Mobbing Nedir?

Mobbing Nedir?

Mobbing, işyerinde birden fazla bireyin belirli kişiye yönelik olarak sistematik ve sürekli olacak şekilde psikolojik taciz ve baskı uygulamasıdır. Genel olarak hiyerarşik yapının sonucu olarak ortaya çıkan ve iş alanlarında cidi sorunlara neden olabilir

Mobbing, bir iş yerinde çalışanın diğer çalışanlar ya da yöneticiler tarafından sürekli olarak taciz edilmesi, psikolojik olarak baskı uygulanması ve dışlanması durumudur. Genel olarak bu tarz davranışlar uygulanan bireyin iş performansını ciddi oranda düşürürken psikolojik yönde de hasar verir. Genel olarak belirli süre boyunca sistematik olarak devam ederken mağdur iş yerinde konumunun zayıflamasına da neden olur.

Mobbing Türleri Nelerdir?

MObbing 2 farklı türü bulunur. Bunlardan 1.si dikey mobbing. Üst seviye yöneticilerin alt düzey çalışanlara yönelik olarak uyguladığı taciz ve baskıdır. Yatay mobbingse aynı seviyede olan çalışanların arasında meydana gelen ve genel olarak rekabet ya da kıskançlık gibi nedenlerden meydana gelir. Nadir durumlarda ise ters mobbing görülmektedir. Mobbing türlerinde alt seviye çalışanlar üst seviye yöneticilere taciz ve baskı uygular.

Diğer mobbing türüyse izole etme ve dışlama tarzında meydana gelir. Genel olarak mağdur birey işyerinde sosyal olarak izole edilerek toplantı, davet ya da önemli bilgilerden izole edilerek mahrum bırakılır. Bunun sonucunda mağdur işyerindeki etkinliklere ve motivasyon artıracak eğlencelere katılmayarak motivasyonu ciddi seviyede düşürür.

Sözlü ve fiziksel taciz diğer mobbing çeşididir. Sözlü taciz sürekli olarak meydana gelen alay etme, eleştiri ya da küçük düşürme şeklinde meydana gelirken, fiziksel taciz daha nadir görülür ve itme, vurma ya da cinsel yaklaşım tarzında fiziksel eylemlerdir. Bu gibi durumlarda mağdur psikolojik olarak ciddi zarar görür.

Mahkemelerde fiziksel süreçler mobbing kapsamında değerlendirme ihtimali oldukça düşüktür. Buna göre meydana gelen olumsuzluklarla karşılaşılan bireyler doğrudan ffilieri kapsayan dava açar.

Mobbing belirtileri Nelerdir?

Mobbing’e uğradığını anlayabilmek kolay bir konu değildir. Buna göre maruz kalan bireylerde fiziksel ve psikolojik belirtiler gözlemlenmektedir. Özellikle bu belirtilere ek olarak kaygı, korku, endişe ve depresyon gibi duygusal belirtiler gözlemlenmektedir. Baş ağrısı, mide problemleri ve uyku bozukluklarıysa fiziksel belirtilerdir.

İş yerinde sürekli olarak stres altında hissetmek, iş arkadaşınız ya da üst yönetime karşı ilişkilerde anlam verilemeyen değişimler meydana gelirken, iş performansında düşüklük meydana geliyorsa mobbing’e uğrama ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Mobbing’e Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Mobbing’e neden olacak faktörler arasında ilk sırada işyerindeki hiyerarşik yapı, kişisel çatışma ve rekabet gibi unsurlar gelir. Genel olarak işyerindeki iletişimlerin katı olması üst düzey yöneticiler alt seviyedeki çalışanlara taciz ve baskı uygular. Bu durumda genel olarak işyerinde olumsuz etki oluşturması sebebiyle mobbing vakaları daha da artar.

Genel olarak performans odaklı iş alanlarında çalışanlar arasındaki rekabet artar ve mobbing vakalarına neden olabilir. Rekabetin yoğun olduğu alanlarda çalışanlar birbirine karşı daha acımasız şekilde davranırken bu durumlar mobbing’e zemin oluşturmaktadır. Kişisel anlaşmazlıklar sebebiyle düşmanlık ve kıskançlık gibi duygular mobbing vakalarının artırılmasına neden olabilir.

İş yerinde meydana gelen bu tarz rekabet çatışmaları uzun süreli ve çözülmesi oldukça zor olan sorunlara yol açar. Bunların haricinde yönetim kısmında mobbing’e zemin oluşturacak durumlarda bulunur. Baskıcı ve otoriter bir yönetim tarzında çalışanlar arasında stres ve gerginlik yaratmanın yanı sıra mobbing vakaların da aynı oranda artış gösterir.

Mobbing’in Sonuçları Nedir?

Bir işyerinde mobbing olması bireysel olarak neden olabileceği olumsuzluklar haricinde birden fazla bireyin dikkatini çekerek boyutsal olarak ofis atmosferini ya da iş yerlerini kötü etkiler. MObbing yapılan bir ortamda iş verimliliği düşerken çalışanların motivasyonları olumsuz yönde etkiler.

Hukuki olarak mobbing’in sonuçları vardır. Mobbing’e uğrayan bireyler iş yerlerinde maruz kaldıkları taciz ve baskı sebebiyle hukuki yollara başvurabilir. Bu durumlarda iş yerlerinde genel atmosfer daha gergin bir hal alır. Bu gibi durumlarda kaçınılmaz bir şekilde iş alanlarında ciddi sorunlara neden olarak uzun süreli etkileri ortaya çıkarır.

Mobbing olumsuz etkilere neden olan en önemli konular arasında yer alması sebebiyle bireysel olarak çöküşler meydana gelir. Bu noktada Çalışan Bağlılığı Nedir? İçeriğini okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Mobbing’le Nasıl Mücadele Edilir?

Mobbing’le mücadele etmek için hem bireysel hem de kurumsal seviy4ede ele alınması gereken en önemli konulardan biridir. Bireysel olarak mobbing’e uğrayan bireyler yaşadıkları durumu daha net şekilde dile getirmeli ve hem psikolojik anlamda hem de hukuki olarak destek almalıdır. Mağdur olan bireyler yaşamış oldukları durumları belgeleyerek gerekli durumlarda hukuki yollara başvurması gerekir.

Kurumsal alanda mobbingi önlemek amacıyla farklı politikalar ve prosedürler oluşturulmalıdır. Mobbing’e karşı sıfır tolerans politikasının belirlenmesi ve çalışanlara eğitimler verilmesi gerekir. Mobbing vakalarının iş alanlarında bildirilmesi ve güvenli şekilde mekanizmaların oluşturulması gerekir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.