Vergi Levhası Nedir? Nasıl Alınır?

Vergi Levhası Nedir? Nasıl Alınır?

Vergi mükellefleri, yıllık olarak elde ettikleri kazançları ve buna bağlı olarak ödenmesi gereken belirli miktarlarda vergileri beyan etme zorunluluğuna sahiptir. Beyan edebilmeleri için gerekli olan belge ismine vergi levhası adı verilir.

Vergi Usul Kanundaki 5. Madde kapsamında: Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil olmak üzere gelir vergisi mükellefleri ile sermaye şirketleri, her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergilendirilen esas kazanç tutarı ve kazancına bağlı olarak vergi miktarını gösteren levhayı almak zorundadır.” Bu kapsamda vergi mükelleflerin vergi levhası konusunda vergi levhası alabilmesi için gerekli şartları bilmesi son derece önemlidir.

Vergi Levhası Almak Zorunlu Mu? Kim Vergi Levhası Almak Zorunda?

Vergi levhasındaki kanunda yer alan maddelere göre hem kurumlar vergisi hem de gelir vergisine tabi olanlar vergi levhası alma zorunluluğuna sahiptir. Buna ek olarak gelir vergisi mükellefi olan bireysel şirketlerde vergi levha alma konusunda değişikler bulunur. Buna göre vergi usul kanun genel tebliğine göre vergi levhası alma zorunluğunda değişiklik gösterebilir.

Gelir Vergi Mükellefleri Nelerdir?

  • Ticari aracı bulunanlar
  • Gelir Vergisi Kanununda yer alan 52. Maddede belirlendiği gibi zirai faaliyetlere ek olarak gerekli alım satım alanında görevlerini yürütmek amacıyla yazıhanesi bulunan zirai kazanç sahipleri
  • Serbest meslek sahipleri

Yukarıdakilere ek olarak gelir vergisi mükelleflerine yönelik olarak vergi levhası alınırken işletme türünde komandit, ortaklık ya da kollektif şirketse her bir ortak ayrı olacak şekilde vergi levha alma zorunluluğu bulunur.

Kurum Vergi Mükellefleri Nelerdir?

  • Paylı komandit şirketler
  • Anonim şirketler
  • Limited şirketler

Vergi Levhası Nasıl Alınır?

Vergi levhası çıkarma zorunluluğuna sahip olan bütün vergi mükellefleri, Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından vergi levhası düzenlenir. Genel olarak işletmeler gelir ve vergi beyannemesi bildirdikten sonra beyanname bulunan bilgilere göre bilgi işlem sistemi, işletme için özel bir vergi levhası oluşturur. Vergi levhası oluşturulması sonrasında vergi mükellefi internet vergi dairesi hesaplarına aktarılır.

E-vergi Levhası Nasıl Oluşturulur?

Gelir idaresi başkanlığı, vergi mükellefleri için vergi levhaları oluştururken işletmeler için İnternet Vergi Dairesine aktarılması sonrasında resmi belgeye Gelir idaresi başkanlığı web sitesi ve E-devlet üzerinden kolay bir şekilde erişim sağlayabilir. Bu kapsamda vergi levhasının orijinal örneğini aldıktan sonra işletmelere asılır ya da web sitesi üzerinden yayımlayabilirsiniz.

E-vergi levhası oluşturabilmek için hem E-devlet üzerinden hem de Gelir İdaresi Başkanlığı resmi web sitesi üzerinden kolay şekilde alabilirsiniz. Buna göre;

E-devlet E-vergi levhası çıkarma işlemleri için uygulanacak adımlar şu şekildedir:

  • İlk olarak E-devlet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı sayfasına giriş yapın
  • Daha sonra sayfada yer alan E-vergi Levhası Sorgulama alanına tıkladıktan sonra sayfada vergi kimlik numarası, il ve vergi dairesinin bilgilerini girdikten sonra işletmenize ya da kuruma ait olan vergi levhasını görebilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı Web sitesi üzerinden E-vergi levhası sorgulama işlemleri için:

  • Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesine giriş yaptıktan sonra E-işlemler alanında yer alan İnternet vergi dairesi alanına tıklayın
  • Daha sonra Dijital vergi dairesi alanına yönlendirileceksiniz. Bu alanda kullanıcı girişi alanına tıkladıktan sonra sisteme giriş yapın. Dijital vergi daire sisteminde T.C kimlik numarası, vergi kimlik numarası, kullanıcı kodu ve şifreyle giriş sağlayabilirsiniz.
  • Sisteme giriş sonrasında vergi levhası sorgulaması için Sorgulamalar – Doğrulamalar alanı üzerinden E-vergi levhası sorgulama seçeneğine tıklayın.
  • Vergi kimlik numarası, il ve vergi dairesi bilgilerini girdikten sonra vergi levha sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz.

Vergi Levhasında Yer Alan Bilgiler Nelerdir?

İnternet üzerinden kolay erişimi olan vergi levhası üzerinde bulunan bilgiler şu şekildedir:

  • İsim ve soy isim
  • Ticaret Unvanı
  • İŞ yerinin adresi
  • Bağlı olduğu vergi dairesi
  • Vergi türü
  • Vergi kimlik numarası ya da Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası
  • Faaliyet durumu
  • İşe başlama tarihi
  • Gelir idaresi başkanlığı tarafından üretilmiş olan onay kodu
  • Beyan edilen son 3 yıla ait matrah ve matrahların yer aldığı takvim yılına göre ödenmiş olan vergiler
  • Ana faaliyet kodu ve faaliyet türü

Yukarıda yer alan bilgilerin tamamı eksiksiz olarak vergi levhasında yer almalıdır. Bu noktada vergi levhasında bulunan bilgilerde hata olması durumunda mükellefler üzerinden veri dairesi müdürlüğüne bildirilme zorunluluğu bulunmaktadır.

Vergi dairesine dilekçe verilerek vergi levhasında gerçekleştirilmiş olan hatanın düzeltilmesi amacıyla başvuru yaptıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi aracılığıyla tekrar vergi levhası oluşturularak kurum internet vergi dairesine ya da bireyin hesaplarına otomatik olarak aktarılır.

Vergi Levhası Olmazsa Ne Olur?

Kanun kapsamında vergi levha alma zorunluluğu olan mükellefler, güncel verilere göre vergi levhasına sahip olmalıdır. Bu noktada 2011 yılında vergi usul kanununda gerçekleştirilen düzenleme kapsamına göre Levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek şekilde asmak zorundadırlar. Vergi levhası alma zorunluluğu bulunur. Lakin zorunlu olmasa da genel olarak işletmeler web sitesinde vergi levhasını yayımlayabildiği gibi iş yerlerinde de vergi levhasını asabilirler.

Vergi levhasının asma zorunluluğu olmasa da vergi levhasına sahip olmak gerekir. Vergi levhasının alınmaması ya da gerçekleştirilen denetimler sırasında vergi levhasının olmadığı tespit edilen vergi mükelleflerine vergi usul kanunda yer alan 353. Maddesi 4. Bendinde vergi bulundurmayan vergi mükelleflerine özel usulsüzlük para cezası verilme zorunluluğu bulunur.

Özetleyecek olursak vergi levhası olmayan bireylere şikayet ya da denetim sonucunda tespit edilmesi durumunda usulsüzlük ve vergi kaçırması sebebiyle para cezası verilir. Buna ek olarak vergi levhasında gelir ve gelire bağlı olarak ödenmesi zorunlu olan miktarların gerekli miktarlarda ödenmesi son derece önemlidir. Vergi beyanı sırasında yıllık olarak gerçekleştirilen bu ödemeler vergi çeşitlerine göre değişiklik gösterir. Bu kapsamda vergi dönemlerinin takip edilmesi ve bu kapsamda oluşabilecek sorunlara karşı çözümler üretilmesi gerekmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.