Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Bireylerin ticari faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için şirket kurması gerekmektedir. Şirket kurmak isteyen bireylerin yapabileceği en önemli seçeneklerden biri şahıs şirketi kurmak olacaktır.
Şahıs Şirketi Nedir?
Şahıs şirketi genellikle tek bir kişi ya da az ortaklı şirketler kurmak amacıyla gerçekleştirilen şirket türüdür. Oldukça kolay şekilde kurulma yapısına sahip olması sebebiyle bireysel girişimlerde en fazla tercih edilen şirket türüdür. Şahıs şirketinin en temel özellikleri şirket ortaklarının şirket borçlanmaları amacıyla kişisel mesuliyetlerinin yer almasıdır. Buna göre sermaye şirketlerinde olduğu gibi ortaklar taahhüt etkileri sermaye oranlarına göre değil, şirket borçlarının tamamından sorumludur. Aksi karar alınmadığı sürece şahıs şirketindeki ortaklar, şirket karlarından eşit miktarlarda yararlanır. Şahıs şirketinde çok ortaklı yapı kurulacaksa kendi içinde 3 türe ayrılır. Buna göre şahıs şirketini ele alacak olursak:
- Kollektif Şirket: Minimum 2 ortakla kurulabilen kollektif şirket ortakları, şirket borçlanmalarından da tamamen sorumludur. Bu kapsamda ödenmemiş olan şirket borcunu olması durumunda, borç miktarı ortakların kişisel sorumluluğuna geçmektedir. Bu noktada kollektif şirketlerde ortakların sorumlulukları, şirket tüzel kişiliğinden tahsil edilemeyen borç sonrasında devreye girer.
- Adi Komandit Şirket: İki ya da daha fazla ortakla oluşabilen komandit şirkette, şirket borçlarıyla ilgili sorumluluklar ortaklıklar arasında değişiklik gösterir. Bu durumda kollektif şirket yapısına göre sınırsız sorumluluğa sahip olan komandite ortak ismi verilirken, sorumlulukları sınırlandırılmış olanlarsa komanditer olarak adlandırılır. Komandite ortak sadece gerçek kişi olurken, komanditer ortak gerçek ya da tüzel kişi olur. Sınırsız sorumluluk sahibi olan komandite ortakların sorumluluğu, kollektif şirket ortağıyla aynıdır ve sermaye miktarları sınırlıdır.
- Adi Ortaklık: Adi şirket olarak adlandırılan ortaklık, daha fazla bireylerin emeklerini ve mallarını tek amaca ulaşmak için birleştirmeyi amaçlayan şirket türüdür. Basit şekilde anlatacak olursak çok ortaklı şirket yapılarında şirket ortakları, şirket borçlarından sınırsız sorumluluğa sahiptir. Adi ortaklık kurulması için herhangi bir yazılı sözleşme, ticaret sicil müdürlüğü tescili gereklilikler yer alır.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şahıs şirketi kurmak, hem oldukça hızlı hem de sermaye şirketine göre çok daha az maliyetli olması sebebiyle, girişim fikirlerini hayata geçirmek isteyen bireyler tarafından en fazla tercih edilen şirket türüdür. Bu sayede girişimcilik isteyenler şahıs şirketi kurma konusunda gerekli bilgilerin bilinmesi gerekmektedir. Buna ek olarak şirketin tescili için bu belgelerin vergi dairesine teslim edilmesi başvuru için en önemli adımdır.
Şahıs Şirketi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Şirket sahibinin nüfus cüzdan fotokopisi
- Son 6 aylık dönemde çekilen vesikalık fotoğraf
- Kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi
- Noter onaylı imza beyannamesi
- Vergi dairesinden alınan başvuru formu
- Şirket aracı varsa araç alım senedi ya da ruhsatı
Yukarıda yer alan belgelerin tamamlanmasından sonra vergi dairesine eksiksiz olarak teslim edilmesi gerekmektedir. Şirketi kuracak olan birey şahsen belgeleri teslim ettikten sonra mali müşavire vekalet vererek işlemleri de tamamlayabilir. Gerekli belgelerin vergi dairesine teslim ettikten sonra başvuru değerlendirmeye alınır ve herhangi bir engel olmaması durumunda 2 gün içinde şahıs şirketinin tescili gerçekleştirilir.
B aşamadan şirket tescili yapılmasından sonra vergi kaydı yapılarak vergi numarası alınır, işletme defteri oluşturulur, faturalar çıkarılır ve buna benzeri yasal mevzuat için gerçekleştirilmesine yönelik işlemler yapılır.
Kim Şahıs Şirketi Kurabilir?
Diğer resmi işlemlerde olduğu gibi şahıs şirketi kurabilmek için 18 yaşından büyük olmak gerekir. Bu noktada şahıs şirketinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu devlet memuru olma konusudur. Devlet memurların kanunda yazan memurlar, tacir ya da esnaf sayılmalarını gerektirecek faaliyetlerde bulunamaz. Özellikle neden devlet memurları şahıs şirketi kuramadığı ve şirketlere ortak olma şansı bulunmamaktadır.
Özel sektörde çalışanlar devlet memurlarında olduğu gibi yasal bir kısıtlama bulunmamaktadır. İşverenlerde yapılan iş sözleşmelerinde çalışanların şirket kurmasıyla ilgili herhangi bir kısıtlama olmaması durumunda özel sektör çalışanları şahıs şirketi kurabilir.
Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti Nedir?
Şahıs şirketi kurma konusunda maliyetler en önemli etkenlerdir. Bu noktada özellikle kurulum aşamasında mali müşavirlere verilecek vekalet ya da şirket sahibinin bireysel olarak başvuru bulunması konularında kuruluş maliyetleri en önemli etkenlerdir. Bunlara ek olarak noter sırasında gerçekleştirilecek sayfa ya da yazı başına ücretlendirme yapılması sebebiyle net bir ücret belirtme söz konusu değildir.
Ayrıca genel olarak şahıs şirketi kurma maliyetlerini ele alacak olursak:
- Mali müşavire vekaletname için verilecek noter ücreti
- İmza beyannamesi için verilecek noter ücreti
- İş yeri açılışları sırasında serbest muhasebeci mali müşavir ücreti
- Vergi dairesinde imzalanacak sözleşmeler için damga vergisi
Unutulmaması gereken en önemli konu maliyet konularıdır. Özellikle şirket için ofis açma, işçi çalıştırma durumlarında farklı kalemler hesaplanmalıdır. Buna göre şahıs şirketini açmadan önce iş planı yapılmalı ve ihtiyaçlara göre detaylı şekilde belirlenerek buna göre şirket kurma maliyetlerini hesaplayabilirsiniz.
Şahıs Şirketi Vergi Oranı Nedir?
Şahıs şirketini kurduktan sonra vergi mükellefi olunur. Bu noktada senelik olarak ödenmesi gereken vergiler bulunur. Ödemekle yükümlü olunan şahıs şirketi vergileri şu şekildedir:
- Geçici vergi
- Gelir vergisi
- Katma Değer Vergisi
- Damga vergisi
Katma Değer Vergisi KDV, ürün ve hizmetlere göre %1 ila %20 arasında farklılıklar görünürken, damga vergisi beyanname türüne göre değişkenlik gösterir. Güncel vergi oranları ve buna bağlı olarak miktarları dikkate alındıktan sonra KDV ve damga vergileri hesaplanır.
Bu noktada vergiler konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli konu vergi konusu gelir vergisidir. Özellikle şahıs şirketlerinde gelir vergisi, şirketlerin gelirlerine göre kademeli olarak artış yaşar. Gelir dilimine göre vergi oranı belirlenmesi sebebiyle gelir dilimlerine göre vergi oranlarında da her sene güncelleme meydana gelir. Gelir vergisi hesaplaması yapılırken güncel oranlara bakılması gerekir.
Şahıs Şirketi Nasıl Kapatılır?
Farklı nedenlerden dolayı açılan şirketler yeterli performansı veremez ve bu nedenle şirketler zarar etmeye başlar. Bu noktada vergi mükellefi olmamak için şahıs şirketinin kapatılması gerekir. Şahıs şirketi, kuruluş amaçlarında olduğu gibi kapatılması da oldukça kolaydır. Vergi dairesine sunulan dilekçeyle şahıs şirketini kapatabilirsiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunur.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Personel Alımı Yapacak
Meydana gelen teknik sorunlar ya da borç çıkarılmaması için şirketin aktif olduğu vergi dönemlerinde vergi beyannamelerinin hazırlanarak vergi ödenmesi, fatura iptalinin yapılması çalışan varsa sigorta primlerinin ödenmesi gibi farklı detaylar şirket kapatılması için dikkat edilecek en önemli noktalardır. Özetleyecek olursak herhangi bir sorun ile karşılaşmamak için gerekli tüm süreçleri mali müşavire başvuru yaparak destek almakta fayda var.
Şahıs şirketlerinde kurulum aşamasından kapanışa aşamasına kadar oldukça pratik ve hızlı bir yapıya sahiptir. Özellikle çok ortaklı şirket kurulmuş olsa da genel olarak bireysel girişimler tarafından tercih edilen şirketlerden biridir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.