Şartlı Sağlık Yardımı Nedir? Başvuru Şartları Nelerdir? E-devlet Üzerinden Nasıl Başvuru Yapılır?

Şartlı Sağlık Yardımı Nedir? Başvuru Şartları Nelerdir? E-devlet Üzerinden Nasıl Başvuru Yapılır?

Şartlı sağlık yardımı, ülkemizde dar gelirli ve yoksul ailelere hayatlarını idame ettirmeleri amacıyla yapılan yardımlar arasındadır.

Şartlı eğitim yardımı, para yardımı, gebelik yardımı ve doğum yardımı gibi birbirinden farklı yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımlar Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlığı tarafından yapılmaktadır.

Şartlı sağlık yardım başvurusunu yaptıktan sonra başvurusu kabul olan aileler, 0-6 yaş arasında olan çocuklar için düzenli şekilde sağlık kontrollerinin yapılması, çocukların düzenli olarak aşılarının yapılması amacıyla hastanelerde yapılmaktadır. Sadece dar gelirli aileler bu yardımdan faydalanabilmektedir. Bu nedenle bu yardımdan faydalanabilmek için aile bireylerinin SGK kaydının olmaması gerekmektedir.

Şartlı Sağlık Yardımı Nedir?

Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlığı tarafından sosyal güvencesi bulunmayan anne ve babaların 0-6 yaş aralığında olan çocuklar için sağlık ve aşı gibi hastanede yapılacak işlemlerin Şartlı Sağlık Yardımı adı altında destek sağlanmaktadır. Çocukların düzenli şekilde sağlık kontrollerinin yapılması ve çocukların aşılarının aksatılmaması amacıyla Şartlı Sağlık Yardımı dar gelirli ailelere yapılmaktadır.

Özellikle gebe anne adaylarının şartlı sağlık yardımları kapsamında gebelik parası alabilmesi için düzenli olarak sağlık kontrollerine düzenli olarak gitmeli ve bebeklerini hastanede dünyaya getirmeleri gerekmektedir. Ek olarak Şartlı Sağlık Yardım paraları annelerin Türkiye Cumhuriyeti numarası üzerinden PTT hesaplarına yatırılmaktadır.

Şartlı Sağlık Yardım Başvuru Şartları Nelerdir?

Şartlı Sağlık Yardımı alabilmek için dar gelirli ailelerin 0 – 6 yaş arasında çocuğa sahip olması gerekmektedir. Bu yardımdan faydalanabilmek için karşılanması gereken şartlar ise;

  • Hane bireylerinin Sosyal Güvenlik Kurumu, Emekli Sandığı ya da BAĞ-KUR’da herhangi bir kaydının olmaması yani sağlık güvencesinin olmaması gerekmektedir.
  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfı tarafından hane halkının muhtaçlık durumu altında olması gerekmektedir.
  • Şartlı Sağlık Yardımından faydalanabilmek için hane bireylerinin doğan çocuğu doğum dahil olmak üzere hastaneye giderek sürekli olarak sağlık kontrollerinin yaptırması gerekmektedir. Çocuğa yapılacak kontroller Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş takvimdeki tarihlere göre yapılmaktadır.

Şartlı Sağlık Yardımı çocuğun doğumundan itibaren başlar ve 6. Yaşını tamamlayana kadar devam eder. Şartlı Sağlık Yardımı başvuru yapabilmek için ikamet edilen ildeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gidilerek bireysel başvuru yapılması gerekmektedir.

Şartlı Sağlık Yardımı Nereye Yapılır?

Şartlı Sağlık Yardımı başvurusu ikamet edilen şehirdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gidilerek yapılması gerekmektedir. Başvuru esnasında sadece Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının yer aldığı pasaport, ehliyet ya da kimlik kartının olması yeterlidir. Buna ek olarak başvuruyu sadece anne yapabilmektedir.

Şartlı Sağlık Yardımı Nasıl Yapılır?

Şartlı Sağlık Yardım başvurusu yapabilmek için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının faaliyet alanındaki il ya da ilçelerde ikamet etmeniz gerekmektedir. Buna ek olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında Şartlı Sağlık Yardımı başvuru formu doldurulması gerekmektedir. Başvuruyu hanedeki anneler Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının yer aldığı belge ile yapabilir.

Şartlı Sağlık Yardım başvurusu alabilmek için muhtar tarafından verilen fakirlik belgesi alınarak başvuru yapılması durumunda bu yardımdan faydalanma olasılığını artırmaktadır. Başvuru yapıldıktan sonra vakıf mütevelli heyeti başvuruyu değerlendirerek olumlu olması durumunda annelerin hesaplarına yardım başvurularını yatırmaktadır. Başvuru yapılması sonrasında Şartlı Sağlık Yardımı başvurusu 30 gün içinde sonuçlanmaktadır. Ancak başvuruların yoğun olması durumlarında bu süre 2 aya kadar uzayabilmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları dar gelirli ailelere farklı yardımlar da vermektedir.

Şartlı Sağlık Yardım Başvuru Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Şartlı Sağlık Yardımı başvuru sorgulama işlemleri için başvuru yapan annelerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını kullanarak E-devlet sitesi üzerinden başvuruları sorgulayabilirler. Buna ek olarak E-devlet üzerinden başvuru sürecini de takip edebilirsiniz. Şartlı Sağlık Yardım başvurusu sorgulama işlemleri için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama adresi üzerinden sorgulamaları yapabilirsiniz.

Başvuru yapanlar başvurularını ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına girerek bireysel olarak da sorgulayabilir. Şartlı sağlık yardımı telefon numarası ile sorgulamak isteyenler için Sosyal Destek ve Sosyal yardımlar numaraları olan Alo 144 ve Alo 183 üzerinden de başvurularını sorgulayabilirler.

Şartlı Sağlık Yardımından Kim Faydalanabilir?

Şartlı sağlık yardımından faydalanmak için ilk olarak sosyal güvencesi olmayan aileler faydalanabilmektedir. Özellikle 0-6 yaş aralığında çocuğu bulunan, yeni doğum yapan ve hamile olan anneler faydalanabilmektedir. Bunlara ek olarak şartlı sağlık yardımından kim faydalanabilir sorusunun cevabı ise;

  • Hane halkında sosyal güvencesi olmaması
  • 0-6 yaş arasında çocuğun olması
  • Hanedeki çocuk ya da çocukların sağlık kontrollerinin doğumu itibariyle kontrollü olarak aksatılmadan yaptıranlar faydalanabilmektedir.

2024 Şartlı Sağlık Yardımı Ne Kadar?

2024 Şartlı sağlık yardımı ne kadar sorusu en fazla merak edilen konuların başında gelmektedir. Buna göre 2024 yılında şartlı sağlık yardımı ise;

  • 0-6 aralığında olan her çocuk başı 100 Türk lirası
  • Buna göre 2 çocuğu olanlar 200 Türk lirası almaktadır.

Şartlı Sağlık Yardımı Ne Zaman Yatıyor?

Şartlı sağlık yardımı 2 ayda bir olmak şartı ile yatırılmaktadır. Buna göre şartlı sağlık yardımı yatırılma tarihleri ise;

  • Ocak
  • Mart
  • Mayıs
  • Temmuz
  • Eylül
  • Kasım

Aylarında olmak üzere 6 ay yatırılmaktadır. Buna göre şartlı sağlık yardımları anne adaylarının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının son 2 rakamına göre değişkenlik göstermektedir. Ödemeler ayın 24 ile 28’i arasında yapılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının son hanesi 0 olanlar ayın 24’ünde, 2 olanlar 25’inde, 4 olanlar 26’sında, 6 olanlar 27’sinde ve 8 olanlar ise ayın 28’inde yapılmaktadır.

Şartlı Sağlık Yardımı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Şartlı Sağlık Yardımı başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? Sorusu son dönemlerde en fazla merak edilen soruların başında gelmektedir. Buna göre şartlı sağlım yardım başvurusu alabilmek için gerekli evraklar ise şu şekildedir;

  • Türkiye Cumhuriyeti kimliğin aslı ve fotokopisi
  • İkametgâh belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumundan temin edilecek başvuru yapan kişinin ve aile bireylerinin işsiz olduğunu gösteren resmî belge
  • Aile bireylerinin vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Muhtar tarafından verilen fakirlik belgesi
  • Doğum yapan annelerin hastanede doğum yaptığını gösteren resmî belge
  • Doğum yapan annelerin bebeklerine ait kimlik ve doğum belgesi

Bunlara ek olarak geçmiş dönemlerde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfı kaydı bulunmayan ya da hamile kadınların vakfa kaydolması gerekmektedir. Başvuru yapan bireylerin hane başvuru kayıt formu, şartlı Eğitim – Sağlık Hak sahibi sözleşmesi ve sorgu dilekçesi olmak üzere toplamda 3 form doldurulmalıdır.

Şartlı Sağlık Yardımı Kesilir Mi?

Şartlı Sağlık Yardımı muhtaçlık sınırının ortadan kalması ya da aile bireylerinin sağlık güvencesinin olması durumunda kalkar. Buna ek olarak şartlı sağlık yardımı hangi durumlarda kesilir sorusunun cevabı ise;

  • Sağlık bakanlığı tarafından sunulan sağlık hizmetinin doğumdan 6. Yaşına kadar belirlenmiş tarihlerdeki kontrollere giderilmemesi ve gerekli aşıların düzenli olarak yaptırılmaması
  • Çocuğun 6. Yaşını tamamlamış olması
  • Şartlı sağlık yardımı alınan il ya da ilin dışına çıkılması. (ikamet adresinin değişmesi)
  • Aile bireylerinin bir ya da birden fazlasının muhtaçlık sınırından çıkma durumlarının vakıf tarafından tespit edilmesi ya da bireylerin bireysel olarak bildirmesi
  • Başvuru yapan anne ya da babasının vefat etme durumu
  • Çocuğun vefat etme durumu

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum