Yeşil Kart Diş Telini Karşılar Mı?
Dar gelirli ailelere sağlık alanında destek olmak amacıyla verilen yeşil kart, devlet tarafından dar gelirli ailelere verilmektedir. Yeşil kart kullanan bireyler tarafından en fazla merak edilen konuların başında yeşil kart diş telini karşılar mı? Soru.
Yeşil Kart Nedir?
Yeşil Kart, ülkemizde sosyal güvencesi olmayan ve maddi durumu yetersiz olan vatandaşlara devlet tarafından sunulan bir sağlık yardım sistemidir. 3816 sayılı kanun kapsamında yürürlüğe giren bu sistem sayesinde, gelir durumu belirli bir seviyenin altında olan bireyler sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmasına olanak tanımaktadır. Yeşil Kart sahipleri, devlet ve üniversite hastanelerinde tedavi olabilir ve ilaçlarını devlet desteğiyle temin etme imkanlarına sahip olabilirler.
Kim Yeşil Kart Alabilir?
Yeşil Kart’tan yararlanabilecek bireyler şunlardır:
- Sosyal güvencesi olmayanlar: SGK, Bağkur, Emekli Sandığı gibi herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmayan bireyler yeşil kart sahibi olabilir.
- Gelir durumu düşük olanlar: Hane halkının gelir seviyesi belirli bir sınırın altında olması gerekmektedir. Bu gelir sınırı, asgari ücretin üçte biri olarak belirtilmiştir.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak: Yeşil Kart’tan sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları faydalanabilmektedir.
Yeşil Kart’ın Sağladığı Haklar:
- Ücretsiz sağlık hizmeti: Devlet ve üniversite hastanelerinde muayene, tedavi ve ameliyat hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.
- İlaç alımı: Devlet tarafından belirlenmiş olan ilaçlar belirli bir katkı payı ödenerek ya da tamamen ücretsiz temin edilme imkanına sahip olabilirler.
- Acil sağlık hizmetleri: Acil durumlarda sağlanan sağlık hizmetleri Yeşil Kart ile ücretsiz olarak alınmaktadır.
Yeşil Kart Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yeşil kart başvurusu yapabilmek için uygulanacak adımlar şu şekildedir;
- Yeşil Kart başvurusu yapabilmek için bireylerin ikamet ettiği ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) başvuru yapması gerekmektedir.
- Başvuru sırasında, gelir durumu, hane halkının kişi başına düşen geliri gibi bilgiler değerlendirilmeye alınacaktır.
- Başvurular e-Devlet üzerinden de kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Yeşil Kart, 2012 yılında yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile birleştirilse de genel olarak belirli şartlara sahip bireyler halen bu sistemden faydalanabilmektedir. GSS kapsamında sosyal güvencesi olmayan bireyler, prim ödeyerek veya prim ödemeksizin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir.
Yeşil Kart Diş Telini Kapsar mı?
Yeşil kart sahibi olan bireyler diş tedavilerini belirli ölçüde tedavi ettirme haklarına sahiptir. Bu noktada dikkat edilecek en önemli konu diş teli gibi ortodontik tedaviler yeşil kart kapsamında değildir. Buna ek olarak tedavi masraflar hiçbir şekilde yeşil kart tarafından karşılanmamaktadır. Ücretsiz olarak faydalanılan tedaviler şu şekildedir;
- Dolgu
- Protez
- Diş çekimi gibi temel diş tedavileri ücretsiz olarak karşılanmaktadır.
Devlet Hastanesi Diş Teli Takar Mı?
Devlet hastaneleri tarafından diş teli tedavisi gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda özellikle Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ve Ağız ve Diş Sağlığı hastaneleri tarafından uygulanmaktadır. Bu noktada dikkat edilecek en önemli diş teli tedavisi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından olabilmesi için gerçekleştirilecek genel şartlar şu şekildedir;
- Tedaviye başvuru yapacak bireyin 18 yaşından küçük olması gerekmektedir
- Tedaviye başvuru yapacak olan bireyin ebeveynlerinden herhangi birinin Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı olması gerekmektedir.
- Tedavi öncesinde Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmak ve tedavi planının onaylatılması gerekmektedir.
Balıkesir Bandırma Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Personel Alımı Yapacak
Devlet Hastanesinden Diş Teli Randevusu Nasıl Alınır?
Devlet hastanesinden diş teli (ortodonti) randevusu alabilmek için belirli kriterlerin eksiksiz olarak uygulanması gerekmektedir. Bu kapsamda uygulanacak adımlar şu şekildedir;
1. MHRS Üzerinden Randevu Almak
MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) üzerinden devlet hastanelerinde diş teli tedavisi için randevu alabilirsiniz.
- Uygulanacak Adımlar:
- E-Devlet ya da MHRS web sitesi üzerinden sisteme Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapın
- İkamet ettiğiniz şehirdeki hastaneyi seçin
- Branş alanı olarak Diş Sağlığı ve Hastalıkları veya Ortodonti bölümünü seçin
- Sizin için en uygun tarih ve saati belirleyin
MHRS Mobil Uygulaması: Mobil cihazlar için MHRS uygulamasını indirdikten sonra bu uygulama üzerinden kolay şekilde yukarıdaki adımları uygulayarak randevu alabilirsiniz.
2. İlk Muayene ve Ortodonti Yönlendirmesi
- Devlet hastanelerinde diş teli tedavisi genellikle ilk muayenede diş doktorunun sizi ortodonti bölümüne yönlendirmesi sonrasında gerekli kontroller sağlanarak başlanır.
- Diş doktoru, diş yapınızın ortodontik tedaviye uygun olup olmadığını inceledikten sonra gerekli görmesi durumunda ortodontist randevusuna yönlendirir.
3. Üniversite Hastanelerine Yönlendirme
- Devlet hastanelerinde ortodonti uzmanı bulunmayabilir. Olmaması durumlarında genellikle üniversite hastanelerine sevk edilmektedir. Bu kapsamda, devlet hastanesinde yapılan muayene sonrasında size en yakın üniversite hastanesi ortodonti bölümünden randevu alma durumunuz gerekebilir.
4. Özel Durumlar
- Yaş sınırı: Devlet hastanelerinde ücretsiz diş teli tedavisi genellikle 18 yaş altı bireylere yapılmaktadır. 18 yaşın üzerinde bu tedavi için ödeme istenebilir.
- SGK kapsamında diş teli tedavisi yaptırmak isteyenlerin tedavi masrafları, devlet desteği ile kısmen ya da bazı durumlarda tamamen karşılanmaktadır. Bu kapsamda ortodontist tarafından hazırlanan rapor ihtiyacı bulunabilir.
5. Randevu Takibi
- Randevu tarihlerinizi ve bekleme sürecinizi MHRS sistemi veya 182 numarası üzerinden çağrı merkezini arayarak kontrol edebilirsiniz.
Devlet hastanesinden diş teli tedavisi randevusu almak için bu adımları takip ederek, özellikle MHRS sistemini kullanarak kolay bir şekilde işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.