Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Ne Kadar?
Günümüzde belirli firmalar işçilerini sigortasız olarak çalıştırması sebebiyle farklı cezalarla karşı karşıya kalıyor. Bu kapsamda sigortasız işçi çalıştırma cezası ne kadar? Sorusu en fazla merak edilen konular arasında yer almaktadır.
Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası
Türkiye’de sigortasız işçi çalıştırma, kayıt dışı ya da istihdam dışı işçi çalıştırmak olarak da uygulanan işlemlerdir. Bu işlemler kanunlarla yasaklanması sebebiyle işverenler iş alanlarında çalıştırdıkları bireylerin kayıt altına alınması ve sigortalarının yatırılması gerekmektedir.
Sigortasız işçi çalıştırma cezası durumunun tespit edilmesi kanun tarafından uygulanan yaptırımlar arasında yer almaktadır. İşverenler çalışanların sigortalarını yaptırmaması ya da kayıt altına alınmaması durumunda yasaların öngördüğü cezaları alabilirler.
Geriye Dönük Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Ne Kadar?
Kayıt dışı olarak çalıştırılan ya da sigortası olmayan çalışanların mağduriyet yaşamaları durumunda sigorta sistemleri çalışanların korunması olarak özel olarak tasarlanmıştır. Buna göre geriye dönük sigortasız işçi çalıştırma durumlarında işverenlerin geçmiş dönemlerde sigorta yaptırmadan çalıştıkları tespit edilmesi durumudur.
Sigortasız olarak çalıştırılan işçilerin hastalık, kaza ya da diğer riskler karşısında sigorta güvencesine sahip olması gerekmektedir. Buna göre işverenlerin sigorta yükümlülüklerini zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirmesi son derece önemlidir.
Sosyal Güvenlik Kurumu ve ilgili kurumlar geriye dönük sigortasız işçi çalıştırma durumlarının tespit edilmesi belirli bir zaman dilimine bağlıdır. Bu kapsamda özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu son 5 yıllık dönem içerisinde geriye dönük bir inceleme başlatabilirler.
Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası işçilerin sigortasız çalıştırılma süresine ve sayısına göre değişkenlik gösteren bir durumdur. Bu kapsamda kanunlar ve düzenlemeler tarafından belirlenmiş olan ceza miktarlarına göre her bir birey sigortalı çalışan için asgari ücretin 2 katı olacak şekilde idari para cezası uygulanır.
Sigortasızlık Durumu | Uygulanacak Ceza Miktarı |
İşe başladığının bilgisinin verilmemesi | 20.016 Türk Lirası |
Sosyal Güvenlik Kurumu Beyannamesinin yapılmaması | 20.016 Türk Lirası |
30 gün Sigortasız çalıştırılması | 41.000 Türk Lirası |
60 Gün boyunca sigortasız çalıştırılması | 82.000 Türk Lirası |
1 yıl sigortasız olarak çalıştırılması | 240.000 Türk Lirası |
1 Günlük Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Ne Kadar?
1 Günlük sigortasız olarak görevlendirilen işçinin, işverene uygulanacak olan ceza genel olarak işçinin işe giriş bildirgesinin verilmemesi nedeniyle belirlenmektedir. Uygulanacak olan bu ceza miktarı genel olarak kanunlar ve düzenlemelere göre belirlenmesi sonrasında işverenin ödemesi gereken ceza miktarıdır.
1 günlük sigortasız işçi çalıştırma cezası 2024 yılında 20,016 Türk lirasıdır. Belirlenmiş olan bu tutar işveren tarafından işçinin 1 günlük süre içinde sigortasız olarak çalıştırılması ve çalışanın kayıt altına alınmadı ve sigortanın ödenmediği için uygulanacak ceza miktarıdır.
1 Ay Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Ne Kadar?
İşveren tarafından bir işçinin 1 ay sigortasız işçi çalıştırma cezası 41,000 Türk lirasıdır. Ödenmesi gereken miktar işveren tarafından sigortalı çalışanının kayıt altına alınmadığının ve sigortasının ödenmesi sebebiyle uygulanacak ceza miktarıdır.
3 Ay Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Ne Kadar?
3 ay boyunca işverenin işçiyi 3 ay boyunca sigortasının kayıt altına alınmadığının ve sigortasının ödememesi sebebiyle uygulanacak ceza miktarı 123,000 Türk lirasıdır. Uygulanacak bu ceza miktarı 3 ay boyunca işçiyi sigortasız olarak çalıştırması sebebiyle uygulanmaktadır.
Sigortasız İşçi Çalıştırma Şikayeti Nasıl Yapılır?
İşverenin sigortasız olarak işçi çalıştırma durumunda ve bu durumu şikayet etmenin farklı yöntemleri bulunmaktadır. Bu durumda işvereni şikayet edebilmek için isminin bilinmemesini istemeyenler telefon numarası olan ALO 170 numarası üzerinden şikayetlerini gerçekleştirebilirler. Alo 170 numarası üzerinden sigortasız olarak işçi çalıştırma gibi konularının gerçekleştirilmektedir.
Alo 170 numarasını 7-24 arayabilirsiniz. Buna ek olarak sigortasız olarak şikayetlerin yer aldığı dilekçeyi hazırlayarak Sosyal Güvenlik Kurumuna iletebilirsiniz. İlgili dilekçede sigortasız işçi çalıştırma durumunu detaylı şekilde anlatmak son derece önemlidir. Buna ek olarak Sosyal Güvenlik Kurumu bu tür ihlalleri inceleyen bir kurum olması sebebiyle yazılan dilekçe kısa süre içinde değerlendirmeye alınacaktır.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.