekilde anlayarak sorulara en uygun şekilde yanıtları vermesi gerekmektedir. Okuma alanında 3 alt bölümden oluşurken bu noktada doğru ve hızlı şekilde bilgi çıkarma yetenekleri test edilmektedir.
- Yazma: yazma alanında adayların belirli tıbbi durumlara yönelik profesyonel şekilde mektup yazmaları istenmektedir. Özellikle doktorun farklı sağlık alanındaki doktorlara hastanın durumu hakkında detaylı şekilde bilgilendirme mesajı yazılması istenmektedir. Buna ek olarak 45 dakika süren vaka notlarının incelenerek duruma göre uygun, yapılandırılan ve mesleki yazı hazırlanması istenmektedir.
- Konuşma: 20 dakika süren konuşma bölümünde başvuru yapan adaylardan rol yapma testi istenmektedir. Özellikle konuşma alanında adaylar için hasta yakını ya da hastayla ilgili diyaloglar okunurken, tıbbi tavsiyelerin verilmesi ve verilen soruların detaylı şekilde cevaplanması istenmektedir. Konuşma alanında sağlık hizmetlerindeki iletişim becerilerinin değerlendirilmeye alınması istenir.
OET Sınavına Kim Girebilir?
OET sınavına girecek olan adayların özellikle tıbbi alanlarda çalışıyor olması ya da çalışmayı planlayan adaylardan oluşması gerekmektedir. Bu kapsamda OET sınavına girebilecek branşlardan bazılarını ele alacak olursak:
- Hemşirelik
- Diş hekimliği
- Tıp doktorluğu
- Diyetetik
- Konuşma patolojileri uzmanlığı
- Optometri
- Eczacılık
- Veterinerlik
- Padiatri
- Fizyoterapisyenlik
Yukarıda yer alan profesyonellerin İngilizce dil konuşulan ülkelerde çalışmak istemesi ya da mevcut alanlarda görev yaptığı alan için uluslararası seviyeye ulaşmak için OET sınavını tercih etmektedir. Bun noktada ABD, Birleşik Krallık, Yeni Zelanda, Kanada ve Avustralya gibi ülkeler başta olmak üzere sağlık alanında faaliyet gösterirken OET sonuçlarını Sunmaları iş başvurularında oldukça önemli avantajlar sağlar.
OET ve IELTS Arasındaki Farklar Nelerdir?
Dil yeterlilik sınavlarında akla ilk gelen sınavların başında IELTS sınavı gelmektedir. Bu noktada OET ve IELTS arasındaki en önemli fark, IELTS sınavının genel konular arasındaki 4 dil beceri seviyesi test edilirken, OET tamamen sağlık alanında sağlık alanına özgün konuları kapsamaktadır. IELTS sınavında başvuru yapan adaylara güncel olaylara ek olarak teknoloji ve tarih gibi geniş bir yelpazeye sahip olan konular hakkında okuma ve yazma yapılırken, OET sınavında adaylar mesleki metinler ve tıbbi vakalar üzerindeki konular ele alınır. Bu noktada özellikle sağlık çalışanları OET tercih etmelerindeki en önemli neden sağlık alanında gerçekleştirilen sorulardır. Özellikle OET mesleki bilgi ve birikim üzerinde değerlendirmeler yapılırken sadece dil becerileri ön plana çıkarılmaktadır.
OET sınavı Hangi Ülkelerde Geçerlidir?
OET, dünya genelindeki bir çok ülke tarafından kabul edilen sınavlardan biridir. Buna göre kapsadığı ülkeler arasında ise:
- İngiltere
- ABD
- İrlanda
- Kanada
- Yeni Zelanda
- Avustralya
- Birleşik Arap Emirlikleri
- Katar
- Malta
- Singapur
- İspanya
- Filipinler
Gibi farklı bir çok ülkede geçerliliği bulunmaktadır. Özellikle sağlık kuruluşları sağlık alanında hizmet veren profesyonellerin İngilizce dil yeterlilik seviyelerini OET sınavı ile değerlendirmeye alır.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.