SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır
Ticari amaçla yolcu ve yük taşımacılığı görevini yapan araç sürücülerinin alması zorunlu olan SRC belgesi, araç sürücülerinin mesleki yeterlilik ve güvenli sürüş becerilerini kanıtlamaktadır.
SRC Belgesi Nedir?
SRC belgesi, ticari alanlarda faaliyet gösteren sürücülerin mesleki becerilerini resmi olarak belgeleyen sertifika ya da diğer adıyla resmi bir belgedir. Bu belge sayesinde sürücüler hem etkili hem de güvenli şekilde taşımacılık gerçekleştiren ve ihtiyaç duyulası durumunda bilgi ve becerilerin sahip olduğunu gösteren belgedir. Ticari alanda faaliyet gösteren her sürücünün zorunlu sahip olması gereken belgelerden biridir.
SRC Belgesi Ne İşe Yarar?
SRC belgesi, taşınan türüne göre ve taşıma alanı doğrultusunda farkındalık gösteren farklı türlere göre değişkenlik göstermektedir. Bu kapsamda 4 farklı SRC belgesi bulunurken gerekli taşımacılık alanlarında sürücülerin yasal olarak mevzuatlara uygun olarak görevlerini yaptığını göstermektedir. Farklı ve ilgili alanlarda faaliyet gösteren araç sürücüleri SRC belgesine sahipse bu alanlarda daha kolay bir şekilde iş bulmasına da olanak tanır.
SRC Belgesi Hangi Araçlarda Kullanılmaktadır?
SRC belgesi, belirli türde ticari araçların kullanılmasında zorunlu tutulmaktadır. Bu kapsamda kullanılan yük ve yolcu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren ticari araçlarda kullanılmaktadır. Özellikle SRC belgesi, farklı alanlardaki taşımacılık faaliyetlerine göre kendi içinde 4 kategoriye ayrılır. Buna göre:
SRC Belgesi 1:
SRC 1 belgesi, uluslararası kara yollarında ticari amaçla yolcu taşımacılığı gerçekleştiren sürücüler için zorunlu bir belgedir.
SRC Belgesi 2:
SRC 2 belgesi, yurt içinde yer alan yollar üzerinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı gerçekleştiren sürücüler için zorunlu belgeler arasında yer almaktadır.
SRC Belgesi 3:
SRC 3 belgesi, uluslararası kara yollarında ticari amaçla eşya, yük ya da kargo taşımacılığı gerçekleştiren sürücüler için zorunlu bir belgedir.
SRC Belgesi 4:
SRC 4 belgesi, yurt içindeki kara yolları üzerinde ticari amaçla eşya, yük ya da kargo taşımacılığı gerçekleştiren sürücüler için zorunlu bir belgedir.
SRC 1 belgesine sahip olan sürücüler, SRC 2 belgesinin kapsadığı özelliklere de sahip olur. Bu noktada SRC 3 belgesi sahibi olanlar da SRC 4 belgesinin kapsamış olduğu özelliklerden de faydalanır. Buna göre yurt içinde faaliyet gösteren şoförlük alanlarında faaliyet gösterenler için her ihtimale karşı uluslararası şoförlük istihdamı için gerekli olan belgeleri almaya dikkat etmek ve sınav süreçlerine dahil olmaz. Bu sayede kolay bir şekilde kara yollarında istihdam sahibi olabilirsiniz.
SRC Belgesi Nasıl Alınır?
SRC belgesi alabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetki verilen gerekli kurumlara bireysel olarak başvuru yapılması gerekmektedir. SRC belgesi başvurusu yapıldıktan sonra ihtiyaç duyulan belge türüne göre SRC belgesini alabilirsiniz. Genel olarak 100 puan üzerinden gerçekleştirilen sınav türünden 70 ve üstü alan adayların yazılı sınavları başarılı sayılmaktadır. Bu aşamadan sonra uygulamalı sınava girmeye hak kazanılmış olur.
SRC Belgesi Alma Şartları Nelerdir?
SRC belgesi alabilmek için gerekli şartlar şu şekildedir:
- 19 yaşından büyük olmak ve 66 yaşın altında olmak
- Psikoteknik raporu almış olmak
- Başvuru yapan adayların SRC sınıfı eğitimlerini tamamlamış olması
- Araç türlerine göre uygun ehliyet sahibi olmak
Yukarıda yer alan şartları karşılayan adaylar SRC belgesi alabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise büyük otobüs kullanımlarında yaş sınırı 24 olması sebebiyle 19 yaşından büyük ve 24 yaşından küçük olan bireyler büyük otobüs kullanmaları durumunda ceza yiyebilirler.
SRC Belgesi İçin Gerekli Belgeler
SRC belgesi başvurusu için gerekli belgeler şu şekildedir:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Öğrenim belgesi
- Adli sicil kayıt örneği
- Sürücü belgesi fotokopisi
- Son 6 aylık dönemde çekilen 2 adet biyometrik fotoğraf
SRC Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
SRC belgesi başvurusu için uygulanacak adımlar şu şekildedir:
- İlk olarak SRC belgesi için gerekli belgelerin tamamlanması gerekmektedir
- Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan SRC kursuna kaydolması gerekmektedir.
- Kursu başarı ile tamamlayan adamlar devam zorunluluğuna dikkat ederek devam etmelidir
- İlk olarak teorik sınav daha sonra pratik sınavda başarılı olması gerekmektedir.
SRC Belgesi Sınavı Nasıl Olur?
SRC belgesi sınavı, öğretim programlarına göre değişkenlik gösterirken minimum 40 adet, maksimum 50 adet seçmeli test sınav formatında yapılmaktadır. Teorik sınav genel olarak salon başkanları ve gözetmenler tarafından cevap anahtarıyla kontrol edilmektedir. Bu noktada 100 puan üzerinden 70 ve üzeri alan adaylar teorik sınavı başarılı şekilde tamamlamış olur.
2024 SRC Belgesi Ne Kadar?
SRC belgesi yıllara göre değişkenlik gösterse de 2024 yılında SRC belgesi ücreti şu şekildedir:
- SRC 1 Belgesi fiyatı 7 bin Türk lirası
- SRC 2 belgesi fiyatı 6 bin Türk lirası
- SRC 3 belgesi fiyatı 7 bin Türk lirası
- SRC 4 Belgesi fiyatı 6 bin Türk lirası
- SRC 2 ve SRC 4 belgesi fiyatı 10 bin Türk lirası
- SRC 1 ve SRC 3 belgesi fiyatı 11 bin 500 Türk lirası
Yukarıdaki fiyatlara ek olarak 150 Türk lirası tutarında SRC kart ücreti ve 600 Türk lirası tutarında SRC belgesi sınav harç ücreti alınmaktadır. Buna ek olarak SRC belgesii alımında ihtiyaç duyulan psikoteknik belgesinin her yıl güncellenen ücreti bu fiyatlara dahil edilmemiştir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.