Evde Sigortalı Çalışan Olursa Engelli Maaşı Kesilir Mi? ve Hangi Durumlarda Kesilir?

Evde Sigortalı Çalışan Olursa Engelli Maaşı Kesilir Mi? ve Hangi Durumlarda Kesilir?

Engelli maaşı hangi durumlarda kesilir sorusu son dönemlerde en fazla merak edilen soruların başında geliyor. Özellikle engelli bireylerin engelli maaşı alabilmesi için gerekli şartları karşılaması gerekir.

Engelli maaşı alan bireylerin engellilik maaşlarının kesilmesine neden olabilecek bir çok durum bulunur. Bu şartlardan birini ya da birden fazlasını işlemesi durumunda engellilik maaşı kesilmektedir. Tekrar engellilik maaşı alabilmesi için bu şartların tekrardan sağlanması ve engelli raporu tekrar alınarak başvuru yapılması gerekmektedir.

Engelli maaşının kesilmesini etkileyen durumlar arasında her ay düzenli olarak yatırılan maaşın 1 yıl boyunca hiçbir şekilde çekilmemesi durumunda engelli maaşın kesilmesine neden olabilecek durumlar arasında yer alır. Buna ek olarak evde sigortalı çalışan olursa engelli maaşı kesilir mi? Sorusunun cevabı ise bireylerin ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede maaş alması durumunda engelli maaşı kesilmektedir. Bu durumlar ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede maaş almaları nedeniyle maaşlarının kesilmelerine neden olabilir.

Türkiye Cumhuriyeti engelli maaşları, engelli bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla verilmesi sebebiyle vatandaşlıktan çıkılması durumunda engelli maaşının kesilmesine neden olabilecek durumlar arasında yer almaktadır. Engelli bireyin 18 yaş altında olması ve bu maaş ile bireyin ihtiyaçlarının karşılanması yerine bireysel olarak kullanılması engelli maaşı hangi durumda kesilir? Sorusunun cevapları arasında yer almaktadır.

Adres Değişikliği Olursa Engelli Maaşı Kesilir Mi?

Engelli maaşı almak için bireyler ikamet ettikleri il ya da ilçelerdeki adresi iletişim adresi olarak belirtirler. Engelli maaşının alınma süresi boyunca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfı tarafından ikamet edilen adresler ziyaret edilerek denetlenmektedir. Ancak engelli bireylerin adres değişikliği yapması ve yeni adresin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfı kontrol sahası dışındaysa engelli maaşı kesilmez.

İlk engelli maaşı başvurusu yapılan ve yeni adres Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfı sınırları dışında ise adres güncellemesi yapılmaması durumlarında engelli maaşı kesilmektedir. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı her yıl engelli maaşını alan bireylerin ikamet adreslerini ziyaret ederek bireylerin vakfa bildirmesi gereken durumları kontrol ederek maaşın kesilmemesi için belirlenmiş kuralları hatırlatır.

Benzer Haber: 2024 Engelli Emekli Maaşı Ne Kadar?

Ölüm Sonrası Engelli Maaşı Kesilir Mi?

Engelli maaşı alan bireyin vefat etmesi durumunda, engelli maaşı alan bireylerin bu maaşı alması vefat sonrasında mümkün değildir. Engelli maaşının devam etme şansı bulunmaması sebebiyle engelli bireyin vefatının resmi işleme alınmaması ve bu şekilde engelli maaşını almaya devam etmeleri durumunda bireylere ceza uygulanmaktadır. Özellikle vefat etme sonrasında maaşın alındığına dair durumun fark edilmesi sonrasında birken maaşın faiziyle birlikte geri ödemesi gerekmektedir.

Vefat eden bireyin vefat tarihinden itibaren engelli maaşı alınan kurumlara gidilerek vefat ettiğini bildirmesi ve engelli maaşı alma hakkının düşürüldüğünün bilinmesi gerekir. Aksi halde vefat sonrasında engelli maaşı almaya bilerek devam eden bireylere güncel faizlerle birlikte kurum tarafından alınacağının bilinmesi gerekir.

Engelli Maaşı Alan Birey, Engelli Maaşından Feragat Edebilir Mi?

Engelli maaşı alan birey, bu maaşı almayı reddedebilir. Ancak bu maaşı almak istemediğini maaşı aldığı kuruma yazılı olarak engelli maaşı feragat etmek istediğini dilekçe yazarak bildirmesi gerekmektedir. Buna ek olarak 1 yıl düzenli şekilde yatan engelli maaşın alınmaması durumlarında otomatik olarak engelli maaşın kesileceğinin de bilinmesi gerekmektedir.

Engelli Maaşı Muhtaçlık Sınırının Üstüne Çıkması Durumunda Kesilir Mi?

Engelli maaşını alan bireylerin hane gelirlerinin muhtaçlık sınırının üstüne çıkması durumunda aldıkları engelli maaşları otomatik olarak kesilmektedir. Buna göre mütevelli heyet karar sonucuna göre muhtaçlık sınırının ortadan kalkma sebebi ve engelli maaşının kesilmesine neden olabilecek bir karar verir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfı, engelli maaşın alındığı hane gelirlerinin ortalama aylık gelirlerini bütünleşik yardım sistemiyle görmesi sebebiyle muhtaçlık sınırının üstünde maaş alınması ve bu durumun kuruma bildirilmemesi durumunda yatırılan maaş ve güncel faizlerle birlikte engelli maaşının hane bireylerinden alınacağının bilinmesi gerekmektedir.

Engelli Raporu %40 Altında Düşerse Maaş Kesilir Mi?

Engelli bireylerin engelli rapor seviyesinin %40 altında düşmesi engelli maaşı kesilme durumları içinde yer almaktadır. Buna göre engel oranının düşüp ya da yükselmesinin net olarak gösterilmesine olanak sağlayan engelli sağlık raporu tam teşekküllü hastanelerden alınmaktadır. Belirli tarihlerle hastaneye gidilerek sağlık raporu alınması zorunludur.

Düzenli olarak tam teşekküllü hastaneden alınan engelli sağlık raporu %40 ve üzeri ise bireyler engelli maaşı almaya hak kazanırlar. Ancak engelli sağlık raporu %40 altında düşmesi durumunda maaş alan bireylerin kuruma başvurarak engel durumunun düştüğünü ve maaşının kesilmesi gerektiğini bildirmesi gerekmektedir. Aksi durumda maaş almaya devam ederse güncel faizleriyle birlikte maaşın geri alınacağının bilinmesi gerekmektedir.

Süresiz engelli raporu olan maaş alan bireyler için bu durumlar geçerli değildir. Süresiz engelli raporu ömür boyu sürecek olan bir engelli durumu olması sebebiyle bu durum bunlar için geçerli değildir. Ancak düzenli olarak tam teşekküllü hastanelere sağlık raporu almak için belirli dönemlerde kontrollere gitmesi gerekmektedir.

Engelli Maaşı Alan Birey Sigortalı İşte Çalışabilir Mi?

Engelli maaşı alan bireylerin sigortalı işlerde çalışmasını engelleyebilecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Ancak hem engelli maaşı alıp hem sigortalı işte çalışamaz. Bunun için engelli maaşını kestirmesi ve sigortalı işten gelen gelirle hayatını devam ettirmesi gerekmektedir. Buna ek olarak sigortalı işten ayrılması durumunda tekrar engelli maaşı alabilmek için kuruma tekrar başvuru yapması gerekir.

Evlenme Durumunda Engelli Maaşı Kesilir Mi?

Engelli bireyin evlenme durumunda engelli maaşı kesilmemektedir. Evlenme sonrası engelli maaşı almak için başvuru yapılan adres haricinde farklı bir yerde ikamet edilecekse bunu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfına başvurarak tekrar gelir testi yapılmasını talep etmesi gerekmektedir.

Engelli Maaşı 1 Yıl Çekilmezse Kesilir Mi?

Engelli maaşı 1 yıl boyunca hiç çekilmemesi durumunda engelli maaşının kesilmesine neden olabilecek durumlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise engelli maaşı ihtiyaçların karşılanması amacıyla yatırılan bir maaş olması sebebiyle çekilmeyen maaşın ya ihtiyaç dolayısıyla ya da vefat sebebiyle çekilmediği durumu ortaya çıkaracaktır. Bu nedenle bu durumda engelli maaşı otomatik olarak kesilecektir.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.