Yetim Aylığı Nedir? Babadan Yetim Aylığı Alma Şartları

Yetim Aylığı Nedir? Babadan Yetim Aylığı Alma Şartları

Yetim aylığı, bireylerin sosyal yaşam alanlarında kendilerini geçindiremeyecek seviyede olması ve en temel barınma ihtiyaçları arasında yer alan giyim, barınma ve gıda gibi ihtiyaçların karşılanması amacıyla verilen maaşlar arasında yer alır.

Türkiye’de eski tarihlerden günümüze kadar öksüz, yetim ve kimsesiz olan bireylerin hayatlarını idame ettirmeleri amacıyla maddi ve manevi değerlere ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçların karşılanması amacıyla farklı vakıflar kurulmuştur. BU vakıflar organize ve düzenli hale getirilerek Türkiye Cumhuriyeti devletinde sosyal devletin olma sorumluluklarını yerine getirmek için destek sağlanır. Buna göre yetim aylığı öksüz bireylere verilen maaştır.

Yetim Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yetim aylığı başvurusu yapmak için ilk olarak 4A aylığa bağlanma işlemlerinde ödenek talep belgesi ile Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine bireysel olarak başvuru yapılması gerekmektedir. Aylığın bağlanmasından sonra Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapılır. Buna göre 4B BAĞKUR statüsünde ölüm aylığı bağlamları ise bireyin dosyasının yer aldığı Sosyal Güvenlik Müdürlüğüne bireysel olarak başvuru yapması gerekmektedir.

Yetim Aylığı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yetim aylığı başvurusu yapabilmek için bireylerden istenen evraklar ise;

  • Vasi tayininin gerek duyulması durumlarında vasi ilanı
  • Gelir-Aylık-Ödenek talep belgesi
  • Malul çocuklar için gerekli sağlık kurulu raporu
  • Sosyal Güvenlik Kurumunun YÖK ve Millî Eğitim Bakanlığıyla yapmış olduğu protokole göre öğrenim belgelerini elektronik ortamlardan temin edilmesi durumlarında öğrenim belgesi almaya gerek duyulmaz.

Yetim Aylığını Kimler Alabilir?

Vefat etmiş sigortalı bireyin geride kalanlar için yetim ve dul aylığı alabilmesi için;

  • Minimum 1800 gün malullük ve ölüm sigorta primlerini ödemiş olması gereklidir.
  • 4A sigortalılar için borçlanmalar hariç minimum 5 yıllık sigortalık süresinin 900 gün malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerini ödemiş olması gerekmektedir.

Bunlara ek olarak;

  • Maaşın bağlanması durumunda sigortalı olarak tekrar çalışmaya başlandığında maaşın kesilmesi durumlarında vefat edenlerin geride kalanlar için yazılı talep oluşturmaları durumunda tekrardan maaş bağlanır.
  • Malullük, yaşlılık ya da vazife malullüğü maaşı alma sırasında ya da maaşlara hak kazanması durumunda henüz işlemlerin tamamlanmaması sırasında maaş bağlanmamış durumdayken,
  • 4B BAĞ-KUR sigortalılar için geride kalanlar ölüm dul ve yetim aylıklarını alabilmek için genel sağlık sigortaları primleri dahil olmak üzere hiçbir şekilde prim borçlarının olmaması gerekir.

Vefat etmiş sigortalı bireyin çocuklarına yetim aylığı bağlanabilmesi için gerekli şartlar ise;

Yetim Aylığı Almak İsteyen Erkek Çocuk

Yetim olan erkek çocuklarının evliliklerine bakılmaksızın 18 yaşını orta öğrenim görmeleri durumlarındaysa 20 yaşını, yüksek öğrenim görmeleri durumunda ise 25 yaşını doldurmamış olmaları gerekir. Buna göre çalışma seviyelerinin minimum %60’ını kaybettiği engelli sağlık raporu olan malul durumda olan çocuklarda yaş şartı aranmamaktadır. Buna ek olarak sigorta süresi sebebiyle aylık bağlanmamış ya da geliri olması gerekmektedir.

Dul ve Yetim Aylığı Kız Çocuğu

Yetim ve dul aylığı almak isteyen kız çocuklarında bekar olma şartı aranmaktadır. Evli olan ancak sonradan boşanmış olan kadınların kendilerine tekrar yetim aylığı bağlanmaktadır. Kız çocuklarında erkeklerin aksine herhangi bir eğitim seviyesi ya da yaş aranmamaktadır. Buna ek olarak kız çocuklarında erkeklerde olduğu gibi kendi sigortalık süresi sebebiyle aylık ya da maaş bağlanmamış olması gerekmektedir.

Yetim Aylığı Hangi Durumlarda Kesilir?

Yetim aylığı almayı hak eden bireylerin belirlenmiş kriterlerin yerine getirilmemesi durumlarında yetim aylığı kesilmektedir. Buna göre yetim aylığını kesebilecek durumlar ise;

  • Kız çocuğunun evlenmesi durumlarında
  • 7103 sayılı kanunu ve 2018 yılında yetim aylığın kesilmesini ön gören yetimler lehine yeni düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre “27/3/2018 tarihinden itibaren ölüm aylığı bağlanması talebinde bulunan çocuklardan 4/1-(a) kapsamında sigortalı sayılanlara; 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görüyorsa 20 yaşını, yüksek öğrenim görüyorsa 25 yaşını doldurana kadar yetim maaşı bağlanır. Aylık almakta iken 4A kapsamında sigortalılığa tabi çalışmaya başlayan hak sahibi çocukların da kanunda belirtilen yaş ve öğrencilik nitelikleri devam ettiği sürece bağlanan aylıkları da devam edecektir.”
  • Erkek çocuklar yüksek öğrenim eğitimi alıyorsa 25, orta öğretim eğitimi alıyorsa 20 yaş ve herhangi bir öğrenim kurumunda devam ediyorsa 18 yaşını doldurması durumlarında
  • Bireylerin kendi sigortalılık süreleri sebebiyle gelir elde etmesi ya da aylık bağlanması durumlarında
  • “5434 sayılı Kanuna göre yetim aylığı bağlananların 5510 sayılı Kanunun 4A, ve 4B statüsünde çalışmaya başlamaları halinde yetim aylıkları kesilmemektedir. 5434 sayılı Kanunun 99 uncu maddesi gereğince yetim aylığı alanların 5510 sayılı Kanunun 4C statüsünde çalışması halinde” yetim aylığı kesilmektedir.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.