BYPASS'ı SGK Karşılıyor Mu?

BYPASS'ı SGK Karşılıyor Mu?

Son dönemlerde Türkiye’de en fazla uygulanan operasyonların başında Bypass ameliyatları gelmektedir. Bu kapsamda özellikle halk arasında en fazla merak edilen konuların başında BYPASS'ı SGK Karşılıyor Mu? Sorusu gelmektedir. Sizler için bu yazımızda.

Bypass Nedir?

Bypass, tıp alanında koroner arter bypass cerrahisi anlamında kullanılan bir terimdir. Uygulanan bu işlem, kalp damarlarında tıkanıklık ya da daralma meydana geldiğinde, kanın kalp kasına daha iyi ulaşmasını sağlamak için uygulanmaktadır. Kalp damarlarında meydana gelen tıkanıklık, kalbe yeterli miktarda kan gitmesini engelleyebilir ve bu da ciddi kalp hastalıklarına neden olabilir. Bypass ameliyatı, tıkanan ya da daralan damarın etrafına alternatif bir yol ("bypass") açarak kan akışını yeniden düzenlemesine olanak tanır.

Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bypass ameliyatı 2 farklı yöntemle uygulanmaktadır. Bu kapsamda uygulanma yöntemlerine detaylı şekilde göz atalım.

  1. Greft Kullanımı: Doktorlar genellikle bacağınızdan, kollarınızdan ya da göğsünüzden alınan sağlıklı bir damarı kullanarak tıkalı damarın üzerine bir köprü (greft) oluşturur. Uygulanan bu yöntem sayesinde kan, bu sağlıklı damar üzerinden kalbe ulaşır.
  2. Ameliyat Türleri:
  • Koroner Arter Bypass Grefti (CABG): Dünya genelinde en fazla ve en yaygın bypass ameliyatıdır. Bu ameliyat uygulaması sayesinde tıkalı koroner arterlerin etrafına greft yerleştirilmektedir.
  • Minimally Invasive Bypass: Daha küçük kesik işlemleriyle uygulanan bir bypass türüdür ve bazı hastalarda daha hızlı iyileşme olanağını tanır.

Kimlere Bypass Ameliyatı Yapılır?

Koroner arter hastalığı bulunan ve damarları ilaç ya da balon stent ile açılmayan hastalara bypass ameliyatı uygulanmaktadır. Bireylerde meydana gelebilecek kalp krizi riskini azaltmak ya da kalbin kan pompalama işlevini iyileştirmek için bypass ameliyatı uygulanmaktadır. Genel olarak doktor teşhisi konması sonrasında uygulanan bu işlem sayesinde hastalar kısa süre içinde tekrar sağlıklarına kavuşabilirler.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci birkaç hafta sürmektedir. Bu nedenle bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında hasta, yaşam tarzı değişiklikleri yapmalı, sağlıklı beslenmeli ve doktorun verdiği egzersiz programlarına eksiksiz ve doğru şekilde uygulaması gerekmektedir.

Koroner arter hastalığı bypass ameliyatı ile tedavi edilme durumu söz konusu değilse, hastalık ilerleyebilir ve ciddi kalp krizlerine yol neden olabilir. Bu nedenle, doğru zamanda müdahale edilmesi hayati önem taşıması sebebiyle düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmesi gerekmektedir.

SGK Bypass Ameliyatını Karşılıyor Mu?

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), kalp hastalıkları için yapılan bypass ameliyatlarını belirli şartları karşılamanız durumunda karşılamaktadır. Bypass ameliyatı, kalp damarlarındaki tıkanıklık sebebiyle hayati tehlike arz etmesi durumlarda uygulandığı için genellikle SGK kapsamında karşılanmaktadır.

Bypass Ameliyatının SGK Tarafından Karşılanma Şartları

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Bypass ameliyatının karşılanma şartları genel olarak şu şekildedir;

  1. Devlet Hastaneleri: Devlet hastanelerinde gerçekleştirilen bypass ameliyatları tamamen SGK tarafından karşılanmaktadır. Ameliyat masrafları, yatış ücretleri, ilaçlar ve kullanılan malzemeler SGK güvencesi altında gerçekleştirilmektedir.
  2. Özel Hastaneler: Sosyal Güvenlik Kurumuyla anlaşmalı özel hastanelerde gerçekleştirilen bypass ameliyatları da kısmen karşılanmaktadır. Bu noktada dikkat edilecek en önemli konu ise özel hastanelerde tedavi olduğunuzda, hastane tarafından belirlenen ilave ücret ödeme ihtimalinin olmasıdır. Bireyler tarafından karşılaşılacak bu ödeme miktarı ise hastaneden hastaneye değişiklik göstermesi sebebiyle ameliyat öncesinde hastaneden gerekli bilgileri daha net ve detaylı şekilde alabilirsiniz.
  3. SGK Kapsamındaki Hastalar: Sosyal Güvenlik Kurumu güvencesi altında olan bireyler, ameliyat gerekmesi durumunda doktor raporu ile kanıtlandığında, bu hizmetlerden ücretsiz olarak faydalanabilir.

SGK Bypass Ameliyatında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kamu hastanelerinde bypass ameliyatı için genellikle ekstra bir ücret talep edilmemektedir. Ancak ilaç, malzeme ya da özel hizmetlerde katkı payı talep edilmektedir. Bypass ameliyatı için gerekli işlemler doktor raporu ve onayıyla başlatılmaktadır. Devlet hastanesinde bu süreç daha hızlı bir şekilde ilerlerken, özel hastanelerde belirli bir sevk ve ödeme süreci uzatması sebebiyle oluşabilecek olumsuzluklara hazırlıklı olmak son derece önemlidir. Genel anlamda bypass ameliyatları özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Buna ek olarak özel hastanelerde ek ücretler çıkabileceği için bu konulara dikkat etmekte fayda var.

SGK Kalp Hastalıklarını Karşılıyor Mu?

Sosyal Güvenlik Kurumu kalp hastalıklarını büyük oranlarda ücretsiz olarak karşılamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu, kalp hastalıklarının teşhis ve tedavisinde gerekli olan birçok tıbbi hizmeti, belirli şartlara bağlı olarak karşılarken, sigortalı olan bireylerin ücretlerini karşılamaktadır. Genel olarak ücretsiz şekilde sunulan hizmetler arasında kalp muayeneleri, EKG, anjiyografi, stent takılması, kalp pili yerleştirilmesi ve bypass gibi ciddi ameliyatlar yer almaktadır.

Kalp hastalığı tedavisi devlet hastanelerinde yapılması sebebiyle, tedavi ve ilaçlar tamamen Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Özel hastanelerde ise Sosyal Güvenlik Kurumuyla anlaşmalı olan kurumlarda gerçekleştirilen tedaviler, SGK kapsamında değerlendirilmektedir. BU noktada dikkat edilecek en önemli konu farklı hastalıklarda olduğu gibi bazı özel hastaneler bireylerden ek ücret talep etmektedir. Talep edilen bu ek ücretler, hastaneye ve sunulan hizmetlere göre değişiklik gösterse de, ancak belirli bir sınırın üstüne çıkma şansı bulunmaz.

Sosyal Güvenlik Kurumu, sunulan bu hizmetleri karşılayabilmek için kişinin sosyal güvencesi olması gerekmektedir. Hastalığın teşhis ve tedavisinin gerekli olduğunu doktor raporları ile belgelemesi gerektirmektedir. Kalp sağlığı için yapılan işlemlerde özellikle yüksek maliyetli tedavilerde (kalp ameliyatları, stent uygulamaları vb.), devlet tarafından sigorta sistemleri önemli bir finansal destek imkanı sunar.

Sosyal Güvenlik Kurumu Mide Ameliyatını Karşılıyor Mu?

Sosyal Güvenlik Kurumu mide ameliyatlarını belirli şartlar altında karşılamaktadır. Bu noktada dikkat edilecek en önemli konu mide ameliyatlarının türüne ve yapılma sebebine göre Sosyal Güvenlik Kurumunun karşılama durumu değişiklik göstermektedir. Bu noktada Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından genel olarak karşıladığı hastalar şu şekildedir;

Eğer mide ameliyatı tıbbi bir zorunluluk sebebiyle zorunlu hale geldiyse (mide kanseri, mide ülseri ya da başka ciddi sağlık sorunları), Sosyal Güvenlik Kurumu bu tür ameliyatları karşılamaktadır. Devlet hastanelerinde gerçekleştirilen bu tür ameliyatlar tamamen Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında gerçekleştirilmektedir. Ameliyatla ilgili tüm masraflar, gerekli ilaçlar ve hastane yatış ücretleri sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır.

Mide küçültme ya da tüp mide gibi obezite cerrahisi ameliyatları için Sosyal Güvenlik Kurumu belirli şartlar getirerek karşılamaktadır. Gerçekleştirilecek olan bu ameliyatlar sadece cut kitle indeksi (40 ve üzeri olan hastalar için ya da 35'in üzerinde olup aynı zamanda diyabet, yüksek tansiyon gibi ek sağlık sorunları bulunan bireyler için Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında gerçekleştirilmektedir. Belirli şartların sağlanmaması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu bu ameliyatları hiçbir şekilde karşılamamaktadır. Gerçekleştirilecek olan bu ameliyatlar, devlet ya da Sosyal Güvenlik Kurumuyla anlaşmalı özel hastanelerde gerçekleştirilmektedir. Diğer ameliyat türlerinde olduğu gibi bu ameliyatta da özel hastanelerde ek ücret talep edilmektedir.

Estetik amaçlı mide ameliyatları mide şekillendirme veya saf estetik amaçlı gerçekleştirilenler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmamaktadır. Özellikle tür ameliyatlar, tıbbi bir gerekçeye dayanmaması yani acil ya da ağır sebepler olmak yerine estetik olması sebebiyle sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmamaktadır.

Genel olarak, mide ameliyatı tıbbi bir zorunluluk olması durumlarında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Ancak bu noktada obezite cerrahisi gibi ameliyatlarda belli şartların karşılanması gerekmektedir. Özellikle son dönemlerde en fazla merak edilen konuların başında gelen estetik amaçlı müdahaleler ise Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında yer almamaktadır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.