Çocuk Yardımları Nasıl Alınır? 2024 (Doğumundan Askerlik Yaşına Kadar Alınacak Yardımlar)

Çocuk Yardımları Nasıl Alınır? 2024 (Doğumundan Askerlik Yaşına Kadar Alınacak Yardımlar)

Çocuğunuza hangi yardım başvurusunda bulunabilirsiniz? Devletimiz tarafından dar gelirli ailelerin çocuklarına yapabileceği yardımları sizlere çocuğunuzun doğumundan askerlik çağına kadar sıraladık...

Ülkemizde bir çok birey devlet tarafından sağlanan yardımlardan faydalanmak ister. Türkiye’de bu alanda birden çok sosyal yardım bulunmaktadır. Bu nedenle bu yazımızda alabileceğiniz devlet destekli yardımları sizin için bir araya getiriyoruz.

Gebelik Yardım Parası

Gebelik yardım parası gelire muhtaç duyan anne adaylarının gebelik döneminin başından doğumun sonuçlanmasına kadar geçen süreçte devlet rafından sağlık giderlerinin karşılanması amacıyla yapılan yardımlardır.

Gebelik yarım parası almak için gerekli şartlar nelerdir?

  • Gebelik yardımı almak için aile bireylerinin sosyal güvencesinin bulunmaması gerekmektedir. Sosyal güvenceye sahip olan aile bireylerinin 1. Dereceden yakın olması şart olmamakla birlikte, ikamet ettiği resmi adrese gebe kadının aynı hanede bulunan birey ya da bireyin olması durumu gebelik yardım parasını almasına engeldir.
  • Aile bireylerinin yardıma muhtaç olup olmadığı vakıf mütevelli heyeti tarafından gerçekleştirilmektedir. Gebelik yardım parasına başvuru yapmanız durumunda bu heyet hanenizi ziyaret ederek ihtiyaç durumunuzu belirlemek için denetleme yapacaktır.
  • Anne adaylarına maaş bağlanabilmesi için gerekli şart sağlık bakanlığı tarafından uygulanan takip ve gözleme dönemlerinin aksatılmaması gerekmektedir. Sağlık kontrolleri bu nedenle aksatılmamalıdır.
  • Gebelik yardım parası alınabilmesi için gebe kadınların düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerekmektedir. İzlenim ve kontrol dönemleri 4 döneme ve 9 takibe denk gelir.
  • Gebelik maaşı için anne adaylarının 18 yaş altında olması durumunda aile onayı sonrasında resmi nikahının olması gerekmektedir.

Gebelik Yardım Parası Ne kadar?

Gebelik dönemi boyunca anne adaylarına farklı yardımlar yapılmaktadır. Buna göre gebelik yardımlarını ele alacak olursak:

  • Emzirme ödeneği için kadınların anne adaylarının ya da eşlerinin çalışması yeterlidir. Buna göre her yıl ödeneklerde değişiklik göstermektedir. 2023 yılında emzirme ödeneği 520 TL idi.
  • Çocuk doğum yardımı en fazla 24 olan ve 0-2 yaş arasındaki çocuklar için 2 yıl süren ve aylık 150 TL olarak gerçekleştirilmektedir.

Yardıma muhtaç aileler için gerçekleştirilen ödemeler 9 ay boyunca devam etmektedir. Buna göre geçen yıl aylık 100 TL üzerinden verilirken toplamda 900 TL’ye denk gelmektedir.

Gebelik Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gebelik yardım başvurusu yapabilmek için bulunduğunuz il ve ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfına başvuru yapmanız gerekmektedir. Buna ek olarak E-devlet üzerinden başvuru da yapabilirsiniz.

Hamilelikte Belediyeler Yardım Yapar Mı?

Sosyal yardımlarında olduğu gibi gebelik dönemlerinde de maaş ödemesi yapan belediyeler bulunmaktadır. Belediyelerde bulunan sosyal hizmetler alanlarında gebelik döneminde olan yardıma muhtaç ailelere yardım gerçekleştirilmektedir.

Günümüzde birçok belediye hamilelik dönemlerinde belediyeler tarafından bebek çantası adı altında yenidoğan için bebek yardımları yapılmaktadır. Yardıma muhtaç aileler için gerçekleştirilen bu yardıma başvuru yapabilmeniz için belediyelerin bulunduğu sosyal hizmet binalarına giderek bireysel olarak başvuru yapabilirsiniz.

Yenidoğan Yardımı Nedir? Şartları Nelerdir?

Yenidoğan yardımları bebeklerin ilk doğumları itibariyle sosyal yardımlaşma ve dayanışma kurumları tarafından gerçekleştirilen yardım ödemeleridir. Yardıma muhtaç duyan ve aile bireylerinin sigortasız olması ve asgari ücretin altında olan her aileye bir kereye mahsus olmak şartı ile bu yardımlar yapılmaktadır. Şartlı doğum olarak da adlandırılan yenidoğan yardımı günümüzde aktif olarak gerçekleştirilen yardımlardır.

Yenidoğan yardımları doğumlarını devlet hastanelerinde gerçekleştiren annelere verilmektedir. Doğum belgelerini bulundukları il-ilçelerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurarak gerçekleştirebilirsiniz. Tek sefer gerçekleştirilen bu yardımları almaya hak kazanabilirsiniz.

Yenidoğan Parası Ne Kadar?

Yenidoğan yardım paraları çocuk sayısına göre değişkenlik gösterirken doğum yardımları şu şekildedir:

  • 1. Çocuk 300 TL
  • 2. Çocuk 400 TL
  • 3. Çocuk 600 TL

Doğum Parası Şartları Nedir?

Doğum parası alabilmek içi doğum öncesindeki son 1 yıllık dönemde en az 3 aylık sigorta prim yatırılması gerekmektedir. Doğum izni almadan önce işten ayrılan her anne adayı bu doğum parasını alamaz. Kadınların çalıştıkları işyerlerinde sigortalılık hallerinin sürdürülmesi gerekmektedir. Rapor süreci boyunca 112 gün boyunca çalışma zorunluluğu bulunmaktadır.

Çoklu Doğum Yardımı Ne Kadar?

2024 Çoklu doğum yardım ücretleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) vakfı tarafından görevlendirilen mütevelli heyetinin teftişleri doğrultusunda yapılmaktadır. Yapılan teftişler sonucunda şartları karşılayan anne adaylarına çocuk başında 400 TL ödeme gerçekleştirilmektedir. Ödemeleri PTT üzerinden iki ayda bir alınmaktadır.

Çoklu doğum yardımı başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) vakfına şahsi başvurulara gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle başvuruları yapmanız için vakıfa giderek kimliğinizle bu yardıma bireysel yardım başvuru yapılmalıdır.

Çoklu Doğum Yardımı Nasıl Hesaplanır?

Çoklu doğum yardımları en fazla 2 yıl süren bir yardım ödemeleridir. Çoklu doğum yardım programları ikiz, üçüz e çoklu doğum gerçekleştiren yardıma muhtaç ailelere verilmektedir. 0-2 yaş arasındaki çocuklar için çocuk başına 2 yıl süren aylık 150 TL ödeme yapılmaktadır. Doğum izin gün sayıları ve doğumdan önceki 56 gün, doğum sonrasında 56 gün olmak üzere toplamda 112 gün.

Süt Parası Yardımı Nedir?

Süt parası ödeneği, annelerin bebeklerini emzirmesini teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen ödemelerdir. Doğumdan sonra başlayan ve tek sefer ödenen süt parası, bebeklerin gelişimi için aile bireylerine yapılan ödemelerdir.

Süt Parası Başvurusu Nereye Yapılır?

Süt başvurusu yapmak için Sosyal Güvenlik Kurumuna bireysel olarak dilekçe verilmesine gerek duyulmamaktadır. Bunun yerine ödemeler otomatik yapılırken, anne adayının doğum yaptığı sisteme düşmesi sonucunda herhangi bir evrak ya da dilekçe imzalanmasına gerek duyulmaz. Süt parası sorgulaması için E-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Süt Parası Başvuru Şartları

  • 4A kapsamında doğum yapmadan önce 3 aylık sigortanın olması gerekmektedir.
  • 4B içinde aynı şartlar bulunurken buna ek olarak genel sağlık sigortaları ve prim borçlarının olmaması gerekmektedir.
  • Canlı doğumun gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Süt Parası Ne Kadar?

Süt parası her yıl değişkenlik göstermektedir. Buna göre yıllara göre süt parası şu şekilededir;

  • 2020 – 202 TL
  • 2021- 232 TL
  • 2022 – 316 TL
  • 2023 – 520 TL
  • 2024- 857 TL

Emzirme Ödeneğinde Hak Düşürücü Süre Nedir?

Emzirme ödeneğini almak için belirlenen süre içinde başvuru yapılması gerekmektedir. Bu verilen süre içinde alınmaması durumunda emzirme ödeneğiniz yanacaktır. Emzirme ödeneğinin 5 yıl içinde başvuru yapılarak alınması gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: SOSYAL YARDIM ÖDEME TARİHLERİ 2024

Şartlı Sağlık Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Şartlı çocuk sağlık yardımına başvuru yapabilmek için resmi ikamet adresinize Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına başvuru yaptıktan sonra denetlemeye gelirler. Ancak başvuru yapabilmek için pasaport, ehliyet, resmi kimlik ya da T.C kimlik numaranızın yer aldığı bir belgenizin olması gerekmektedir. Başvurularınızı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfına E-devlet ya da bireysel olarak başvuru yapabilirsiniz.

Şartlı Sağlık Yardım Parası Nereden Alınır?

Şartlı sağlık yardım başvurusu yaptıktan sonra onaylanan başvurularınızı PTT şubelerinden alabilirsiniz. Bulunduğunuz il ya da ilçedeki PTT’ye giderek kimlik numaranızı vererek isminize yatırılmış olan yardı paralarını alabilirsiniz.

Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Şartlı eğitim yardım başvuruları okul dönemlerine bakılmaksızın yılın farklı dönemlerinde başvurular yapılmaktadır. Resmi olarak ikamet ettiğiniz yerdeki Sosyal Yardımlaşma derneklerine ya da E-devlet üzerinden kişisel başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru sırasında T.C kimlik numaranızın bulunduğu resmi kimliklerinizin olması gerekmektedir. Şahsi olarak başvuru yapacağınız için farklı belgelere gerek duyulmaz.

Şartlı Eğitim Yardımları Ne Kadar?

Şartlı eğitim yardımları ilk öğretim öğrencileri için aylık 100 TL, Ortaöğretim öğrencileri için 130 TL, Ortaöğretim ve üstü kız öğrencileri için 150 TL’dir.

Askerlik Maaşı şartları Nelerdir?

Askere giden ya da gitmekte olan bireylerin, sosyal güvencesi olmaması durumunda fakir ve muhtaç duruma sahip bireyler devletten destek almaktadır. Mütevelli heyeti kararları sonucunda resmi nikahlı eşi, anne-babası ya da bu yardım programlarından faydalanabilmektedir. Bu yardım varsa eşi, annesi ya da babası ile sınırlıdır.

Asker Annesi Maaşı Almak için Nereye Başvuru Yapmalı?

Başvuru yapabilmek için resmi ikamet adresinin bulunduğu Sosyal Yardımlaşa ve Dayanışma vakıflarına şahsi olarak başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapan bireyin daha önce vakıfta kaydı olmaması durumunda Hane başvuru Kayıt formu alarak doldurması gerekmektedir.

Askerlik Maaşı Ne Kadar?

Askerlik harçlığı olarak adlandırılan askerlik maaşları görev yerlerine göre değişkenlik göstermektedir. Ancak 2023 yılında ortalama askerlik maaşları 237,5 TL. Bu rakam her yıl değişkenlik gösterdiği için farklılıklar görülebilmektedir.

Muhtaç Asker Çocuğu Maaşı Ne Kadar?

Muhtaç Asker çocuğu maaş ödemeleri aylık olarak gerçekleştirilen ödemelerdir. Asgari ücretin altında maaş alan aile bireylere verilen muhtaç asker çocuğu maaşları aylık 800 TL’dir. Asgari ücretin yükselmesiyle birlikte değişkenlik göstermektedir.

Muhtaç Asker Maaşına Kim Başvuru Yapabilir?

Aile bireylerinin asgari ücretinin altında maaş alan ve yardıma ihtiyaç duyan bireylerin oğlunun askere gitmesi durumunda muhtaç asker maaşı almaktadır. Buna göre başvuruyu eşi, annesi ya da babası tarafından bireysel olarak başvuru yapması gerekmektedir.

Muhtaç Asker Maaş İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Muhtaç asker maaşı başvuruları bulunduğunuz il – ilçelerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına bireysel olarak başvuru yapılması gerekmektedir. Bulunduğunuz ildeki vakıfa giderek askere giden bireyin T.C numarasının yer aldığı bilgileri doldurmanız gerekirken başvuruya 1. Dereceden yakınlar başvurabilmektedir. Vakıf tarafından başvurunuzun onaylanması durumunda denetlenmek amacıyla resmi ikamet adresinize vakıf tarafından denetçiler gelecektir.

Asker Çocuğu Aylık Ne Kadar?

Asker çocuklarına 2023 yılında aylık olarak 350 TL olmak üzere 2 Ayda bir 700 TL ödeme yapılmaktaydı. BU durum 2024 yılında 800 TL verilmektedir. Bu durum askerdeki çocuk sayısına göre değişkenlik göstermesi sebebiyle 2 ayda bir 1600 TL alacağınız anlamına gelmektedir.

Belediyeler Asker Ailelere Yardım Veriyor Mu?

Resmi olarak ikamet ettiğiniz belediyeler, askerde olan çocuklu ailelerin muhtaç durumda olanlar için ek destek ödemeleri gerçekleştirmektedir. Sosyal yardımlara ek olarak aile bireylerden birinin askerde olması durumunda asker harçlığı olarak nitelendirilen ve belirli periyotlarla ödemeler yapılır. Bu durum belediyelere göre değişkenlik gösterse de sosyal yardıma muhtaç olan ailelere düzenli olarak bu ödemeler yapılmaktadır.

Çocuk Destek Bileşeni Parası Ne Kadar?

Çocuk bileşenleri kapsamında 2 çocuk sahibi olan hanelere 350 TL, 3 çocuğa sahip olan hanelere 450 TL, 4 çocuklu ailelere 550, 5 ve üzeri çocuğu bulunan ailelere 650 TL Ek ödeme gerçekleştirilmektedir. Bu her yıl artarak devam etmesi sebebiyle 2024 yılı için geçerli ödemelerdir.

Çocuk Destek Bileşeni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çocuk destek bileşeni başvurusu yapmak için ilk olarak bir adet dilekçeyle birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlüğüne ya da Sosyal hizmetler müdürlüklerine bireysel olarak başvuru yapmanız gerekmektedir. Buna ek olarak E-devlet üzerinden resmi başvuru da yapabilirsiniz.

Çocuk Destek Bileşeni Başvuru Şartları Nelerdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Muhtaçlık sınırları altında olmak
  • Hane ya da kendi üzerinize herhangi bir mal bulunmaması
  • Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarında nakdi yardım almak
Çocuk Destek Bileşeni Nedir?

Asgari ücretin 3/1 altında gelirleri bulunan ailelerin korunması amacıyla şartlı eğitim yardımı ve şartlı sağlık yardımları yapılmaktadır. Bunlara ek olarak eğitim süreleri boyunca farklı eğitim bursları verilmektedir. Muhtaçlık sınırında yer alan aile bireylerinin çocukları için verilen çocuk destek bilişenleri bu yardımlardan faydalanabilmektedir. Bu yardımları PTT üzerinden alabilirsiniz.

Çocuk Destek Bileşeni Parası Ne Kadar?

Çocuk destek bileşeni paraları 1-2 çocuk olanlar için 350 TL, 3 çocuklu aileler için 450 TL, 4 çocuğa sahip olanlar için 550 TL, 5 ve üzerinde çocuğa sahip olanlar ise 650 TL ödeme gerçekleştirilmektedir.

Çocuk Destek Bileşen Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çocuk Destek bileşen başvurusu yapmak için E-devlet üzerinden şahsi adresinize girerek ya da bir dilekçe yazarak Aile ve Sosyal Hizmetler İl müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet merkezlerine giderek şahsi başvurularınızı yapabilirsiniz.

Çocuk Destek Bileşeni Başvuru Şartları Nelerdir?

  • T.C vatandaşı olmak
  • Muhtaçlık sınırları altında olmak
  • Aile bireyleri ya da şahsi bireylerin üzerine herhangi bir mal varlığının olmaması
  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarında nakdi yardım alıyor olmak

9-18 Yaş Arası Engelli Başvurusu Nereye Yapılır?

9-18 Yaş arası başvurusu yapmak için Engelli sağlık kuru raporunu almak için MHRS ya da alo 182 üzerinden randevu almanız gerekmektedir. Randevu tarihlerine başvuru yaptıktan sonra özel dilekçe formunu doldurarak heyete çıkmanız gerekiyor. Heyetten onay aldıktan sonra engelli raporunu alabilirsiniz.

18 Yaş Altı Engelli Aylığı Ne Kadar Oldu?

18 yaş altında olan engelli bireylerin yakınlarına ödenen aylık maaşları son düzenlemelerle birlikte 2.797 TL oldu. Bu yardımı 18 yaşından küçük olan bireylere bakan aile bireyleri almaktadır.

SED Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

SED Yardım Başvurusu yapabilmek için bir dilekçe kullanarak Sosyal Hizmet Merkez müdürlükleri ya da Aile ve Sosyal Hizmetler müdürlüklerine bireysel başvuru yapılabileceği gibi E-devlet üzerinden de resmi başvuru yapılmaktadır.

Kimler SED Yardımı Alabilir?

Çocukların temel ve bireysel ihtiyaçlarının karşılanması ve yaşamlarının sürdürülebilir olması konusunda zorluk çeken aile bireyleri alabilir. Çocukların kendilerini geçindirecek seviyeye kadar bakımını ve beslenmesini üstlenmek amacıyla ekonomik ve psikolojik destekler aile bireylerine yardım yapılmaktadır.

SED Yardımı Başvuruları Kaç Ayda Bir Ödenir?

SED yardım başvuruları 2 farklı şekilde yapılmaktadır.

Süreli: Onaylanma sürecinde belirtilen zarfı her ay ödeme alınırken, geçici olanı ise en fazla 2 kez olarak şekilde ödemeler gerçekleştirilmektedir.

SED Yardımı Ne Kadar?

SED Yardımı çocuk başına destek olması kaydıyla 3.037 TL olarak gerçekleştirilirken koruyucu ailelerde çocuk başına ortalama 3.645 ile 4.850 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

TÜM SOSYAL YARDIMLARDAN İLK SİZ YARARLANMAK İÇİN;

İOS UYGULAMAMIZI TIKLA İNDİR

ANDROİD UYGULAMAMIZI TIKLA İNDİR

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum