Emzirme Ödeneği Nedir?

Emzirme Ödeneği Nedir?

Emzirme ödeneği, yeni annelere çocuklarının emzirme dönemlerinde maddi destek olmak amacıyla devlet tarafından gerçekleştirilen maddi yardımlardan biridir. Özellikle her çocuk için ayrı şekilde gerçekleştirilen bu ödeneklerdir.

Emzirme Ödeneği Kime Verilir?

Emzirme ödeneği sigortalı olarak görev yapan kadınların doğum yapması ya da sigortası olmayan eşlerin doğum yapması durumunda sigortalı erkeklere emzirme ödeneğinin verilmesi için karşılanması gereken bazı şartlar bulunur. Bu kapsamda emzirme ödeneği almak için gerekli şartlar şu şekildedir:

  • 4A olarak görev yapan sigortalılarda doğum öncesindeki minimum 1 yıllık sürede en az 120 gün kısa vadeli sigortalı olarak primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir.
  • Bireylerin kendi adlarına ya da hesaplarına 4Bli olarak görev yapan sigortalılarda doğum öncesindeki 1 yıl içinde minimum 120 gün sigorta primlerinin olması gerekmektedir. Buna ek olarak genel sağlık sigortaları dahil olmak üzere prim ve primlerle ilişkili bütün borçlarının ödenmiş olması gerekmektedir.
  • Doğumun canlı olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Emzirme ödeneğini alabilmek için sigortalı bireylerin sigortalılıklarının sona ermesi durumlarında çocuklar bu süre içinde doğmuşsa sigortalı kadının ya da eşlinin analık sigortasından yararlanacak erkek bireylerin, doğum tarihinden önceki 15 aylık dönemde minimum 120 gün prim ödemiş olması gerekmektedir.

Çocuğun doğumu sonrasında sigortalı bireyin haklarının devamının sağlanmasını sağlayarak belirli miktarlarda destek sağlanmaktadır.

Emzirme Ödeneği Ne Kadar?

Emzirme ödenekleri, her çocuk için canlı doğum gerçekleşmesi ve belirlenmiş olan şartların karşılanması durumunda doğum tarihinden geçerli olmak şartı ile Kurum yönetim kurulu tarafından belirlenmektedir. Buna ek olarak bakanlık tarafından onaylanan tarifeye göre ödemeler gerçekleştirilmektedir. Buna göre yıllara göre emzirme ödeneği şu şekildedir;

  • 2020 emzirme ödeneği 202 Türk lirası
  • 2021 emzirme ödeneği 232 Türk lirası
  • 2022 emzirme ödeneği 316 Türk lirası
  • 2023 emzirme ödeneği 520 Türk lirası
  • 2024 emzirme ödeneği 857 Türk lirası

Gerçekleştirilen emzirme ödeneği, yeni doğan bebeğin beslenmesi amacıyla annenin ve ailedeki bireylerin maddi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla gerçekleştirilmektedir.

Emzirme Ödenek Başvurusu Nasıl Yapılır?

Emzirme ödeneğini almaya hak kazananlar sigortalı bulundukları kurum üzerinden talep dilekçesi vermesine gerek kalmadan emzirme ödeneğinden faydalanabilirler. Bunun için sigortalıların ödeneklerinin daha kolay bir erişim alması amacıyla işlem süreci ve hızlandırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir.

2024 yılında emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için kuruma başvuru yapmak gerekmez. Bunun aksine sistemde kaydedilen emzirme ödeneği raporu temel alınarak otomatik olarak ödeme gerçekleştirilmektedir. Gerçekleştirilen bu uygulama sayesinde sigortalı anneler ve aileleri işlemlerin daha basit hale getirilmesine ve ödeneği hak etmiş durumlarında gecikmeleri önlemeye yardımcı olur.

Emzirme Ödeneği Ne Zaman Yatar?

Emzirme ödeneği ya da diğer adıyla süt parası doğumun gerçekleştirilmesi sonrasındaki 2 aylık dönem içinde yatırılmaktadır. Bu kapsamda özellikle her ayın 8’i ila 14’ü arasında gerçekleştirilmektedir. Doğum sonrası ayda gerçekleştirilen ödeme hakkınız olmasa dahi bir sonraki ayda paranızı kolay bir şekilde alabilirsiniz.

Genel anlamda ailelerin maddi ihtiyaçlarının desteklenmesi amacıyla sağlanan ödemelerdir. Buna ek olarak çocuk sahibi olan bireylerin ödemeyi 5 yıl içinde alma hakkı bulunmaktadır. Bu süre içinde ödemenizi isterseniz alabilir ve aile ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanabilirsiniz. Gerçekleştirilen bu düzenleme sayesinde aileler için uzun vadeli madde destek ödemesi sağlanmaktadır.

Emzirme Ödeneği Babaya Verilir Mi?

Bütün sigorta kollarına tabi olanlar, emzirmeödeneği alabilmesi için gerekli emzirme ödenekleri şartlarına yerine getirmiş olan erkek sigortalı bireylere ödenek verilmektedir. Bunun için gerekli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Emzirme Ödeneği Nereden Alınır?

Emzirme ödenekleri hak elde etmiş bireyler, PTT üzerinden emzirme ödeneklerini hesapları varsa hesapların üzerinden yoksa Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları üzerinden alabilirler.

Emzirme Ödeneği Sorgulama

Emzirme ödeneğinin sorgulanabilmesi için bağlı olunan Sosyal Güvenlik birimi kurumu üzerinden yada E-devlet üzerinden gerçekleştirebilirler. T.C kimlik numaranız ve E-devlet şifrenizle sisteme giriş yaptıktan sonra E-hizmetler ya da arama alanından 4A – 4B iş görmezlik ödemesi görme alanına tıklayın. Daha sonra giriş yaptıktan sonra doğum parası sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirin.

İşten Ayrılan Emzirme Ödeneği Alabilir Mi?

Emzirme ödeneği almaya hak kazanan sigortalı bireyler, sigortalılık süresi sona ermesi sonrasında 300 gün içinde çocuğunun doğması durumunda doğum tarihinden önceki 15 aylık dönem içinde minimum 120 gün prim ödemiş olması durumunda emzirme ödeneği alabilrler.

Emzirme Ödeneği ve Doğum Parası Aynı Mı?

Doğum yardımı, her çocuk için ailelere bir kez sunulan maddi destek ödemeleri arasında yer almaktadır. Gerçekleştirilen bu yardım sayesinde toplumda SGK doğum parası, çocuk yardım parası olarak adlandırılmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aracılığıyla değil, Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlığı tarafından verilmektedir.

Doğum yardımı özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından süt parası olarak ödenmektedir. Buna ek olarak emzirme ödeneği olarak adlandırılan süt parasını alabilmek için karşılanması gereken şartlar farklıdır. Bu iki yardım arasındaki farkın netleştirilmesi sayesinde aileler tarafından elde edilebilecek desteklerden yararlanabilirsiniz.

Emzirme Ödeneğinin Süresi Var Mı?

Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için belirli süre bulunur. Bu kapsamda çocuk doğumundan itibaren 5 yıl içinde alınmamış emzirme ödenekleri hakları düşmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum