Bireysel Emeklilik Nedir?

Bireysel Emeklilik Nedir?

Dünyanın hemen her bölgesinde çalışanlar, cinsiyetlerine, yaşlarına ve işe giriş tarihleri baz alınarak prim gün sayılarını tamamlamaları durumunda emekli olma hakkını elde ederler.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl Çalışır?

Bireysel emeklilik sistemi, çalışan bireylerin bireysel emeklilik hesaplarına aylık ya da toplu olacak şekilde belirlenmiş tutar seviyesinde yatırılır. Bu noktada ödenen ücret çalışanlar tarafından belirlenirken yatırılan tutarlar değerlenerek birikim haline gelir. Özel emeklilik sisteminde emekli olmayı hak eden bireyler sistemde minimum 10 yıl kalması ve 56 yaşını doldurması gerekmektedir.

Otomatik BES sisteminde çalışan bireyler işveren tarafından bireysel emeklilik sistemine katılımlarını sağlar. Otomatik BES sisteminde ödenmesi gerekli olan minimum tutar, çalışan bireylerin primlerine bağlı olarak %3 oranındadır. Bu noktada çalışanların kazançlarına göre belirlenen bu miktar sayesinde her ay çalışanın maaşından kesilmiş olan miktarlar otomatik olarak BES hesabına aktarılır.

Otomatik BES sisteminde çalışan bireyler, işveren tarafından açılmış olan BES hesabını kapatma hakkına sahiptir. Bireysel emeklilik iptal işlemleri için BES başlangıç tarihi baz alınarak 2 aylık dönem içinde Otomatik BES sisteminden ayrılma hakkını kullanarak ödemiş olduğu katkı paylarının tamamını geri alma hakkına sahiptir.

Bireysel Emeklilikten Kim Faydalanabilir?

2024 yılında bireysel emeklilik sisteminden sadece çalışan bireyler değil, geleceği için yatırım yapmak isteyen her birey faydalanabilir. Bireysel emeklilik sistemine dahil olabilmek için katılım şartlarında herhangi bir yaş sınırlaması ya da çalışma şartı aranmamaktadır. 18 yaşından küçük olan bireylerde yasal temsilcileri aracılığıyla bireysel emeklilik sistemine dahil olabilirler.

Bireysel emeklilik sisteminde çalışanların sayısı 5 ve üzeri olan bütün işverenler için zorunlu bir durum olmasının yanı sıra, işverenlerin çalışanlarını sisteme dahil etmeleri zorunluluk haline getirilmiştir. Bu noktada çalışan bireylerin 2 ay içinde cayma hakkını kullanım ayrılması ve daha sonra işverenle anlaşarak tekrar sözleşme yapması durumunda otomatik bireysel emeklilik sisteminde tekrardan dahil olabilir. Özellikle otomatik bireysel emeklilik sisteminde işveren için zorunlu olan bir durum olması sebebiyle çalışanların bireysel emeklilik sisteminden otomatik olarak faydalanması amaçlanmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sisteminin Avantajları

Bireysel emeklilik sisteminde bireyler tarafından yatırılan miktarın değerlendirilmesi ve emeklilik dönemlerinde maddi destek sağlaması amacıyla oldukça fazla avantajı elde ederler. Bu noktada bireysel emeklilik avantajları şu şekildedir:

  • Bireysel emeklilik sisteminde bireyler tarafından yatırılan miktara ek olarak %30 oranında devlet tarafından katkı sağlanır. Özellikle bireysel emeklilik sisteminde sadece para biriktirme olarak değil, buna ek olarak yatırılan miktarın devlet katkısıyla oldukça iyi bir şekilde değerlendirilmesine olanak tanır.
  • Çalışma dönemleri sonrasında birikim yapmanıza olanak tanır. Bireyler mevcut standart yaşamlarını etkilemeden küçük miktarlarda yatırım yaparak yüksek miktarlarda birikim elde etmelerine olanak tanır.
  • Bireysel emeklilik sisteminde dikkat edilecek en önemli konu ise bireylerin hayat standartlarının sabit kalmamasıdır. Oluşabilecek olumsuzluklar durumunda bireyler diledikleri zamanlarda bireysel emeklilik sistemlerine para yatırma işlemini durdurabildiği gibi, yatırdıkları ücretleri de yapılandırma kolaylığına sahip olurlar.
  • Emeklilikte ek gelir imkanı tanıyan bu sistem sayesinde bireyler diledikleri zaman toplu olacak şekilde ya da belirli dönem bir plan oluşturarak emekli maaşında olduğu gibi aylık olarak alabilirler.

Yukarıda yer alan avantajlar, Bireysel emeklilik sisteminin sunduğu en özel özellikler arasında yer alır. Buna ek olarak yatırılan miktarları sistem içinde farklı katılım fonlarına yatırarak ciddi miktarlarda gelir elde edebilirsiniz.

Bireysel emeklilik sistemine sağlanan devlet katkısının tamamından faydalanabilmek için emeklilik sisteminde 10 yıl ve daha fazla kalma zorunluluğuna ek olarak 56 yaş şartını karşılamanız gerekmektedir. Buna ek olarak kısa süreli bireysel emeklilik sistemde kalmanız durumunda devlet katkı paylarının emeklilik sisteminde kaldıkları süreler göre değişiklik gösterir. Bu kapsamda sistemde kalma durumunda alınabilecek oranlar şu şekildedir:

  • 3 yıldan daha az bireysel emeklilik sisteminde kalanlar devlet katkı payının %0’ını alır.
  • 3 yıl ve 6 yıl arasında bireysel emeklilik sisteminde kalanlar devlet katkı payının %15’ini alır.
  • 6 yıl ve 10 yıl arasında bireysel emeklilik sisteminde kalanlar devlet katkı payının %35’ini alır
  • 10 yıl ve üstü bireysel emeklilik sisteminde kalanlar 56 yaşını doldurmadan ayrılanlar devlet katkı paylarının %60’ını alır.

Özetleyecek olursak bireysel emeklilik sisteminde işverenler için zorunlu tutulan bir sistemdir. Özellikle birikim katkı paylarında çalışan bireylerde elde ettikleri kazanç miktarlarına göre ve ödeme sorumlulukları tamamen çalışanlara aittir. Bu noktada günümüzde farklı işveren çalışanların birikimlerine katkı sağlaması amacıyla yan ek hak olarak bireysel emeklilik ödemeleri için katkı payı sağlamaktadır. Bu sayede sundukları yan haklar çalışanların emeklilik dönemlerinde daha kolay birikim yapmasına ve çalışanların motivasyonlarını artırması amacıyla uygulanmaktadır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.