İç Denetçi Nedir? Nasıl Olunur?
İÇ denetçi, farklı alanlarda çalışma yürüten kurumların yönetmelik ve yasalara göre hangi ölçüde hareket ettiklerini tespit etmek için denetim ve kontrol işlemlerinin profesyonel şekilde yürüten meslek elemanlıdır.
İç Denetçi Nasıl Olunur?
İÇ denetçi olmak için herhangi bir üniversite okumanıza gerek olmasa da bu alanda görev yapabilmek için işletme, ekonomi, iktisat ve maliye alanlarında mezun olan bireyler, iç denetçi sertifikası alarak denetçi olarak çalışırlar.
Üniversitelerin mühendislik bölümlerinden mezun olan bireyler, iç denetçi sertifikası olması durumunda denetçi olarak görev yapar. İç denetçi sertifikasına sahip olmak için iç denetim eğitimlerinin başarılı bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Buna ek olarak iç denetim eğitimi veren kurumların Milli Eğitim Bakanlığı ya da Üniversitelerden onaylanmış sertifikaları sunan alanlarda eğitim almak gerekir. Aksi durumda alınan eğitimlerin güvenilirliği sorgulanır.
İç denetçi olmak isteyen bireylerin iç denetçi alanında deneyim sahibi olması gerekmektedir. Özellikle kamu alanlarında iç denetçi olarak görev yapmak isteyen bireylerin pozisyonlarına göre en az 5 yılla 8 yıl arasında deneyime sahip olması gerekmektedir.
İç Denetçi Ne İş Yapar?
İç denetçileri devlet kurumlarında ya da özel kurumlarda yasa ve yönetmeliklere göre faaliyet gösterilip gösterilmediğini kontrol etmek amacıyla denetim yapar. Bu denetlemeler raporlanarak kurum için gerekli tavsiyelerde bulunur ve evrakların düzenlemesini yapar.
İç denetmenlik işletme ve kamu kurumlarının etkinliklerini, verimliliklerini ve meşruiyetlerinin artırılması amaçlanır. Özellikle bu alanda yasa standart ve yönetmeliklere uygun olacak şekilde faaliyet gösterildiği kontrol edilerek kurumların güvenilirliği ve doğruluğu sağlanır. İç denetçiler denetim sırasında özenli ve dikkatli olmalıdır.
İç denetçilerin görevleri arasında ilk sırada kurum ya da işletme faaliyetleriyle ilgili gerekli risklerin tespit edilmesi, finansal işleyişin incelenmesi ve mali kaynakların kullanımı denetlenir. Bunlara ek olarak varlıkların korunmasına ve işletmedeki kaynakların doğru şekilde kullanılması sağlanır.
İç denetçi işletme ya da kurumların mevzuata uygun olacak şekilde gerçekleştiği denetlenir. Genel olarak iç denetçiler, işletmelerin ya da kurumların hukuka uygun olacak şekilde yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği kontrol edilir ve olası durumlarda tavsiyelerde bulunur.
Yapılan denetimler sonucunda raporlar yazılır, eksikler, hatalar ve öneriler aktarılır. İşletme yönetimi tarafından değerlendirilmeye alınarak gerekmesi durumunda düzeltici işlemler yapılır. İşletmenin ya da kurumların güvenilirlikleri ve itibarların korunması amacıyla iç denetçiler görevleri bağımsız şekilde yaparak herhangi bir çıkar çatışmasının önüne geçer.
İç Denetçi Kime Rapor Verir?
İç denetçi, denetlediği kurumlar için hazırlamış olduğu raporları bağlı olduğu denetim birimlerindeki yöneticilere sunmaktadır. Hazırlanana raporların son halleri iç denetçi yöneticisi raporla ilgili gerekli detaylara sahip olur.
Genel olarak denetleme sonrasında objektif şekilde raporlayarak kurumun yönetim kademesiyle çalışır. Ayrıca eksiklerin giderilmesi ve iyileştirilmesi için tavsiyeler verir.
İç Denetçi Kaç Yıl Olur?
İç denetçi olmak için üniversitelerdeki 2 yıl ya da 4 yıllık bölümleri başarılı şekilde tamamlaması gerekir. Bu noktada bölümler sektörlere göre değişkenlik göstermesi sebebiyle 4 yıllık bölümden mezun olan adaylar 2 yıllıklara göre daha avantajlı durumdadır.
İç Denetçinin Sahip Olması Gereken Özellikleri
İÇ denetçi olmak isteyen adaylarda aranan genel özellikler şunlardır:
- Sorumluluk sahibi olmak
- Detaylı şekilde çalışma yapabilecek
- Disiplin sahibi olmak
- Titiz şekilde çalışma yürütebilecek
- Düzenli şekilde çalışma yürütebilecek
Kim İç Denetçi Olamaz?
İç denetçi olarak görev yapamayacak bireyler şu şekildedir:
- Temel bilgisayar kullanım becerisi olmayanlar
- Çalışılacak alanla ilgili üniversitelerdeki bölümlerden mezun olmayanlar
- Rapor tutma becerisi olmayanlar
- İç denetçi sertifika sahibi olmayanlar
- Analiz yapma becerisi olmayanlar
- İş süreçleriyle ilgili gerekli bilgi birikimi olmayanlar
Lise Mezunu İç Denetçi Olabilir Mi?
Lise mezunları iç denetçi olarak görev yapamaz. En az ön lisans derecesi ve birkaç yıl meslek sahibi olanlar denetçi olabilir. Denetçi olarak görev yapmak için muhasebe, finans, işletme ya da yönetim gibi alanlarda lisans derecesine sahip olmak gerekir. Bunlara ek olarak sertifikaya sahip olmak gerekir.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Personel Alımı Yapacak
İç Denetçi Eğitimi Nedir?
İç denetçi eğitimleri, iç denetçi olarak görev yapmak isteyen bireyler için özel hazırlanan eğitimlerdir. Genel olarak Uluslararası Standardizasyon Örgütü ISO tarafından belirlenen eğitimler, belirli kriterlere göre hazırlanır ve bu görev hakkında gerekli bilgiler eğitimde kullanıcılara aktarılır.
İç Denetçi Sertifikası Nedir?
İç denetçi sertifikası, iç denetçi eğitimlerini başarılı şekilde tamamlayan adaylara verilen resmi evraklardır. Genel olarak eğitim kurumlarında eğitimleri başarılı şekilde tamamlayanlara sınav yapılır. Sınav sonucuna göre sertifika almayı hak eden bireylere iç denetçi sertifikası verilir. İç denetçi faaliyetlerine sahip olanlar sertifika sahibi olabilir.
İç Denetçi Sertifikası Kaç Yıl Geçerli?
İç denetçi sertifikası eğitimlerin başarılı şekilde tamamlanması sonrasında alınan sertifikadır. Bu kapsamda alınan sertifikanın geçerliliği 3 yıldır.
İç Denetçi Maaşları 2024
2024 yılında Türkiye'de iç denetçi maaşları kıdeme, sektör türüne ve pozisyona bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yeni başlayan bir iç denetçi ortalama olarak 34.000 TL civarında kazanırken, deneyim kazandıkça maaşlar yükseliyor. Kıdemli iç denetçiler için ortalama maaşlar 58.000 TL'ye kadar çıkmakta, deneyimli profesyoneller içinse aylık kazanç 112.500 TL seviyelerine ulaşabilmektedir. Ayrıca, iç denetçi maaşları finans, ilaç, ve hizmet sektörleri gibi alanlarda ortalama düzeyin üzerinde yer almaktadır. Örneğin, hizmet sektöründe çalışan bir iç denetçi için ortalama maaş 66.400 TL civarında olup, enerji sektöründe bu rakam 62.300 TL'dir.
Bu maaşlar, özellikle finans sektörü gibi daha yüksek maaş ödemeleriyle bilinen sektörlerde çalışan iç denetçiler için 75.000 TL'ye kadar çıkabilmektedir ve genel olarak sektör ve deneyim yeteneği maaş da yükselmektedir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.