2024 Gassal Maaşları Ne Kadar? Gassal Ne Demek?

2024 Gassal Maaşları Ne Kadar? Gassal Ne Demek?

İslam dininde vefat eden insanların gömülmeden önce yıkanması gerekmektedir. Bu durumda vefat eden inanları yıkamakla görevli olan bireylere gassal ismi vergilemektedir. Vefat eden insanların toprak altına gömülmeden önce temizlenmesi yapmaktadır.

Gassaller vefat eden bireylerin toprak altına gömülmeden önce diğer dünyaya daha temiz bir beden olarak gönderilmesi amacıyla temizlenir. Bu işlem sonrasında kefene sarılarak defin işlemleri tamamlanır. Günümüzde gassal mesleği yaygın olarak bilinmese de geçmişten günümüze kadar aktif olarak devam edilen meslekler arasında yer almaktadır. Günümüzde ise gassal mesleğini yapan bireylerin maaşları da en az meslekleri kadar merak edilen sorular arasında yer almaktadır.

Gassal Nedir?

Gassal İslam dininde vefat etmiş olan bireylerin temizlenmesi amacıyla ölü bedenleri yıkayan bireylere denir. Gassal farklı dini inanışlarda da yer alan vefat eden bireylerin yıkanması işlemlerini yapsa da İslam dininde İslam dinine uygun şekilde yıkama işlemlerini yaparak kefenlenmesine uygun olarak gerçekleştirilen işlemleri yapmaktadır.

Gassal mesleğini yapan bireylerin eğitim almış olması gerekirken, İslam dinine uygun olacak şekilde yıkama işlemini yapacağı için Diyanet İşleri başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilecek olan eğitimlerini tamamlayarak başarılı bir şekilde bu mesleği yapacağını kanıtlaması gerekmektedir.

Gassaller Ne İş Yapar?

Gassal mesleğini yapan bir bireyin vefat eden bireylerin yıkama ve temizleme işlerine ek olarak yıkama sonrasında ölü bedenleri kefenlemekle görevlidir. Buna ek olarak vefat eden bireyin gömülmesi öncesinde aktif olarak görev alan gassal bireylerin yaptığı işlemler ve işler ise şu şekildedir;

  • Gassal bireyin görevi vefat eden bireyin İslam dinine göre yıkama işlemlerini yapmasıdır
  • Vefat etmiş olan bireyin yakınları tarafından uygun bir şekilde son kez görmesine de olanak tanımaktadır
  • Vefat eden bireyin vücudunda herhangi bir yara bulunuyor ise bu yarayı temizlemekle görevlidir.
  • Vefat eden bireyin yıkama sonrasında İslam dinine uygun olarak defnedilmesinden önce uygun şekilde kefenlenmesine yardımcı olur
  • Vefat eden bireyin boş tabu içine uygun şekilde yerleştirilmesinde önemli rol oynar
  • Tabutun kapatılmasına yardımcı olur
  • Vefat eden bireyin tabutun içine konulmasına ve tabutun bekleme alanında durmasına yardımcı olur
  • Bu işlemleri tamamladıktan sonra son olarak cenazeyi teslim eder.

Gassal Nasıl Olunur?

Son dönemlerde bireyler taflanından en fazla merak edilen konuların başında gassal nasıl olunur sorusu gelmektedir. Buna göre Gassal mesleğini yapmak isteyen bireylerin ilk olarak yapması gereken en önemli konu Kamu Personeli Seçme Sınavına girmesi olacaktır. Gassal mesleğini yapabilmek için yüksek puan alma şartı bulunmamaktadır. Milli Eğitim bakanlığı tarafından belirlenmiş olan puan alımı sonrasında yerleştirmeler gerçekleştirilmektedir. Buna ek olarak Gassal olabilmek için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilen Gassal eğitimlerinin de eksisiz olarak tamamlanması gerekmektedir.

Gassal Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Gassal olabilmek için bireylerin Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığıyla birlikte gerçekleştirmiş olduğu gassal kurslarını başarılı şekilde tamamlaması gerekmektedir. Ortak payda ile yürütülen bu kurslarda gassal mesleği son dönemlerde en fazla tercih edilen meslek grupları arasında yerini almayı başardı. Gassal olacak bireylerin bu kurslara giderek cenaze defin işlemlerini gerçekleştirebilecek bilgi ve tecrübeye sahip olabilir. Son olarak Gassal olmak için hangi bölüme gidilir sorusunun cevabı bu kursları başarılı şekilde tamamlamak gerekir.

Gassal Ne Kadar Maaş Alır?

657 Devlet Memurları Kapsamına göre 2024 yılında gassal mesleğini yürüten bireylerin ortalama maaşları 35 000 Türk lirası ile 47 000 Türk lirası arasında değişkenlik göstermektedir. Buna göre gassal maaşı hesaplanırken işe yeni başlayan, bekar olan ya da bu gibi özel kriterler göz önünde bulundurularak 2024 gassal maaşı hesapları yapılmaktadır.

Gassal maaşları genel olarak işe ilk başlayanlar için 35 000 Türk lirası ile işe başlamaktadır. Ancak görev süresi 3 yılından daha fazla ise 42,000 Türk lirası olurken, 6. Yılın sonunda gassal maaşı 45 000 Türk lirasına kadar çıkmıştır. Son olarak 25 yılını tamamlayan bir gassal maaşı ise 2024 gassal maaşı 47 000 Türk lirasıdır.

Belediye gassal maaşları erkek ve kadın olmak üzere farklı insan bedenlerini yıkasalar da genel olarak belediye bünyesinde hizmet veren bir gassal maaşı 45 000 Türk lirasına kadar çıkmaktadır.

Gassal Çalışma Şartları Nelerdir?

Gassal olma şartları arasında en az eğitim seviyesinin lise mezunu olması gerekmektedir. Buna ek olarak lise mezunu olan bireylerin Kamu Personeli Seçme Sınavından gassal olabilmek için yeterli puanı almış olması gerekmektedir. Gassal mesleği İslam dinine uygun defin işlemlerinin yapılmasına yardımcı olurken özellikle hizmet sektöründe en önemli meslek grupları arasında yer almaktadır.

Gassal mesleğinin çalışma şartları insanlar tarafından maaşları kadar merak edilen konular arasında yer alır. Bu nedenle gassal olarak bireyler farklı resmi kurum ve kuruluşlarda aktif olarak görev yapmaktadır. Buna göre gassal olmadan önce dikkat edilerek araştırılmalı ve buna göre seçim yapılmalıdır. En önemli konu vefat eden birinin yıkama işlemi yapılacağı için her bireyin bu mesleği yapacağı pek mümkün değildir.

Gassal Çalışma Saatleri

Gassal olarak görev yapan bireyler vefat eden insanları yıkaması sebebiyle çalıştıkları ortamlar da oldukça sessiz ve temiz bir ortamdır. Gassal olarak görev yapan bireyler haftanın 5 günü çalışmaktadır. Ancak elbette vefat eden bireylerin hafta sonu vefat etmesi ve buna bağlı olarak yoğun şekilde ölü sayısının fazla olması sebebiyle iş saatlerinde esnemeler meydana gelebilir. Gassal devlet memuru olması sebebiyle yıllık izinleri ve farklı rapor gibi izinleri de bulunmaktadır.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.