Gıda Güvenliği Nedir? Nasıl Anlaşılır?
Gıda güvenliği, güvenli ve sağlıklı gıdaların temin edilerek tüketilmesi arasında geçen sürede gerçekleştirilen önlem ve uygulamaların kapsam altına alınarak gerçekleştirildiği protokoldür.
Gıda güvenliği bu noktada sadece gıda tedariği gerçekleştirenlerde değil, gıdanın muhafaza edilmesi ve satışa sunulması durumunda da güvenliklerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle gıda sağlayıcısı firmalar kadar özellikle işletme ve tüketicilerin de gıda güvenliği konusunda dikkat etmesi gereken konular bulunmaktadır.
Gıda Güvenliği Nedir?
Gıda güvenliği, gıdaların ilk üretiminden işleme alınması, depolanması, dağıtıma çıkarılması ve tüketim aşamasına kadar insan sağlığını herhangi bir şekilde tehlikeye düşürebilecek tehlikelerin önlenmesi ve gıdaların korunması amacıyla gerçekleştirilmektedir. Özellikle biyolojik, kimyasal ya da fiziksel tehlikeler göz önünde bulundurularak engellenmeli, gıda güvenliğinin temel işlevleri arasında yer almaktadır.
Gıda güvenliği hem uluslararası hem de ulusal seviyedeki farklı yasal düzenlemelere ve belirli standartlarla desteklenerek protokol haline getirilmiştir. Ortaya çıkan bu protokoller sayesinde hem uygulaması daha kolay düzenlemeler sağlarken, gıda üreticilerinin ve gıdaları işleyenlerin belirli kurallar çerçevesinde hareket etmesine olanak tanır. Bu sayede gıda güvenliği belirlenmiş standartları karşılama zorunluluğuna tabi tutulur. Buna ek olarak gıda güvenliği yönetim sistemleri gıda üretim aşamalarında sürekli olarak izlenerek iyileştirme olanaklarını tanır.
Gıda Güvenliği Neden Önemli?
Gıda güvenliği, başta toplum sağlığı olmak üzere insan sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle güvenli olmayan gıdaların tüketilmesi durumunda başta gıda zehirlenmesi olmak üzere alerjik reaksiyonlar, uzun süreli kronik hastalıklar ve hatta can kayıplarına kadar ciddi sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.
Genel anlamda gıda güvenliği konusunda mikrobiyolojik tehlikeler, gıdalarda mevcut olan zararlı mikroorganizmalar sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Mikroorganizmalar gıda zehirlenmesinde ya da enfeksiyonlara neden olabilen en önemli etkenlerden sadece biridir. Kimyasal tehlikeler gıdalarda bulunan zararlı kimyasallar sebebiyle oluşmaktadır. Buna ek olarak veteriner ilaç kalıntıları, tarım ilaçları, farklı kimyasallar, gıda katkı maddeleri ya da ağır metaller sebebiyle gıdalarda görünmektedir. Kimyasal tehlikeler uzun dönemlerde nörolojik bozukluklara ek olarak kanser ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Gıda güvenliğinde en temel tehlikeler arasında yer alan fiziksel tehlikeler, gıdalarda bulunan farklı materyaller sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bu tarz tehlikeler tüketicilerin hem yaralanmasına hem de boğulmasına neden olabilecek durumları ortaya çıkarmaktadır.
Gıda Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Gıda güvenliğini sağlayabilmek için uygulanacak farklı yöntemler bulunur. Alınacak bu önlemler sayesinde gıda güvenliğini belirli oranlarda artırabilirsiniz. Bu kapsamda alınacak önlemleri ele alacak olursak:
Hijyen Kuralları
Gıda güvenliği konusunda temel taş olarak adlandırılan hijyen kuralları, gıdaların hazırlanma aşamasından işlenme ve saklanmasına kadar son derece önemli etkilere sahiptir. Özellikle mikrobiyolojik tehlikelerin önüne geçmek için en temel unsurlardan biridir. Düzenli olarak ellerin yıkanması, mutfakların temiz tutulması ve gıdaların yeterli seviyedeki sıcaklarda muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Hijyen kuralları konusunda üretici ve tedarikçi en önemli ve en dikkat etmesi gereken grupta yer alır. Tüketici hijyenik olan ortamlarda gıda tüketiminin gerçekleştirmesi ve ellerin temizlenmesi gibi uygulanacak oldukça basit işlemlerle hijyen kurallarını uygulayabilir.
Ürün Seçimi ve Saklama Koşulları
Gıda güvenliğinde birey odaklı gerçekleştirilecek önlemlerde doğru ürünün seçilmesi ve doğru şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Gıda alışverişi yaparken ürünlerin hem kaliteli hem de taze ürün tercih edilirken, gıdaların uygun koşullarda saklanarak son kullanma tarihlerinden önce tüketilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak dondurucu ya da buzdolabı gibi saklanması gereken alanlarda muhafaza etmek son derece önemlidir.
Pişirme ve Tüketim
Alınan gıdaların en doğru şekilde pişirilerek tüketilmesi, gıda sağlığında dikkat edilmesi gereken en önemli kriterler arasında yer alır. Özellikle iç sıcaklıkların yeterli miktarlarda ulaşılabilir olması için belirlenen sürelerde pişirilmesi ve çiğ gıdalarla pişmiş gıdaların ayrı alanlarda tutulması gerekmektedir. Son olarak artan gıdalar uygun şekilde muhafaza edilerek tekrar tüketilmeden önce yeterli sıcaklıkta ısıtılması gerekmektedir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.