Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? 2024 Ambulans Şoförü Olma Şartları Nedir? | Tüm Gerekli Bilgiler
Ambulans şoförü olarak hem özel hastanelerde hem de kamu hastanelerinde görev yapma olanağına sahip olabilirsiniz. Peki ambulans şoförü nasıl olunur? şartları nelerdir, nasıl başvuru yapılır? sorusunun cevabı yazımızda
ambulans şoförü eksikliğinin giderilmesi amacıyla yılın belirli dönemlerinde personel alımları yapılıyor. 112 acil yardım hizmetleri bünyesinde görev yapan ambulans şoförü maaşı, şoförün görev yaptığı hastaneye göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda özel hastaneler ya da devlet hastanelerine göre değişiklik gösterirken ambulans şoförünün çalıştığı süre ve mezun olunan okul maaşa etki eden kriterler arasında yer almaktadır.
Ambulans Şoför Özellikleri Nelerdir?
Ambulans şoförü olmak normal araç süren bireylerin bu mesleği yapacağı anlamını taşımamaktadır. Özellikle hız konusunda normalin aksine daha hızlı olması gerekirken normal şoförlerin aksine refleks ve tecrübe konusunda da dikkatli araç kullanmak son derece önemlidir. Ambulans şoförü alımlarında dikkat edilecek en önemli özellikler arasında psikolojik açıdan bireylerin sağlıklı ve dayanıklı bir yapıda olması gerekmektedir. Ambulans şoförünün olay yerine gidilmesi durumunda karşılaşabileceği durumlara karşı sakin ve soğukkanlı olmak son derece önemli iken bunlara ek olarak hem sakin kalmalı hem de hızlı karar verme özelliklerine sahip olunmalıdır.
Ambulans Şoförü Şartları Nelerdir?
Ambulans şoförü olabilmek için bireylerin en az lise mezunu olması gerekmektedir. Ancak bireylerin üniversitelerin acil tıp teknisyenliği bölümünden mezun olmuş olması avantaj sağlayan durumlar arasında yer almaktadır. Ön lisans ya da lisans mezunu olan bireyler de ambulans şoförü olmak için başvuru yapabilirler. Ambulans şoförü olmanın yanı sıra bireylerde aranan mezuniyet şartlarına bağlı olarak birden farklı şart aranmaktadır. Buna göre ambulans şoförü olmak için bireylerden aranan şartlar ise;
- Bireylerin en az lise mezunu olması gerekmektedir.
- Bireylerin B sınıfı ehliyet sahibi olması ve aktif olarak araç kullanıyor olması gerekmektedir.
- Ambulans şoförleri gerekmesi durumunda hastaya direkt müdahale etme yükümlülüğüne sahiptir. Buna göre ambulans şoförü olmak için ilk yardım sertifikası verilir. Bu sertifikayı alabilmek için gerekli eğitimlerin verilmesinden sonra sınavlardan başarılı olması gerekmektedir.
- Sağlık bakanlığın tarafından yapılacak olan psikolojik analiz testlerinden geçmesi gerekmektedir. Yapılan analizler sonucunda ağır travma, ölü ya da yaralı gibi durumların yoğunluk zamanlarında soğuk kanlı kalabilmek ve gerekmesi durumlarında pratik ve hızlı şekilde karar verme yetkisinin kazanılması amacıyla bu bireyler ambulans şoförü yapılmaktadır.
- Ambulans şoförü alımlarında en önemli konuların başında ileri sürüş teknikleri konusunda eğitim alan bireylerin ambulans şoförü olarak alınmasıdır. İleri sürüş teknikleri sayesinde yoğun trafik durumlarında ambulansın nasıl kullanıldığını ve park etme becerileri konusunda farklı konular ileri sürüş eğitimleri içinde yer almaktadır.
Yukarıdaki maddelere ek olarak bireylerin pratik ve teorik açıdan değerlendirilmesi yapılması için sınavlara tabi tutulurlar. Bu sınavlardan başarılı şekilde geçilmesi durumunda adayların ambulans şoförü olmaya hak kazanılmaktadır. Belirli dönemlerde açılan ambulans şoförlüğüne bu şartları göz önünde bulundurarak başvuru yapılması son derece önemlidir.
Ambulans Şoförü Alımlarında İstenen Belgeler
Ambulans şoförü olmak için adaylardan istenen belgeler;
- Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ya da fotokopisi
- Minimum 5 yıllık sürücü olduğunu kanıtlayabilecek bir belge. Bu belgeye ek olarak 5 yıl B sınıfı ehliyet sınıfının haricinde 5 yıl sürücü olarak araç kullandığını belge ile kanıtlaması yeterli olacaktır.
- E-devletten alınacak bireylerin sabıka kaydı
- GBT alınması için polis merkezine giderek alınması
- Ambulans şoförü başvuru belgesinin eksiksiz olarak doldurulması
- Bireylerin B sınıfı ehliyetin aslı ve fotokopisi
- MEB tarafından onaylanmış olan acil müdahale konusunda tecrübesi olduğunu gösteren acil yardım ve ilk yardım kursu sertifikası. MEB onaylı olmayan belgeler geçerli değildir.
- İleri sürüş teknikleri konusunda MEB bünyesinde açılan kurslardan alınan belge. MEB onaylı belgenin olmaması durumunda kursun ücreti karşılanarak bireye eğitim verilmektedir.
- Meslek lisesi mezunu ya da ön lisans bölümlerinden acil tıp alanından mezun olunması gerekmektedir.
Yukarıda yer alan evraklar kamu hastaneleri ambulans şoförü alım evrak listesi için hazırlanmıştır. Buna ek olarak özel sektör için farklı belgeler de istenebilmektedir. Buna ek olarak son dönemlerde ambulans şoförü alımlarına artan yoğun ilgi sebebiyle sizi diğer adayların önüne geçirebilecek bazı özel şartlar bulunur. Bu özel şartlar ise;
- Acil Tıp Teknisyenliği ATT bölümünden mezun olan bireylerin ambulans şoförü olma durumu diğer adaylara göre daha avantajlıdır.
- Şartların birçoğunun karşılanması durumunda tek eksik genellikle ileri sürüş teknikleri eğitimidir. Bunun için ileri sürüş eğitiminin alınması başvuru öncesinde önemli bir avantaj olacaktır. Şartların karşılanması ve tek eksiğin ileri sürüş olması durumlarında genellikle adaylar kursa gönderilmektedir. Buna ek olarak B sınıfı ehliyet baz alınsa da yüksek ehliyete sahip olmak her zaman avantajlıdır.
- Genel anlamda ilk yardım eğitimi almış olan ve bunu belgeleyen adaylar diğer adaylara göre daha avantajlı konumda yer almaktadır.
- Alım şartları arasında yer alan gereklilik konularında tecrübe sahibi olmak her zaman büyük avantaj sağlar. Bu nedenle kendinizi geliştirecek kurs ve eğitimleri almak her zaman faydalı olacaktır.
Kamu Hastaneleri ve Özel Hastaneler Arasındaki Fark
Kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde ambulans şoförü olarak görev yapmak için adaylardan istenen belgeler arasında bazı durumlarda değişiklik görülebilir. Özellikle kamu hastanelerinde giriş sırasında belgelerin eksiksiz olarak teslim edilmesi ve tüm şartların karşılanması gerekirken, bu durum özel hastanelerde sadece ehliyet sahibi olmanın ve en az lise mezunu olma durumlarının yeterli olduğu görülebilmektedir.
Ambulans şoförü olmak için gerekli şartların karşılanması aşamalarında hizmete başlanılmasından sonra hizmet içi eğitimlerden fayda sağlanabilmektedir. Bireylerin işe alım süreçleri sonrasında gerekli yönlendirmelerin yapılarak eksik belgelerin ve yeterlilik seviyesinin kazanılması sağlanmaktadır. Buna göre kurum içindeki özel hastaneler kendi ambulans şoförlerini yetiştirmektedir.
Ambulans Şoför Sertifikası İçin Nereye Başvuru Yapılır?
Ambulans Şoför Sertifikası almak için ilk olarak uygulamalı, teorik ve sınav eğitimlerinin tamamlanması gerekmektedir. Bunun için Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı aracılığıyla gerçekleştirilen Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi gibi farklı kurslara giderek eğitim alınması gerekmektedir. Belirli dönemlerde açılması sebebiyle adayların gerekli şartların karşılanması durumda ambulans şoförü olarak görev yapabilirler.
Ambulans Şoför Sertifikası İçin Yapılması Gerekenler
- Pratik ve teorik olarak verilen derslere katılım sağlanmalıdır
- Derslerin sonunda yer alan sınavlardan geçerli not alınması gerekmektedir.
- Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Kurs ortaklığında yer alan eğitimlerin takip edilmesi gerekir. Bu sayede eğitimlerin en az 2 sine katılmak gerekir.
- Kurs süreci boyunca aracın tanınması, sürüş ve ileri sürüş gibi eğitimler adaylara verilir. Bu sayede bireylerin normal araç ve ambulans şoförlüğü arasındaki farkların anlaşılmasına yardımcı olur
Ambulans Şoför Sertifikası Özellikleri
- İlk yardım eğitimleri, ileri sürüş eğitimleri ve ambulans şoförü olabilmek için gerekli eğitimlerin tamamlanması sonucunda adaylara ambulans şoför sertifikası verilmektedir.
- Anayasada İŞ kanunun kapsamında ambulans şoförlerinin ilk yardım eğitimi alması zorunlu olması sebebiyle ilk yardım bilgisine de sahip olunur
- İŞ başı olsun ya da olmasın alım yapılacak ambulans şoför sertifika geçerlilik süresi 3 yıldır.
- 3 yılda bir ambulans şoför sertifikasının değerlendirilerek yenilemesi gerekmektedir.
Ambulans Şoför Maaşları Ne Kadar?
Ambulans Şoför Maaşları çıplak maaşlara ek olarak maaşları doğrudan etkileyen etkenlere bağlıdır. Buna göre;
- Çalışma saati
- Bireyin hangi ilde görev yaptığı
- Bireylerin normal çalışmasının normal olmadığı resmî tatillerde çalışması
- Aylık ya da haftalık total çalıma süreleri
- Bireylerin gece çalıma durumları
Yukarıda yer alan etkenlerin bir araya gelmesiyle birlikte ambulans şoför maaşları arasında değişiklikler görülmektedir. Özellikle resmî tatillerde çalışılması mesai olarak yazılacağı gibi normalin aksine 2 katı olarak yazılır. Gece saatlerinde çalışma normal günlere göre daha zor olması sebebiyle gece çalışan personeller daha fazla kazanç sağlar. Bunlara ek olarak nüfusun yoğun olduğu şehirlerde çalışmak nüfusu az olanlara göre daha yüksektir.
2024 112 Ambulans Şoför Maaşları Ne Kadar?
2024 112 ambulans şoför maaşları kamu ve özel hastanelere göre değişiklik göstermektedir. Bunlara ek olarak 5. Derece ve 1. Kademede yer yer alan ve bekar personeller için de maaşlar arasında değişiklikler gözlenmektedir. Evli ve çocuğu olanlar 1,500 Türk lirası daha fazla maaş alırken bu kapsamda ortalama bir kamu ambulans şoför maaşı 32,000 Türk lirasından başlayarak 38,000 Türk lirasına göre değişiklik gösterir. Bu durumlar özellikle mesai durumları ve bayramlarda çalışma durumlarına göre değişiklik gözlemlenmektedir. Özel hastana ambulans şoförü maaşı ise 21,000 Türk lirası ile 27,000 Türk lirası arasında değişiklik göstermektedir.
Lise mezunu ambulans şoförü maaşı: 32,000 – 33,000 Türk lirası
Lisans mezunu ambulans şoförü maaşı: 34,000 – 38,000 Türk lirası
Bunlara ek olarak maaşları doğrudan etkileyen durumlar arasında diploma ve mesai saatleri gelmektedir.
Ambulans Şoförü Alımı Nasıl Yapılır?
Ambulans şoförü alımları sağlık bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan alım ilanlarına göre yapılmaktadır. Her yıl belirli dönemlerde gerçekleştirilene bu alımlar sayesinde adaylar ambulans şoförü olarak görev yapabilirler. Ambulans şoförü olarak görev yapmak isteyenler için KPSS sınavı baz alınarak gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle ambulans şoförü olarak çalışmak isteyen bireyler farklı aşamalardan geçmektedir. İlk olarak KPSS puanı atama tercihlerini yapmaları gerekmektedir. Tercih işlemlerinden sonra gerekli olan eğitimlerin tamamlanması gerekmektedir.
Ambulans şoförü olarak görev yapmak isteyenlerin tercih ettiği bir diğer yöntem ise İŞKUR aracılığıyla yapılan alımlardır. Özellikle KPSS sınavına ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilen bu alımlar özel hastaneler için gerçekleştirilmektedir. İŞKUR aracılığı ile alım yapıldığı için İŞKUR iş alımlarını takip etmek son derece önemlidir.
Lise Mezunu Ambulans Şoförü Olur Mu?
Lise mezunu Ambulans Şoför olur mu? Sorusu son dönemlerde en fazla merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Bu kapsamda kamu alanlarından görevlendirilmek üzere sağlık meslek lisesi mezunları alımları yapılır. Bu alımlar KPSS sınavı baz alınarak ambulans şoförü alımları yapılır.
Ambulans Şoförü Olmak İçin Hangi Ehliyet Gerekli?
Ambulans şoförü olmak için öncelikle sağlık lisesi mezunu olan adayların minimum B sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir.
Lise mezunu bireylerin ambulans şoförü olmak için karşılaması gereken bazı şartlar bulunur. Özellikle acil yardım sertifikasına ek olarak B sınıfı ehliyet olması, uygulamalı olarak yapılacak olan sınavların başarılı şekilde geçilmesi gerekmektedir. Ambulans şoför alımları kamu alanlarında olduğu gibi özel hastanelerde de yapıldığı için alımları takip etmek son derece önemlidir. İşe alımlarda diğer bireylerin önüne geçebilmek için ileri sürüş eğitim belgesine sahip olmak her zaman faydalı olacaktır.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.