Doğum Yardımı Şartları Nelerdir? 2024 (Süt Yardım)
Çalışan anne adaylarının belirli dönemlerinde işlere ara vermek zorunda kalabilir. Doğum süreci bu ara verme durumlar arasında önemli bir yere sahiptir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı doğum yardımı, yeni doğan bebek bakıma ve ilgiye muhtaç olması sebebiyle anneler çalışma hayatlarına ara verir. Bu durumlarda işverenler personellere izin verme zorunluluğuna sahiptir. Anneler iş hayatlarına ara verdiği durumlarda devlet tarafından zorunlu tutulan doğum yardımı anneler tarafından alınmaktadır.
Çalışan Ebeveynlere Yardım Yapılır Mı?
Sigortalar sadece kişisel sağlık ve emeklilik değil aynı zaman da doğum sürelerini de kapsamaktadır. Sigorta kapsamına göre ebeveynler hamilelik dönemlerinden doğum anlarına kadar yardım alabilir. Doğum yardımı bireylerin ödemiş oldukları sigorta primlerinden karşılanmaktadır.
Çalışan ebeveynler için çalıştıkları iş yerleri tarafından da yardım alabilirler. Yardımlar maddi olarak yapıldığı gibi hediye kartları gibi farklı türden de yardım alabilirler. Bu durumlar çalıştığı şirketlere göre değişkenlik göstermesi sebebiyle, bu yardımları vermeyen şirketler de bulunmaktadır.
Doğum parası mavi kart ve Türk vatandaşlarına verilen yardımdır. Türk vatandaşı olan annelere verilen bu yardım 2015 yılında zorunlu hale getirilmiştir.
Doğum Yardımı Almanın Şartları Nelerdir?
- Doğum yardımı alabilmek için Kimlik Paylaşım Sistemine kaydolunması gerekir.
- Kayıt yapıldıktan sonra “Doğum yardım başvurusu dilekçesi” doldurulmalıdır.
- Dilekçe bireysel başvuru yapılmak üzere Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl müdürlüklerine verilmelidir.
- Başvuru sonucunun sonuçlanması için görevliler tarafından araştırılmaktadır
- Başvurunun olumlu sonuçlanmasından sonra doğum yardımı alabilirsiniz.
Doğum İzni Kaç Gün?
Doğum izni diğer adıyla analık izni, doğum öncesinde 8, doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık bir süredir. Yani toplamda 112 gün. Doğum izni sadece anneler için değil, babalar içinde geçerlidir. Babalar 5 günlük doğum izni alma hakları bulunmaktadır.
Süt Parası Nasıl Alınır?
Süt parası, çalışan annelerin doğum sürecinden sonra yardımdır. Sigortalı olarak çalışan anne adayları ya da eşinin sigortalı olarak çalışması durumunda verilen ödeneklerdir. Süt parasından yararlanabilmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Hizmetlere başvuru yapılması gerekmektedir.
Süt Parası Başvuruları Şartları Nelerdir?
Süt parası almak için başvuru yapacak olan babanın hanımının çalışmıyor olması gerekmektedir. Buna ek olarak hanımının yeni doğum yapma şartları bulunmaktadır. Anne adaylarının işten ayrılmasından 300 gün içinde bebeklerinin doğması durumunda süt parsına başvuru yapabilir. Buna ek olarak işten çıkan sigortalı çalışanın doğum yapmadan önceki 15 aylık sigortalılık süresi boyunca toplamda 120 gün sigortalılık süresinin olması gerekmektedir.
Doğum Yardımı Ne Kadar?
Doğum yardımı 2017 yılından itibaren yapılmaktadır. 01.01.2024 tarihinden itibaren 2.500 Türk lirası doğum yardımı yapılmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.