KOSGEB Girişimcilik Belgesi Nedir ve Nasıl Alınır?  2024

KOSGEB Girişimcilik Belgesi Nedir ve Nasıl Alınır? 2024

KOSGEB girişimcilik belgesini kimler alabilir? Girişimcilik Sertifikası ile neler yapılabilir? KOSGEB girişimcilik Belgesi aldıktan sonra ne yapılır? KOSGEB Eğitimleri ücretli mi? ile ilgili tüm detaylar yazımızda...

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), bünyesindeki faaliyetler ve projelerle farklı girişimcilere belirli miktarlarda maddi destek sağlamaktadır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kuruluşu olan KOSGEB, güzel kişiliği olan özel bütçeli bir kamu kurumudur. Kuruluşun asıl amacı desteklenmesi faydalı olacak projelerin finansman sağlanarak bakanlık ve girişimci arasında köprü görevini görerek kuruluşları desteklemektir. İşletmesi bulunan ya da ilk kez iş kurmayı amaçlayan girişimcilerin gerekli şartların karşılanması durumunda KOSGEB desteklerinden faydalanabilmektedir.

KOSGEB girişimcilik belgesi, küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme ve destekleme idaresi başkanlığı tarafından verilen sertifikadır. Halihazırda işi olan bireylerin mevcut işlerine yatırım yapmak isteyen girişimciler için program bünyesindeki farklı kredi ve hibe olanaklarından da faydalanabilmektedir. Buna ek olarak yeni girişimcilik olanı olan genç girişimciler ise katılacakları etkin eğitim dönemi sonrasında iş hayatına atılmasına olanak tanınır. Bununla birlikte girişimcilerin teşvik edilmesi ve desteklenmesiyle birlikte kendi işlerini kurarak istihdama katkı sağlamaları amaçlanmaktadır.

KOSGEB Girişimcilik Belgesi

KOSGEB girişimcilik belgesini kimler alabilir? Farklı alanlarda belirlenmiş sermaye kullanarak tüketiciler için hizmet ve ürün sunan bireylere girişimci denir. Bir hizmet ya da malın en iyi koşullarda üretilmesinin ya da ticaretinin gerçekleştirilmesi farklı belgelere ve bilgi birikimine göre belirlenmektedir. KOSGEB aracılığıyla desteklerden yararlanabilmek için eğitim alan adayların, elde edecekleri sertifika ve deneyimlerle birlikte başarılı ve karlı iş kurarak iş hayatlarında yeni istihdamlar sağlayabilirler. PANDEMİ döneminde KOSGEB online eğitim sistemine geçerek eğitimlerini internet ortamında sunmaya başladı. Uzaktan gerçekleştirilen eğitim ve öğrenme teknikleriyle birlikte E-akademi aracılığı kullanılarak girişimcilik için bireylerin ihtiyaç duyduğu her konu online olarak kullanıcılara sunulmaktadır.

KOSGEB girişimcilik belgesi aracılığıyla iş hayatlarına adım atmak isteyenler eğitim esnasında kendi tercihlerine göre format seçebilirler. Hayal edilen iş modeli göz önüne alınarak geleneksel girişimcilik ya da ileri seviye girişimcilik eğitimlerini alabilirler. Buna göre alınabilecek sertifikalar ise;

Kosgeb Geleneksel Girişimcilik Belgesi: Üretim faaliyeti olmadan ve üretici olmadan işletmelerin katılım sağlayabileceği bir girişimcilik belgesidir. Bu kapsamda inşaat, gayrimenkul, kuaför ve oto yıkama gibi alanlarda faaliyetler göstermek isteyen girişimciler geleneksel girişimcilik belgesi alanında eğitim alırlar.

KOSGEB İleri Girişimcilik Belgesi: İlk kez şirket kuran ya da kurmuş olan bireylerin başvuru yapacağı programlardır. Genel anlamda faaliyet gösterilen alanlar ise bilişim, yazılım, üretim ve imalat gibi farklı alanlar için tercih edilen bir sertifikadır.

Yukarıda yer alan eğitimler Girişimciliği Geliştirme Destek Programı bünyesinde verilmektedir. Girişimcilerin katılacağı eğitimler iş fikirlerine göre NACE kodu altında belirlenebilmektedir. KOSGEB hibe desteğinden faydalanabilmek için hayal edilen iş yeriyle ilgili NACE kodu kapsamında olması son derece önemli bir etkendir.


KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Ne İşe Yarar?

KOSGEB belgesini kullanarak farklı hibe ve destek paketlerinden faydalanmak mümkündür. Bu paketler arasında özellikle kadınlar için farklı destek ve teşviklerle kredi imkanları kadınlara sunulmaktadır. Bunlara ek olarak kredilerin geri ödeme konusunda farklı kolaylıklar sağlanarak kadın girişimcilerin finansal açıdan büyük destekler sağlanmaktadır.

Sertifika eğitim süresi boyunca girişimcilik hakkında detaylı bilgileri öğrenebilirsiniz. Buna ek olarak verilen eğitimlerin katılımcılar için başvuru süreçlerini yönetme ve iş planı oluşturma konusunda da büyük katkılar sağlamaktadır. KOSGEB tarafından sunulan hizmetler ve desteklerden ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Eğitim alan genç girişimciler, yeni girişimci destekleri ve hibelerden faydalanabilmektedir. Geleneksel girişimcilik programıysa genellikle küçük işletmeler için son derece avantajlı bir durumdur. Sertifika kapsamında katılımcılar için geri ödemesiz desteklerden faydalanabilmektedir.

KOSGEB Girişimcilik Belgesini Kim Alabilir?

KOSGEB girişimcilik belgesini almak isteyen bireylerin okuryazar olması ve 18 yaşından büyük olması gerekmektedir. Buna göre katılımcılardan üst yaş sınırı bulunmamaktadır. KOSGEB kayıt işlemleri için E-devlet üzerinden başvuru yapılmaktadır. Başvuru yapabilmek için E-devlet üzerinden giriş yapmak yeterli olacaktır. Buna ek olarak geçmiş dönemlerde örgün eğitim haricinde girişimcilik hakkında herhangi bir eğitimlere katılmamış olması gerekmektedir. KOSGEB girişimcilik belgesi alabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı da bulunmaktadır.

KOSGEB Girişimcilik Belgesi Nasıl Alınır?

KOSGEB girişimcilik belgesi alınabilmesi için ilk olarak E-devlet üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir. Buna göre programa katılmaya hak kazanan girişimciler eğitimlerini online olarak alabilmektedir. Sertifika alabilmek için uygulanacak adımlar ise;

  • KOSGEB e-Akademi adresine gidin.
  • Ekranın sağ üst kısmında yer alan kısımdan giriş yapın
  • Karşınıza çıkan ekrandan E-devlet aracılığıyla giriş yapın
  • Tüm eğitimler kısmının altında yer alan kategorilerden hangi eğitimi almak istiyorsanız o eğitim türünü seçin
  • Bu eğitimler arasında geleneksel girişimcilik eğitimine katılım sağlayabilirsiniz Buna ek olarak ileri girişimcilik eğitimine katılım sağlayabilmek için geleneksel eğitiminin tamamlanması zorunludur.
  • Eğitim sonucunda soruların doğru şekilde cevaplanması sonrasında sertifika sahibi olabilirsiniz.

KOSGEB girişimcilik belgesinde herhangi bir ücret bulunmamaktadır. Sertifikayı alma konusunda başarılı olan bireyler eğitim öncesi ve sonrasında herhangi bir ücret ödemek zorunda değildir. Eğitimlere %80 ve üzeri katılım sağlayan girişimcilere sertifika verilmektedir.

Benzer Haber: Esnaf Kefalet Kredisi Nasıl Alınır? Başvuru, Şartları ve Gerekli Evraklar Nelerdir? 2024

KOSGEB Girişimcilik Eğitimleri Nelerdir?

KOSGEB girişimcilik belgesi online olarak E-akademi ürerinden gerçekleştirilen derslerle birlikte verilmektedir. Pandemi döneminden itibaren yürürlüğe alınan Girişimciliği geliştirme destek programı, geleneksel girişimci eğitimleri ve ileri girişimci eğitimi olmak üzere 2 farklı aşamada alınmaktadır. Katılımcıların eğitim dönemleri boyunca alabilecekleri dersler ise;

  • Pazarlama İlkeleri ve Yönetimi
  • Girişimcilik Temel Kavramları
  • Girişimin Etik Temelleri
  • Girişim Fırsatlarını Görme ve Fikir Yaratma – Geliştirme
  • Hukuki altyapı
  • Müşteriler, İş modelleri, Değer Önerileri ve Gelir Kaynakları
  • Endüstri, Rekabet, Ekonomi ve Müşteri Analizi

Genç girişimciler için farklı destekler ve teşviklere imkân tanıyan ileri girişimcilik eğitimlerinde listede bulunan başlıklara ek olarak farklı dersler de bulunmaktadır. İleri girişimci adayların alacakları eğitim sayısı 16 adettir. Geçmiş dönemlerde gerçekleştirilen yüz yüze eğitimler günümüzde dijital ortamlardan gerçekleştirilmektedir.

Girişimcilik Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?

KOSGEB girişimcilik eğitimleri 4 farklı modülden meydana gelmektedir. Belirlenen içeriklerin toplam süresi 32 saattir. Örgün eğitim süresi boyunca 56 saat ve üstünde girişimcilik derslerinin alınması durumunda eğitim almadan sertifikaya almak mümkündür.

KOSGEB girişimcilik belgesinin alınmasından sonra kazanılan sertifika kullanılarak şirket açılabilir. Şirketin kurulmasından sonra destek alınabilmesi için minimum 2 yıl sürenin geçmiş olması gerekmektedir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise şirketin kuruluş tarihi değil, işletmenin 2 yaşını doldurmadan başvurunun yapılması gerekmektedir.

KOSGEB Girişimcilik Belgesi Alabilmek İçin Kaç Puan Alınmalıdır?

KOSGEB girişimcilik belgesinin alınabilmesi için her bölüm için minimum 50 ve üstü puan alınası gerekmektedir. Bunlara ek olarak bütün bölüm sınavlarından alınan not ortalamalarının 70 ve üstü puan olması gerekmektedir. Eğitim süresince girilen sınavların genel ortalamalarının 70 puan altında olması durumunda bireylerin sertifika alması mümkün değildir.

KOSGEB Girişimcilik Belgesi Geçerlilik Süresi

KOSGEB girişimcilik belgesinin geçerlilik süreleri 2010-2020 yılları arasında alınan eğitimlerin sonuçlarına göre geçerlilik süreleri 10 yıldı. Ancak uzaktan eğitim sistemleriyle alınan sertifikalar için geçerlilik süresi bulunmaz. Buna göre KOSGEB girişimcilik belgesinin tekrar yenilenmesine gerek duyulmamaktadır. Ayrıca E-devlet üzerinden KOSGEB girişimcilik belgesi sorgulama işlemlerini kullanarak eğitim bilgilerine kolay şekilde ulaşabilmek te mümkündür.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.