Dul Maaşı Nedir Nasıl Alınır Başvurusu Şartları Nelerdir? 2024

Dul Maaşı Nedir Nasıl Alınır Başvurusu Şartları Nelerdir? 2024

Vefat etmiş sigortalı eşin erkek ya da kadın fark etmeden eşine bağlanan maaş, geride kalan eşin sosyal yaşam devlet koşulları gereğince yaşamını idame ettirmesi amacıyla SGK tarafından bağlanan ölüm aylığıdır.

Ölen bireyin hayatta lan eşinde dul maaşı verilirken anne, baba ve çocuklarına ise yetim aylığı bağlanmaktadır. Ancak vefat eden sigortalıların ailesinde yetim ve dul baylığı bağlanabilmesi için ölen bireyin belirlenmiş şartları karşılaması gerekmektedir.

Yetim ve Dul Maaşı Nedir?

5534 sayılı kanun hükümlerine göre vefat eden sigortalı bireyin eşine bağlanan dul maaşı, anne, baba ve çocuklarına bağlanan maaşa yetim maaşı verilmektedir. Ölüm maaşı olarak da adlandırılan yetim ve dul aylığı, SSK, Emekli sandığı ya da BAĞKUR’a bağlı olarak vefat eden bireylerin yakınlarına bağlanmaktadır.

Hayatta olan eşin dul maaşı alabilmesi için bireyin resmi nikahlı olması gerekmektedir. Buna göre eşler arasında imam nikahı ile evli olan bireylerin dul maaşı almaya hakkı yoktur. Buna ek olarak çocukları içinde yetim başvurusu yapılamamaktadır.

Yetim aylığı vefat eden sigortalı bireyin baba ve annesine bağlanmaktadır. 65 yaş altındaki baba ve anneler, eş ve çocuklarından geri kalan hisse oranlarına göre dul maaşı almaktadır. Buna göre 65 yaş üstündeki baba ve annelere hisse oranlarına bakılmadan direkt olarak yetim aylığı bağlanmaktadır.

Baba ve annenin yetim aylığı alabilmesi için, baba ve annenin aylık toplam gelirlerinin net olarak asgari ücretin altında olması gerekmektedir.

Dul Maaş Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dul maaş başvurusu yapmak isteyen bireylerin başvurularını E-devlet üzerinden T.C kimlik numarası ve E-devlet şifresini girerek hızlı bir şekilde işlemlerini gerçekleştirebilirler. Dul ve yetim aylığına E-devlet üzerinden başvuru yapabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi linke tıklamanız gerekiyor.

SGK il ya da ilçe müdürlüklerine giderek başvurularınızı bireysel olarak yapabilirsiniz. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise 4C sigorta koluna bağlı olan çalışan ve vefat eden bireylerin dul maaşı alabilmesi için posta yoluyla başvuru adresine talepte yer alan belgelerin eksiksiz olarak gönderilmesi gerekmektedir.

Bu noktada ise Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No: 7 Sıhhiye Ankara adresine belgelerin eksiksiz olarak gönderilmesi gerekmektedir.

Dul Maaş Sorgulama Nasıl Yapılır?

Dul maaş sorgulama işlemleri için bireylerin başvuruların SGK tarafından kabul edilip edilmediğinin kontrol edilmesi ve başvuru sonuçlarının olumsuz ya da olumlu olarak sorgulanma işlemlerini yapabilmeleri için ALO 170 SGK Çalışma Hayatı ve İletişim Merkezini arayarak sorgulama işlemlerini yapabilirler.

Dul ve yetim maaşı sorgulama işlemleri için yukarıda yer alan E-devlet başvuru ve sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz. Buna ek olarak bireylerin SGK il ya da ilçe müdürlüklerine ait olan telefon numaraları üzerinden başvurularını ve sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Dul Maaş Başvuru Formu

Dul Maaş Başvuru Formu E-devlet üzerinden başvuruda bulunmak isteyen bireylerin eksiksiz olarak doldurulması gereken belgeler arasında yer almaktadır. Buna ek olarak ödenek, talep belgesini E-devlet üzerinden ya da SGK resmi web sitesi üzerinden Dul Maaş Başvuru Formu indirerek doldurabilirler.

SGK il ya da ilçe merkezlerine dul ve yetim aylığına başvuruda bulunmak isteyen bireylerin ilk olarak başvuru sırasında gelir ödenek belgesi ve talep belgesi götürmeleri gerekmektedir. Dul Maaş Başvuru Formunda bireylerin vefat eden eşlerine, medeni durumlarına, iletişim bilgilerine ve diğer kişisel bilgilerine ait sorular bulunmaktadır.

Dul ve yetim aylığı başvurusunun olumlu sonuçlanan bireylerin başvuru formunda yer alan sorulara doğru ve eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir. SGK başvuru formunda yer alan sorulara doğru şekilde yanıtlar verilmesine ek olarak dul ve yetim aylığı bağlanıp bağlanmayacağına karar verilmektedir.

Dul Maaş Başvuru Formu dul ya da yetim aylığı almak için yanlış bilgilere yer verilmesi durumunda haksız yere dul ve yetim aylığının alındığının kanıtlanması sonrasında SGK tarafından cezai işlemlere maruz kalacağının unutulmaması gerekmektedir. Buna göre bireylerin aldıkları maaşların güncel faizleriyle birlikte SGK’ya geri ödeme yapmak zorundadırlar. Ödeme yapmayan bireylerin SGK tarafından mahkemeye verilmektedir.

Benzer Haber: Kızılay Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dul Maaşı Başvurusu Telefon Numarası

Dul ve yetim aylığı başvuru şartlarında bireylerden istenilen belgelere ek olarak bu aylıktan faydalanabilmeleri ya da faydalanamayacakları hakkında bilgi alabilmeleri için Dul Maaşı Başvurusu Telefon Numarası olan Alo 280 hattını 7-24 arayabilirler.

Dul Maaşı Kime Verilir?

Dul maaşı sigortalı eşin vefat etmesi durumunda eşine yetim aylığı çocuklarına annesine ve babasına bağlanmaktadır. Ancak bu durumda eşin resmi nikahlı olarak evlenmesi gerekmektedir. Buna ek olarak eşin evlenmediği taktirde bu maaşı alabileceğinin unutulmaması gerekmektedir.

Kız çocuklarının evlendiklerinde ya da minimum asgari ücret ile işe girmeleri durumunda yani sigortalı olarak işe başladıkları durumunda yetim maaşı kesilmektedir. Okumayan erkek çocukların 18, lise eğitimine devam eden erkek çocukların 20, üniversite okuyan erkek çocukların ise 25 yaşına kadar yetim maaşı almaktadır.

Erkek ya da kız fark etmeksizin minimum %60 engel durumu olan çocuklara da yetim aylığı bağlanmaktadır. Engelli ya da malul olan çocuklar evlenmeleri durumunda dahi yetim maaşı alabilmektedir. Ancak engelli ya da malul çocukları sigortalı bir işe girmeleri ya da sağlık kontrolleri sonrasında engel oranlarının % 60 altında düşmeleri durumunda yetim aylıkları kesilmektedir.

Vefat eden bireylerin 65 yaş altında olan anne ya da babasına yetim aylığı verilmektedir. 65 yaş altında olan ebeveynlerin yetim aylığını alabilmeleri için aylık hane gelirlerinin asgari ücretin altında olmaları gerekmektedir. Bu bireylerin eş ve çocuklardan arta kalan hisse oranlarında yetim aylığı almaktadır. Anne ya da babanın 65 yaşın üstünde olması durumlarında artan hisse şartına bakılmadan ölen bireyin ebeveynlerine yetim aylığı bağlanmaktadır.

Buna göre dul ve yetim aylığı için

  • Eşine
  • Anne ve babasına
  • Çocuklarına

Yetim aylığı bağlanmaktadır.

Dul Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

Vefat eden bireylerin çocuklarını, eşinin, anne ve babasının yetim aylığını alabilmesi için bireyin sigortalılığına dair belirli şartların karşılanması gerekmektedir. Buna göre yetim ve dul aylığı alabilmek için;

  • Vefat eden bireyin 4/1 (a) sigortalı koluna mensup olması durumunda her türlü borçlanma sürelerinde harici minimum 5 yıl en az 900 gün yaşlılık, ölüm sigortası ya da malullük primlerinin bildirilmesi gerekmektedir.

Vefat eden bireyin yukarıdaki şartları taşıması durumunda yetim ve dul aylığı başvurularını yapabilir. Buna ek olarak;

  • Alınan malullük, yaşlılık ya da vazife malullüğü aylık sigortalı bir işe girmesi durumunda kesilen ve ölen
  • Vazife malullüğü, yaşlılık ya da malullük aylığı almaya hak kazanan ya da hak kazanmasına rağmen işlemlerini tamamlamadan vefat eden bireylere

Yazılı istekte bulunularak yetim ve dul aylığı alabilirler.

Dul Maaşı Ne Kadar?

Vefat eden bireyin çocuklarına, eşine, annesine ve babasına bağlanacak olan dul maaş miktarı ölen sigortalıların aylık kazançlarına göre değişiklik göstermektedir. Buna ek olarak vefat eden bireylerin BAĞKUR, SGK ya da emekli sandığı sigorta türlerinin bağlı oldukları geride kalanlar için bağlanan yetim ve dul aylığında belirleyici olmaktadır. Bireylerin çocuklarının olmaması durumunda yaşaya eşe % 75 oranında dul maaşı bağlanmaktadır.

Buna göre 2024 dul maaşı 6500 Türk lirasıdır.

Yetim Maaşı Alan Sigortalı Çalışabilir Mi?

Anne ya da babası sebebiyle yetim maaşı alan bireylerin minimum asgari ücret ile sigortalı bir işe girmeleri durumlarında aldıkları yetim maaşı kesilmektedir.

Dul Maaşı Sigortalı Olunca Kesilir Mi?

Dul maaşı alan bireylerin sigortalı bir işe girmeleri durumunda aylık almaya devam ederler. Buna ek olarak çalıştıkları iş sebebiyle aylık bağlanma oranlarında azalmalar meydana gelebilir. Ancak bu bireylere kanun çevresi içerisine göre gerçekleştirilen ilave ödemelerde kesilmeler meydana gelebilir.

Dul Maaşı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Dul ve yetim maaşı almak için başvuru yapacak olan bireyler için gerekli belgeler ise;

  • Başvuru yapacak olan bireyin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik kartının aslı ya da fotokopisi
  • İkametgâh belgesi
  • Aileye ait olan vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • 3 adet vesikalık fotoğraf
  • Ailede bulunan engelli bireylerin 2024 sağlık kurulu raporu
  • Dul ve yetim maaşı başvuru formu
  • Vefat eden eş için ölüm belgesi
  • Yetim aylığına başvuru yapacak olan erkek öğrenciler için eğitim gördükleri kurumdan alınması gereken öğrenci belgesi
  • Kendisine vasi olarak tayin edilebilmesi için vasi ilanı

Başvuru yapacak olan bireylerin talep edilen belgeler hakkında detaylı bilgi alabilmesi için ALO 170 numarası üzerinden öğrenebilirler.

Dul Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?

Dul maaşı hangi durumlarda kesilir konusuna geçecek olursak;

  • Evlenme durumlarında
  • T.C vatandaşlığından çıkma ya da çıkarılma durumlarında

Yukarıda yer alan 2 farklı durumda da bireylerin aldıkları dul maaşı kesilmektedir. Ancak vazife malulleri, harp malulleriyle evlenen kadınların vefat eden eşleri sebebiyle dul maaşı almaya devam etmektedir.

Dul eşlerin sonraki eşinin vefat etmesi durumlarında dul kadınların birinci ya da ikinci vefat eden eşleri sebebiyle tek bir dul maaşı alabilmektedir. Bu noktada dul olan kadınlar hangi eşleri aracılığıyla kendilerine dul maaşı bağlanmasına karar vermeleri gerekmektedir.

Yetim Aylığı Ne zaman Kesilir?

Yetim aylığı hangi durumlarda kesileceği konusunu ele alacak olursak;

Çocuklara bağlanan yetim aylığının kesilmesine neden olabilecek durumlar;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkma ya da çıkarılma durumlarında
  • Evlenme durumlarında
  • Sigortalı bir işe girme durumlarında
  • Eğitim hayatına devam eden erkek çocukların 18, lise öğrencilerin 20, üniversite öğrencilerinin ise 25 yaşını doldurması

Erkek ya da kız çocukları için bağlanan yetim aylığının kesilmesine neden olabilecek malul çocuklar evlenmeleri durumunda dahi yetim aylığını almaya devam ederler. Engelli çocuklarda sigortalı işe girmeleri durumunda maaşları kesilmektedir. Buna ek olarak %60 oranında engellilik durumu olan ancak sonrasında engel durumlarının %60 seviyesinin altında üşmesi ve doktor kontrolleri sonrasında tespit edilmesi sonrasında malul yetim aylığı kesilmektedir.

Anne ve Babasına bağlanan Yetim Aylığının Kesilme Nedenleri

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkma ya da çıkarılma durumlarında
  • Evlenme durumlarında
  • Sigortalı bir işe girme durumlarında

Evlenme sebebiyle sadece vefat eden bireyin annesine bağlanmış olan yetim aylığı kesilmektedir. Buna göre babası yetim aylığını almasını sürdürmektedir. Vefat eden bireyin vazife malulü ve harp olması durumlarında annesinin evlenme durumu olsa dahi yetim aylığı kesilmemektedir.

Buna ek olarak harp ve vazife malullerinin baba ve annelerinin sigortalı işe girmeleri durumunda yetim aylığı almaya devam ederler. Dul kadının hem eşinden hem de babasından dul maaşı alması mümkündür ancak bazı şartların karşılanması gerekmektedir.

Dul Maaşı Ayın Kaçında Yatar?

Dul maaşı ayın kaçında yatar sorusu dul maaşı alan bireyler tarafından merak edilmektedir. Buna göre SGK dul maaş başvurusu yapıldıktan sonra bir sonraki ayın başı itibariyle bireylere bağlanırken SGK tarafından T.C kimlik numarasının son hanesine göre bireylerin hesaplarına yatırılmaktadır. Kaymakamlık dul maaşları 2 ayda bir olacak şekilde yatırılmaktadır.

Dul Maaşı Alan Kredi Çekebilir Mi?

Dul maaşı alan kredi çekebilir mi? Sorusu son dönemlerde en fazla merak edilen konular arasında yer almaktadır. Buna göre PTT, Ziraat Bankası gibi devlet bankaları olmak üzere özel bankalardan kredi çekmek mümkündür.

E-devletten Dul Maaş Sorgulaması Yapılabilir Mi?

Dul maaş sorgulama işlemleri için E-devlet üzerinden kontrol etmek mümkündür. Bunun için E-devlet üzerinden dul maaş sorgulama işlemlerini yapabilmek için;

Her Ay Dul Maaşı Alınır Mı?

Dul maaşı her ay ya da 2 ayda bir olmak kaydı ile alınmaktadır. Eşi vefat eden bireylere devlet tarafından bağlanan dul maaşı aylık olarak düzenli şekilde ödenmektedir. Ancak kaymakamlıklar tarafından bağlanan dul maaşı 2 ayda bir ödenmektedir. Devlet tarafından kadınlar için verilen dul maaşına ek olarak farklı sosyal yardımlar bağlanmaktadır.

Boşanan kadın Yetim Aylığı Alabilir Mi?

Annesinden ya da babasından yetim aylığı alan kadın, evlenmeleri durumunda aldıkları yetim maaşı kesilmektedir. Ancak yetim aylığının kesilmesi sonrasında bireyin boşanmaları durumunda başvuru yaparak tekrardan aylık almaya başlayabilirler.

Dul Maaşı Almak İçin Yaş Şartı Var Mı?

Dul maaşı sigortalı olarak çalışan bireyin vefat etmesi durumunda eşinin aylığı, eşin sigortalılık süresinin sona ermesinden sonra dul kalan eşlerine bağlanmaktadır. Dul maaşı alabilmesi için dul eşin evli olmaması ve kendi sigortalılığından dolayı gelir ya da aylık bağlanmamış olması gerekmektedir. Buna ek olarak vefat eden sigortalı bireyin ölüm tarihinden itibaren sigortalılık süresinde minimum 5 yıl yani toplam prim gün sayısının 900 gün olması gerekmektedir.

Dul aylığı bağlanabilmesi için dul eşin yaş şartı olmadan bağlanmaktadır. Buna ek olarak dul eşin tekrar evlenmesi durumunda ölüm aylığı kesilmektedir. Buna ek olarak işe başlaması durumunda ise ölüm aylığı kesilmektedir. Dul aylık seviyesi vefat eden sigortalıların primleri baz alınarak prim ödeme gün sayısına göre belirlenmektedir. Dul eşin kendi sigortalılık sebebiyle gelir ve aylık bağlanması durumunda dul aylığında azalmalar meydana gelebilir.

Yetim Maaşı Hangi Bankadan Alınır?

Yetim aylığı almaya hak kazanan bireylerin ilk aylıkları Ziraat Bankası hesaplarına yatırılmaktadır. Ziraat bankasında hesabı olanlar ATM üzerinden maaşlarını alabilirken, hesabı olmayanlar ise bireylerin kendilerine en yakın şubelerinden aylıklarını alabilirler. İlk aylık sonrasında ise bireylere maaşlar PTT hesaplarına yatırılmaktadır. Bireyin en yakın PTT şubesine giderek ölüm aylıklarını alabilirler.

Yetim maaşı alabilmek için gerekli şartları, karşılanması gereken duruları, bağlanma ve kesilme durumları detaylı şekilde ele alarak aktarmaya çalıştık. Bu yazılanlar 2024 yılı itibariyle gerekli şartların olması sebebiyle kanunda herhangi bir değişiklik olması durumunda karşılanması gereken şartlarda eksilmeler ya da artmalar meydana gelebilir. Bu nedenle sitemizi takip ederek güncel olarak yetim maaşı hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.